Bild
Nästa artikel
Nyheter

Skoda biter sig i svansen

16 februari 2012

Det lönar sig att jämföra priser. På allt och framför allt på reservdelar till bilar.

Jag kör Skoda Yeti TDI, en alldeles utmärkt bil men just mitt exemplar har den egenheten att den bränner parkeringslampan på vänster sida lite då och då.

När jag ändå skulle köpa nya – det fick bli två stycken för att ha en i reserv – så passade jag på att göra en prisjämförelse på tre ställen.

1. Mekonomen. De hade visserligen inte 5-wattslampan i blått men priset var klart konkurrenskraftigt, 26 kronor för ett tvåpack.
2. Skoda. Försäljaren hämtade två blåa originallampor och kollade priset och blev själv lite förskräckt. ”48 kronor styck, 96 för två, det var mycket. Du får 20 procents rabatt så har jag gjort nånting i alla fall. Jag tror inte de kostar mer än 40 kronor på macken.”
3. OKQ8-mack. Inte heller där fanns parkeringslampan i blått men priset var inte ens hälften av Skodas, 35 kronor för två stycken.

Glödlampan på Mekonomen kostade alltså bara en fjärdedel av vad Skoda tog. Man frågar sig hur det kan vara så stor skillnad som 35 kronor per lampa?

Det kan knappast bero på att originallamporna är blåa (vilket de är för att ändra ljustemperaturen så att ljuset ska bli vitare). Så mycket mer kostar det inte att tillverka blåa lampor.

Det är klart att man som kund känner sig lurad när man upptäcker sånt här. Och även om Skoda tjänar på att ta hutlöst mycket för parkeringslampan så förlorar man mycket mer när kunden upptäcker prisskillnaden.

Sådan prispolitik kallas att bita sig i svansen.