Bild
Nästa artikel
Nyheter

Snål och vis

30 januari 2012

Var går smärtgränsen för literpriset på bensin och diesel?

Jämna 5-tal verkar vara särskilt ödesmättade. Vi som minns när bensinen var på väg att passera 5 kronor/liter kommer ihåg hur fruktansvärt det utmålades. 10-kronorsgränsen var förstås också en rysare liksom 15 kronor/liter, som vi varit uppe och känt på.

Och nu talas det alltså om att bojkotten mot Iran, världens tredje största oljeproducent, kommer att trissa upp bränslepriset till 20 kronor/liter.

Dagstidningarna gör enkäter med bilister som får svara på frågan om prishöjningen kommer att innebära att de drar ner på bilkörningen. Många svarar ja och säkert blir det så – till en början. Men lika säkert är att bilåkandet ökar igen småningom, smärtgränsen flyttas framåt.

Däremot är jag övertygad om att förbrukningen blir en faktor som alla verkligen bryr sig om. En bil som drar uppåt en liter per mil är iskall när det finns så många alternativ som nöjer sig med en dryg halvliter. En höjning till 20 kronor/liter betyder i reda pengar att normalbilisten får betala 7 500 kronor mer per år i bränsle för en törstig bil medan han kommer undan med 3 750 kr om han kör en snålbil.

Här går snålheten och visheten hand i hand.