Bild
Nästa artikel

Skruvat om banker...

Nja, det blev nog lite skruvat det där med kopplingen mellan svenska banker och antalet trafikdöda i Litauen...


Jag menade naturligtvis inte att det är bankernas fel att fler dör i trafiken i Baltikum än på andra ställen. Man har ju trots allt ett eget ansvar som bilförare.


Men ett faktum är att frikostiga banklån har inneburit att försäljningen av prestandabilar ökat starkt i de baltiska länderna. Och vad har man en sån bil för om man inte testar fartresurserna? Gör man det på fel ställen och dessutom är nybörjare bakom ratten så ligger olyckan nära.


Nå, nu när krisen är ett faktum och låntagarna inte klarar av avbetalningarna, har bankerna återtagit bilarna och försöker kränga dem till reducerade priset för att rädda åtminstone en del av pengarna.


Det är alltså köpläge för den som suktar efter en Porsche eller M5:a. Men då krävs egna stålar.

Taggar:

Kommentarer

#1
Saabnisse
2009-05-14 18:18

Nej, det är naturligtvis nästan alltid föraren som bär skulden vid en olycka, men indirekt har ju bankerna medverkat till att ge ovana bilister som stått under starkt förmynderi under lång tid, möjlighet att hamna i situationer de inte klarar av.

#1
Roland
2009-05-14 21:21

Tack, Bäcklund. Saabnisse menar att förmynderi ska förlängas?? Vi har samma fenomen här hemma. Unga grabbar med häftiga bilar som idkar olaglig streetracing på olika ställen i västra skåne tex. Jag har länge förvånat mig över det faktum att man dessutom har råd att fullkomligt bränna ut däck för dyra pengar. Var kommer slantarna ifrån??

#1
Hasse
2009-05-14 22:32

Kanske bankens fel när "Olle" åttio år tar ut sina sparpengar för att byta bort sin Volvo 144-72 med 90 hästar mot en ex ny Volvo S80 med minst 170 hästar. En alldeles för snabb bil för en nästan "nittioåring" med avtagande reaktionsförmåga, syn och uppfattning.

#1
Saabnisse
2009-05-17 11:21

Nej Roland, jag har alltid varit motståndare till förmynderi, men de här stackarna som så lång tid varit styrda av stränga kommunistlagar och plötsligt släpps fria att i princip göra vad de vill och dessutom genom välvilligt inställda banker få en ekonomisk möjlighet att genomföra det också, får naturligtvis problem som de inte är vana vid.
Och Hasse, "Olle" åttio år kan köra åt pipan även med sin 144, det är inte snabbheten som avgör detta. Han kör nog inte fortare för att han har möjlighet till det.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.