Bild
Nästa artikel

Snålkörning är säkert

I dag åker sommardäcken på utom för oss som är på väg norrut för att fira påsk.

Med sommardäck ökar hastigheterna på vägarna och därmed också de svåra olyckorna. Enligt Trafikverket ser man en tydlig ökning av de svåra olyckorna under våren och sommaren.

Därför satsar polisen på en skärpt hastighetsövervakning under hela nästa vecka, framför allt på vägar med höga hastighetsgränser.

Det är bra och framför allt är det bra att polisen, Trafikverket och NTF gemensamt går ut och talar om det. Det visar att det finns ett säkerhetstänk och inte en inriktning på att "sätta dit" bilisterna som en del förare verkar tro.

Själv ska jag köra E4 upp till Umeå innan jag viker av från långtradarköerna och tar E12 till Lycksele och via Glommersträsk, Arvidsjaur, Jokkmokk och Gällivare når Kiruna.

Färdmedlet den här gången är vår långtestbil Ford C-Max, 1,6D. Bilen har en 60-literstank och med en uppgiven förbrukning på 4,6 liter/100 km så ska jag i teorin klara hela sträckan (125 mil) på en tank.

Jag är lite sugen på att prova. Snålkörning är ju också ett sätt att hålla ner hastigheten.

Taggar:

Kommentarer

#1
2011-04-15 15:37

"Det visar att det finns ett säkerhetstänk och inte en inriktning på att "sätta dit" bilisterna som en del förare verkar tro." Jag håller inte på något sätt med om detta. Men oavsett vilket är det definitivt inte den "säkerhetstänkande" attityden snutarna visar upp - dom visar upp "sätta-dit"-attityden. Nu har jag aldrig blivit stoppad för fortkörning, men det behövs inte för att man ska kunna ha den åsikten klar.

#2
2011-04-15 15:50

Att polisen fokuserar på fortkörning istället för attt se till trafikbeteenden beror sannolikt på att det är enklare - och faktiskt ger stora resultat beträffande allvarligt skadade och dödade. Det är förstås svårt att se ur den enskilde bilistens perspetiv där denne sitter i sin låda.
Hur KaptenOberkomma kan läsa av attityder och anse sig kunna ha en åsikt är för mig en gåta.

#3
mendefera
2011-04-15 16:31

skulle jag inte uteslutas Roy j? bara för att du försvarar ngn i sandlåde nivå...nämligen ja det vet du själv, innebär inte per automatk uteslutning.

#4
2011-04-15 16:48

Roy, det handlar om medfödd talang för psykolgi och beteenden, förmågan att iaktta, analysera och dra slutsatser. Några av mina styrkor är just dessa - precis som medfött absolut gehör, som jag också har och av den anledningen är jag en mycket skicklig pianist. På en midsommarfest fick jag i "uppdrag" att placera 24 personer politiskt. Jag hade rätt i 23 av fallen efter att ha haft hela kvällen på mig att göra observationer (och då pratades det faktiskt aldrig politik, men väl om "allt annat vanligt"). Av de här anledningarna misstar jag mig inte på vad som stipulerar snutar och deras attityd i allmänhet. Liknande fasoner har jag stött på endast i ett land i Europa och det var i gamla DDR med dess Stasi.
Och visst är det underbart Roy: Samma snutar som står där vid vägkanten med laserpistol och nitar folk drar av sig arbetskläderna efter arbetspassets slut och sätter sig i bilen och kör ... ja, just det: På samma sätt som de gjorde som de tidigare satte dit. Väl hemma slänger de till målaren 2 000 spänn för svartjobbet i köket, fyller i deklarationen och saltar på resvägen till jobbet med sju km extra varje arbetsdag och så vidare. Men att stå där med laserpistolen i handen och hela den diktatoriska statsapparaten i ryggen och leka Gud och utdela hot om fortsatta samtal på stationen om Svensson käbblar emot är direkt stötande. Och som sagt: Attityden går aldrig att ta fel på.

#5
2011-04-15 19:47

Har blivit stoppad av snuten för fortkörning flera ggr och aldrig kännt av nån "sätta dit" attityd hos snuten. Har alltid varit schysts bemötande, lugnt och sansat oftast med glimten i ögat faktiskt. ..men det kanske beror på hur "fartdåren" vid ratten agerar också..
Från högsta ort är det naturligtvis inte kommenderat nån sätta dit attityd utan man vill helt enkelt få ner farten för säkrare trafik. Sen kan det ju bli/uppfattas annorlunda "ute på fältet" så att säga.

#6
2011-04-15 19:51

Jag vet en kapten som borde jobba som estradör. Vilka pengar han skulle dra in!
Synsk, supermusikalisk, allvetande och med en osviklig intuition.
Eller anar jag en viss självironi i föregående kommentar? (Kanske enklare än att seriöst bemöta min undran.)

#7
2011-04-15 21:03

Tvärsäker men själv aldrig upplevt en sådan situation, jaha!
Märkligt!
Trots stipulerad "överlägsen" hjärnfunktion.. hmmm?

#8
2011-04-15 21:14

Roy, jag har absolut gehör och är en skicklig pianist. Jag är inte synsk, men har en stor fallenhet på det psykologiska planet. Jag är inte allvetande men påläst i många frågor och jag presenterar mina åsikter - även om de är kontroversiella - och står för dem. Jag har skrivit två Högskoleprov med 1,8 och 1,9. Jag är medlem i Mensa. Ingen självironi, således. Och jo, jag satte 23 av 24 deltagare på den där midsommarfesten. Många människor ogillar mig just på grund av att de upplever mig som "genomträngande".
Roy, vad är annars din åsikt om mitt resonemang om snutarna när de byter till civila kläder? Har jag fel?

#9
2011-04-15 22:15

KaptenOberkommando, du dömer en hel poliskårs beteende baserat på - vad?
Du har aldrig blivit stoppad och har alltså inte ens den begränsade erfarenheten.
Oavsett vilken attityd den enskilde polisen har vid hastighetskontrollen - denne kan vara småförbannad över överträdelsen - så kan du inte veta om han är där för att samla poäng eller av omsorg om trafikanterna. Och du vet minsann att den typiske polisen beter sig lätt svinaktigt åt i sitt privatliv.
Du må vara irriterande genomträngande, som du skiriver - men det brister i analysen! Och omdömet.

#10
2011-04-15 23:14

Kapten: Skulle gärna vilja ha med dig på mitt V75 system
på Lördag med färsk analys.

Och om snutar civilt så träffar du nog rätt vad gäller de flesta där, absolut! Liksom de flesta andra medborgare.

Men vad rubriken anbelangar: Är det säkrare med snålkörning och är den så snål egentligen?Hur många långtradare hindras från att "ta sats" innan en uppförsbacke pga "snålkörare" som kryper på motorbroms nerför så dom tvingas bromsa?
OBS! Kör själv tung lasbil hyffsat ofta.

#11
2011-04-16 11:19

Men för f-n Roy, försök förstå: Jag kanske inte har blivit stoppad för fortkörning men kan väl för den delen ha suttit bredvid någon som har blivit stoppad och samlat information? Jag har däremot blivit stoppad för blåsning ett antal gånger och försökt skämta lite under procedurens gång men alltid mötts av uppblåsthet och typ "håll käften och blås". Jag tvingas leva med sju poliser i bekantskapskretsen som inte ens i civilt tillstånd kan spänna av.
Och glöm inte min berättelse om poliserna och fortkörningskontrollen mellan Strängnäs och Eskilstuna, där en polisman av misstag satte dit en civil kollega mitt framför ögonen på en "svensson" och där man senare på stationen i Eskilstuna halverade den överskridande hastigheten (man kunde alltså inte göra det på platsen, eftersom "svenssson" stod och såg på). Och allt detta står den "hastighetstagande" snuten och drar inför 80 gäster på ett bröllop några år senare.
Och jo, snutar är precis som "svensson" när de har fått av sig uniformen. Bryter mot lite där och lite här. Men att stå där med hela den diktatoriska statsapparaten i ryggen och leka Gud på vägarna gör mig spyfärdig.

BaerB, tyvärr kan jag inget om hästar och travsport (som jag dessutom anser är djurplågeri).

#12
2011-04-16 11:51

Av de poliser som finns i min bekantskapskrets, förvisso inga trafikpoliser, så märker jag inga speciella attityder speciellt hos dessa. Å andra sidan inbillar jag mej inte heller att ha någon medfödd överförmåga i något avseende, och inte heller att jag ställer mej över andra människor, utom möjligen de som vill vara übermenschen ;o)
.
Till saken ... Själv har jag ofta lite svårt för "snålkörning", även om det spar bränsle och pengar, och dessutom gör färden säkrare. Det blir nämligen lite tråkigt.
Polisers "sätta dit" attityd upplevs nog mest utifrån att de gör sitt jobb, att det kan finnas en och annan som verkligen roas av sitt jobb att "sätta dit", betvivlar jag inte men det är väl bra om man trivs på jobbet. Tänk så jobbigt för en trädkramare att jobba som skogshuggare :o)

#13
2011-04-16 12:45

Söker man sig till trafikpolisen så är det nog av två möjliga anledninger:
- Man är lite som han Mr Foyt i Cannonball Run
- Man tycker det är jävligt kul att köra ifatt bilar på motorvägen, och få köra hur fort man vill utan att nån kan säga nåt ;)

Själv skulle jag inte ha nåt emot att vara en sån där civilare som åker omkring i en chippad BMW 540 ;)

Funderat på en grej dock. Finns ju många tillfällen när man hör att civilpoliser ofta försöker hetsa MC-folk och folk med sportbilar att köra fort genom att köra upp bakom och ligga o trycka. Om det nu händer - kan det verkligen vara lagligt?

#14
2011-04-16 17:20

Snacka att tråden spårar ur..!

Men jag måste svara kapten. Ursäkta!

Anser du det så förstår jag att du inget förstår!
(angående djurplågeri alltså).

Tänk om det är så även på andra områden..?

#15
2011-04-17 17:08

KaptenOberkommando, du har en märklig förmåga att först tala om att du inte har någon erfarenhet alls, men smått übermänskliga egnskaper, för att sen, när du blir ansatt, räkna upp en antal erfarenheter. Så, trots att du skryter med hur llite du varit med om, så anser du att alla andra minsann ska fatta att du ändå har en gedigen erfarenhet.
Nu är ju inte den erfarenheten så värst gedigen när allt kommer omkring. Att du har råkat ut för riktigt jävliga typer vid ett par tillfällen, innebär ju inte att de är representativa för en hel yrkeskår!
Jag har träffat på chefer som borde varit något helt annat - men även bra chefer. Samma gäller lärare, läkare, poliser, butiksföreståndare, fackliga representanter med flera.
Det känns lite bortkastat att du som har så många fantastiska egenskaper inte också blivit utrustad med ett omdöme.

Även Roger Skagerström sällar sig till den förhoppningsvis lilla skaran av de som minsann vet hur det är - där bakom kulisserna. "Det fattar man ju!"
När jag synat såna människor lite närmare i sömmarna, så har de ofta visat sig själva ägna sig åt en del tvivelaktiga aktiviteter - frekvent återkommande trafikförseelser (ofta för att de inte klarar av att ta till sig och förstå ny information), häleri (man dövar det eventuella samvetet med att anse sig vara smart) och stöld från företaget man är anställd på ("löneförmån", he he - och så gör ju alla andra).
Det finns alltid omständigheter och andra personer att skylla på - själv är man ett offer. Eller cool som kan sätta sig över lagar och bestämmelser som bara mesiga Svensson följer. Men det gör ju egentligen inte de heller. Alla andra är ju minsann också olagliga småfifflare.
Min tro är att den absoluta majoriteten faktiskt är ganska schysta människor som försöker göra rätt.
Men jag är väl bara en naiv dumskalle, förstås... som inte fattat hur det är.

#16
1 Tysken
2011-04-17 17:50

Absolut gehör och självinsikt är tydligen inte kompatibla !

#17
2011-04-17 17:55

Jämrans, 1 Tysken, jag som råkar ha absolut gehör. (Jo, men sånt kan man inte rå för.)

#18
2011-04-17 19:05

Att inte veta något om hästar och travsport .. och ändå anse att "det" är djurplågeri ..
Kan man verkligen ens ansöka till mensa då?
.
Kapten Obermenschlichkeit drar sina slutsatser, kanske från Reader's Digest? Poängsamling?

#19
2011-04-17 21:17

Mensa= Menlösa Enkelriktade Narsicistiska Samhälls amatörer.. eller?

He he! F-n va kul man är ... ;-)

#20
2011-04-18 12:21

Roy, jag vet inte om du missförstår allt med flit eller av ren talang, men det du skriver i ditt senaste inlägg finns inget belägg för i mina tidigare inlägg. Du väljer att tolka allt på ett sätt som ger dig legitimitet att dra iväg ett hopkok av svammel. Vadå inte inte har någon erfarenhet alls? Vadå "ansatt"? För övrigt förklarade jag för dig att bara för att jag inte har blivit stoppad för fortkörning så har jag erfarenhet av att ha suttit bredvid när andra har blivit det. Var det svårt att ta in? Att ha skrivit högskoleprov med 1,8 och 1,9 är inget unikt. Inte heller att vara medlem i Mensa. Inte heller att ha absolut gehör. Möjligen att alla de här tre parametrarna i ett och samma huvud kan vara något ovanligt, men inte på långa vägar unikt - dock gillar jag benämningen "Übermensch" ... Och omdömet, Roy, är det inget fel på.

Hur går det pluggandet om drevens lägen i högst vanliga manuella växellådor? Fattat principen än?

Jes, jag kan inget om hästar och travsport i den bemärkelsen att jag kan bidra till ett V75-system eftersom jag inte är insatt i de olika hästarna, banorna och kuskarna. Det förvånar mig att man hela tiden måste förklara allt i detalj. Däremot begriper jag ett och annat om hästar - och djur - i stort. Hästar som springer trav med cykelhjul efter sig är inte naturligt för hästar. Hästar tränas - och ibland körs - med tvivelaktiga metoder och en del hästar dör faktiskt av utmattning. Det räcker för att jag ska anse sporten vara djurplågeri och borde förbjudas. Och det värsta är att folk spelar pengar på sporten.
Vad man för övrigt kan inte kan om allt eller inget har ingen inverkan på din rätt att söka till Mensa. Du blir medlem genom att klara specialgjorda test - sedan kan du vara sopkörare (som du, Jes) eller rymdforskare. Gå in på Mensa och gör något av de gamla testen. Bli inte besviken bara.

#21
2011-04-18 16:48

Suck!
Herrn KaptenOberkommando, bitte, läs din första kommentar. Hur mycket fakta om din erfarenhet beskriver du där? Du skriver att du inte själv har blivit stoppad i en fartkontroll. Hur ska man tolka att du nämner just det? Att du ändå har erfarenhet?
I senare inlägg beskriver du hypoteser om polisiära institutioner i andra länder och tar upp enstaka exempel - och av detta dömer du en hel yrkesgrupp. Din ringa personliga erfarenhet blir väldigt betydelsefull. Jag kan tänka mig att den enskilde polismannen reagerat på din attityd och därför inte är så artig och avspänd som de ofta kan vara. Men det är endast ett antagande. Inget jag skulle grunda någon generell bedömning på.

Och vad i herrans namn har dreven i en växellåda här att göra? Om du menar fallet med synkroniseringsringar och deras funktion, så har du säkert läst mitt medgivande (min första kommentar gällde en äldre konstruktion) och även den komplettring jag gjorde för att täcka in de små brister som fanns i din(?) kommentar.
Jag tolkar detta, att du tar upp totalt ovidkommande saker, som att du har svårt att hitta argument. Det blir något omoget "Men du'rå!"

Huruvida travsport är djurplågeri eller inte, låter jag vara osagt.
Att pressa djur till deras yttersta är inte förlåtligt i något sammanhang. Nu är det dock så att hästar och en hel del andra djur faktiskt gillar att tävla.
Sen kan man diskutera varför man ska hålla kvar hästar i en gångart som inte överesnstämmer med den naturliga (galopp) för den hastigheten.

Kort och gott så finns det inte alltid så mycket att förstå i dina kommentarer, och allt det här är rejält OT.
Ett tips är att du först läser det du skrivit och vad som verkligen framgår av din text - inte vad du själv ensam läser in i den.

#22
Gert Andersson
2011-04-20 08:52

Grefve Gerth tycka denna nifvå äro pinsam.

#23
2011-04-21 11:52

Kan instämma lite i Gerts omdöme. Visst är det helt utanför ämnet och delvis pinsamt.
Men vill man se något riktigt pinsamt, så räcker det med att se Gerts återkommande misshandel av det svenska språket...

#24
2011-04-22 00:13

Gerth äro ett jokule och behövfa icke tagas notisifikatione omus! Bastadius!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.