Bild
Nästa artikel
Nyheter

Respekt, Tingvall!

6 februari 2012

När trafiksäkerhetsdirektören Claes Tingvall först lanserade Nollvisionen 1995 gapflabbade hela omvärlden, säger han i en intervju i tidningen Motorföraren.

Hans chef på dåvarande Vägverket, generaldirektör Per-Anders Örtendahl, varnade honom för att Nollvisionen skulle kosta honom jobbet.

Ja, vi var många som avfärdade Nollvisionen som en korkad utopi men Tingvall stod på sig. Idag framstår motståndet mot Claes Tingvall som det utan tvekan mest korkade av alltihop.

En vision om att uppnå noll döda och skadade i trafiken är väl en fullständig självklarhet. Det som vi hakade upp oss på var att Nollvisionens mål var omöjligt att uppnå.

So what? En vision är en vision och Nollvisionen uppstod när Vägverket fick frågan av kommunikationsminister Ines Uusmann om hur man ville formulera målen för trafiksäkerheten.

– Noll döda såklart, blev svaret och något annat besked från människor som arbetar med trafiksäkerhet var förstås otänkbart.

Claes Tingvall är värd både stor respekt och beundran för sin vision när det gäller trafiksäkerhet och sin envishet att framhärda.