Bild
Nästa artikel
Nyheter

Sverige slår världsrekord i fartkameror

29 april 2009
"Det fanns (finns?) en svensk motståndsrörelse mot fartkameror som försökte göra det här till en "Storebror ser dig-fråga". Den gruppen verkar vara ute ur bilden nu."

Vägverket placerar ut ytterligare hundra fartkameror i år. Det innebär att vi senare i år har sammanlagt 1 077 fasta kameror längs 288 mil vägar i Sverige. Det måste göra svenska vägar till världens kameratätaste.


Jag åkte motorcykel ett par dagar i Finland förra veckan och fick en påminnelse om hur det såg ut i Sverige för några år sedan. Stora, glest placerade kameraskåp som verkligen såg ut som de attrapper de oftast var.


Bilisterna lärde sig snabbt att det ytterst sällan fanns en kamera i skåpet och struntade följaktligen i dem.


Kameraskåpen i Finland är inte riktigt lika attrappliknande men de verkar vara lika innehållslösa som våra var förr.


Annat är det nu. Jag tror att det är ytterst få bilister i Sverige som nonchalerar fartkamerorna medvetet. De är visserligen inte alltid igång men tillräckligt ofta för att även ögontjänarna ska känna sig osäkra.


De moderna kamerorna har haft effekt, medelhastigheten har sänkts, de svåra olyckorna och koldioxidutsläppen har minskat.


Det fanns (finns?) en svensk motståndsrörelse mot fartkameror som försökte göra det här till en "Storebror ser dig-fråga". Den gruppen verkar vara ute ur bilden nu.