Bild
Nästa artikel

Sportens rattfyllon

Ovanligt många idrottsmän har åkt fast för rattfylleri i år. Om man nu ska gradera (finns det grader i helvetet?) så var väl Daniel Carlsson värst. Inte nog med att han är/var rallyförare; han var också affischnamn för en kampanj för att stoppa fyllekörningar. Ja, sen åkte fotbollsspelare, hockeyspelare och tränare dit också. En del passade på att bråka med polisen vid gripandet, andra nekade i sten till att de hade druckit.


Polisen gjorde 2,5 miljon blåskontroller förra året, vilket resulterade i  29 362 rattfylleribrott. 11 240 av dessa var drogfulla.


Är idrottsmän överrepresenterade i rattfyllestatistiken? Jag vet inte säkert men nog verkar det så av årets händelser att döma. Det är dags för idrottsrörelsen att rensa upp i spritträsket.


Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, skriver och föreslår att kändisfyllorna ska användas i de nationella trafiksäkerhetsarbetet. Kända rattfyllon ska åka ut och tala om hur trafik-säkerhetsarbetet ska förbättras.


Med all respekt så verkar det förslaget helt snurrigt. Vem vill ha bocken till trädgårdsmästare? Och vem ville ha Daniel Carlsson som frontfigur för rattnykterhetskampanjen?

Taggar:

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.