Bild
Nästa artikel
Nyheter

Saab lyfter – mot alla odds

1 oktober 2010

Det finns en klar likhet mellan tidningsbranschen och bilbranschen. Vi får båda regelbundet exakta besked om hur vi står oss på marknaden i förhållande till konkurrenterna.

För tidningar är det upplagesiffror och i bilbranschen handlar det om nybilsförsäljningen. Där verkar det som om hjulen börjat rulla på allvar.

"Högtryck på fordonsmarknaden", skriver branschorganisationen Bil Sweden och konstaterar att antalet nyregistreringar i september var den månadens näst högsta på 30 år.

Som vanligt är Volvo V70 överlägsen etta men särskilt intressant är det förstås att se hur det går för Saab.

Saabs informationsavdelning (som sedan man lämnat amerikanska GM helt övergått till att författa pressmeddelanden på engelska) konstaterar att försäljningen i Sverige fått ett lyft, 1022 sålda bilar i september.

Man kan förstås invända att Saabs försäljningsökning på drygt 100 procent jämfört med september förra året skett från en extremt låg nivå och därför inte är så märkvärdig. Visst, men hundra procent är hundra gånger bättre än 0. Och - 9-3:an var faktiskt Sveriges sjätte mest sålda personbilsmodell i september med 801 nyregistreringar.

Saab 9-5 noterade 221 nyregistreringar i september - det lär bli en klar ökning i oktober.

Motorsamarbetet med BMW är ett annat tecken på att Saab har kommit en bit på väg med att positionera sig på marknaden.

Vem hade trott det för tio månader sedan?