Bild
Nästa artikel
Nyheter

Skärp dig, Bildt!

14 mars 2011

Toyota, världens största biltillverkare, har stängt sina tolv anläggningar i Japan som förser den asiatiska marknaden med nya bilar. Bara en av anläggningarna ligger i anslutning till den drabbade regionen men Toyota har ändå beslutat att hålla alla fabriker stängda, i första hand till och med onsdag.

Anledningen är att väldigt stora delar av infrastrukturen är lamslagen till följd av tsunamin, det är svårt att få fram delar för tillverkningen. Men framför allt har japanska bilkonsumenter annat att tänka på än att bota nybilsfebern.

Toyota uppger att man nu fokuserar på att hjälpa sina anställda och deras anhöriga samt skicka hjälpsändningar i stor skala till katastrofområdet.

Bortfallet av nya bilar beräknas bli 40 000 under de här dagarna, vilket är kännbart men klart hanterbart för en så stor tillverkare som Toyota. Tillverkningen förra året var närmare 8,5 miljoner nya bilar globalt och omsättningen var 204,1 miljarder dollar, vilket placerade Toyota på femte plats över världens största företag. 

Det är svårt att föreställa sig vidden av den katastrof som nu drabbat Japan men så mycket förstår nog alla så att man avhåller sig från att delge omvärlden nedanstående cyniska konstaterande på twitter:

"The Nordic world has its discreet charm. No earthquakes. No tsunamis."

Det vill säga, alla utom vår utrikesminister Carl Bildt (läs artikel på Resume).