Bild
Nästa artikel
Nyheter

Regeringen har inte koll

10 mars 2009
"Jag kan i alla fall konstatera att regeringen själv inte har riktig koll på vad som gäller för den koldioxidbaserade fordonsskatten."<br /><b>DISKUTERA: Vad tycker du om regeringens nya klimatförslag?</b>

Regeringen föreslår höjd skatt på koldioxid och diesel och avskaffar  fordonsskatten under fem år för nya miljöbilar. 

Innan jag själv hunnit samla mig till någon åsikt om det så har jag fått två kommentarer. Den första tycker att detta håller på att bli "en fullständigt sönderkokt soppa" och den andra undrar om "regeringen drabbats av totalt hjärnsläpp".


Jag kan i alla fall konstatera att regeringen själv inte har riktig koll på vad som gäller för den koldioxidbaserade fordonsskatten. I DN Debatt skriver de att skatten höjs från 15 till 20 kronor per gram koldioxid som överstiger 120 gram per kilometer.


Det är fel. Koldioxidkomponenten är 15 kr/gram utsläpp över 100 g/km. För Sveriges mest sålda bil, Volvo V70 med 145 hästars bensinmotor, innebär det ett påslag på 530 kronor.


Men bortsett från det - är förslaget bra eller dåligt? Trion Olofsson, Borg och Carlgren skriver att förslaget ska ses som ett ekonomiskt styrmedel för att nå klimatmålen.


Då frågar man sig hur det går ihop med att det är billigare att köra på bensin än på E85, vilket fått till följd att en majoritet av etanolbilsförarna låter plånboken styra och tankar bensin. Trots det befrias de från fordonsskatten.


Ska klimatmålen nås så måste det till mer än ett flexifuel-märke på bilen. Det måste finnas incitament för att etanolbilsägare verkligen tankar E85 också.