Bild
Nästa artikel
Nyheter

Snurrigare än så här blir det inte

17 maj 2011

Tony Fang heter en professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Han publicerar i dag en debattartikel om Saab-krisen i Dagens Industri som är det mest klarsynta jag läst.

Victor Muller har som bekant farit runt jordklotet som en förgiftad råtta den senaste tiden för att fixa pengar och hitta snabba lösningar på den akuta krisen. Muller har slitit hårt, ingen tvekan om den saken, men hans personliga förutsättningar att reda ut det hela ger inte professor Fang mycket för.

Några axplock ur Tony Fangs debattartikel:

”Saabs kris handlar…om fel ägare och fel ledarskap”.

”Hur kunde Victor Muller bara dagar före Saabs kollaps skryta med att han ’har följt affärsplanen’?”.

”Hur kunde Victor Muller få stor bonus och dubbel lön medan Saab faktiskt hållit på att blöda kraftigt?”.

”Att låta den holländske affärsmannen Victor Muller ta över Saab är förmodligen ett av de största misstagen i modern svensk industrihistoria”.

Tony Fang anser att det bästa vore om Saab fick gå i konkurs och därefter förnyas med nytt blod. En helt ny och stark ägare. Han är nog inte ensam om att tycka det men det är som bekant lätt att säga tulipanaros.

Victor Muller är som vanligt entusiastisk efter det senaste avtalet som faktiskt bara är en avsiktsförklaring. Men omgivningen är inte längre lika lättflörtad. Det finns många frågetecken och oklarheter kring uppgörelsen med Pang Da. En viss skepsis inför Mullers hänryckning är inte bara hälsosam utan nödvändig.

Fang skriver att det var ett av de största misstagen i modern svensk industrihistoria att låta Muller ta över Saab. Man kan nog redan nu säga att vi på köpet i alla fall fick den snurrigaste processen i vår industrihistoria.