Bild
Nästa artikel
Nyheter

Skona oss från politiskt käbbel om Saab

15 april 2011

”Tusentals jobb är i fara och regeringen gömmer sig.”

Så säger Rosanna Dinamarca, vice ordförande i Vänsterpariet till TT. Håkan Juholt, nya S-ledaren, är inte riktigt lika kategorisk men säger ändå att han ”har hört rykten om att de (regeringen) ska vara passiva, men jag hoppas att det inte är så”.

Visst blir man trött på den här sortens politisering av en kris som Saabs. Det är väl ingen som på allvar tror att en regering, vilken färg den än har, struntar i en situation där tusentals medborgare i en region riskerar att kastas ut i arbetslöshet.

Förra veckan arrangerade Saab en egen bilsalong i Nacka där Victor Muller och Jan Åke Jonsson deltog för att berätta om en ljusnande framtid. Bilsalongen var uselt tajmad eftersom den inträffade samtidigt som produktionen i Saabs fabrik stoppades på grund av obetalda leverantörsräkningar.  

Muller och Jonsson fick inga frågor om bilarna utan bara om de obetalda räkningarna. Muller blev sur och har sedan dess varit osynlig alltmedan krisen för Saab accelererat.

Vem är det som gömmer sig, Rosanna Dinamarca?

Häromdagen läste jag en artikel i Dagens Industri som lät anonyma källor påstå följande: 1. Jonsson och Muller har inte visat sig kompetenta att leda bolaget. 2. Bolaget har 300 ingenjörer för många. 3. Det finns en betydande överbemanning även i produktionen.

I en intervju med Göteborgs-Posten sa Lars Holmqvist, vd i de europeiska fordonskomponenttillverkarnas samarbetsorganisation, Clepa, om Saab:

– Hoppet är ute.

De anonyma källorna i DI ger jag inte ett skvatt för utan sorterar in under avdelningen slidder-sladder. En avdelning som för övrigt är överfull när det gäller Saab. Holmqvists syn på saken är däremot riktigt oroväckande just för att han inte är någon anonym vem-som-helst-person.

Saab har hundratals miljoner i obetalda räkningar. Leverantörer hoppar av. Produktionen står stilla. Vd slutar inom kort. Marknadsföringen är stoppad. Kunderna sviker. Räddaren (den tillfällige?) Vladimir Antonov semestrar i Argentina och Victor Muller säger ingenting.

Utgångsläget för att rädda Saab kunde ha varit bättre. Men låt oss åtminstone för guds skull slippa det politiskt käbblet!