Bild
Nästa artikel

Paragrafryttare på polis-mc

En värmländsk privatbilist som hade en tjutande ambulans bakom sig på 1+2-väg, gasade på för att snabbare komma fram till en tvåfilig sträcka så att ambulansen kunde köra om.


Mc-polisen bakom ambulansen satte dit privatbilisten, 3 600 kronor i böter och indraget körkort.


Polismannen var nämligen inte bara motorcyklist utan paragrafryttare också.


Är det ett brott att hjälpa fram ett utryckningsfordon på det här sättet? Ja, menar polismannen. Ser en polisman ett brott begås måste han ingripa. Att inte göra det vore detsamma som tjänstefel.


Alltså gjorde polismannen rätt - i princip. Enskilda polismän har tydligen inte mandat att fria i såna här situationer men rättsväsendet måste förstås göra det. Detta, om något, är förmildrande omständigheter.


Förresten, visst händer att det att trafikpolisen också låter förnuftet råda och ser mellan fingrarna ibland. Vid exempelvis omkörningar finns det två linjer inom poliskåren:


1. En som tittar i regelboken och sätter dit bilister som överträder hastighetsgränsen i omkörningsögonblicket.


2. Den andra som anser att det är viktigare och säkrare att förkorta omkörningssträckan än att slaviskt följa fartbestämmelserna.  


Jag sympatiserar med linje 2.

Taggar:
Paragrafryttare på polis-mc

Kommentarer

#1
Jägaren
2010-06-24 13:24

Jag kan inte begripa hur man vara i förbannat dum som mc-polis att man sätter dit bilisten i fråga. Han som fick böter med handikapptillståndet kan jag till viss del förstå, men detta är obegripligt. Enligt andra medier ska polismannen ha ansett att bilisten hade kunnat stanna vid några tillfällen, men då uppstår två problem:
1) Det finns inga ställen att stanna på när man kör i "singelfilen". Eller har jag missat något?
2) Om bilisten nu hade valt att försöka stanna hade han ju för fasen hindrat ambulansen under inbromsningsfasen. Och hindra ett utryckningsfordon får man INTE göra!
--
Det måste väl finnas folk inom polisväsendet och transportstyrelsen som kan gå in och hjälpa den stackars mannen. Fan, vad förbannad jag blir på sådant här.

#1
Jägaren
2010-06-24 13:26

Alltså, jag måste tillägga en sak: Det är sådana här händelser som gör att i alla fall jag blir hatisk mot myndigheter och i det fallet polisen - särskilt trafikpolisen. Hoppas att den där mc-polisen får ett lastbilsdäck i huvudet.

#1
Lennart Sandling
2010-06-24 13:38

Lastbilsdäck i huvudet är välan väl hårt, bättre då att polisen i fråga får fortsätta sin karriär på hittegodset.

#1
Arbetsutvandraren
2010-06-24 14:10

De enda gånger polisen har riktigt bråttom är om de ser en trimmad moped eller en fortkörare.

#1
Hyddan
2010-06-24 14:18

Det är väl klart att en enskild polisman alltid måste följa lagen. Att använda det sunda förnuftet innebär att det blir godtyckligt hur lagen tillämpas. Domstolen borde kunna se det förmildrande och döma efter det.
Jag tycker inte att man kan kräva av en enskild polisman att han självsvåldigt skall besluta att han skall se mellan fingrarna med trafikbrott. Han bör inte idiotförklaras. Det kanske behövs andra regler för hur man skall agera på 2+1 vägar när det kommer utrycknningsfordon.

#1
Eric
2010-06-24 14:28

Citat "jägaren":
"Det måste väl finnas folk inom polisväsendet och transportstyrelsen som kan gå in och hjälpa den stackars mannen. Fan, vad förbannad jag blir på sådant här. "
Makulerar man inte den nämnda boten omgående är man ute på djupt vatten..
Trafikmyndigheter av alla de slag har ju inte precis rykte om sig att vara begåvade med någon större dos sunt förnuft.
Nu har man en möjlighet att bättra på sitt rykte genom att makulera boten. Att statskassan undanhålls 3600 spänn är väl en smäll som man kan ta? Räcker ju knappt ens till en veckas taxiåkande för en miljöpartist.
"Enskild polisman" har väl inte ovillkorlig plikt att omgående ingripa vid minsta lagöverträdelse??
Har ju åkt på vägar där >90% kör lite lagom för fort och ingen åtgärd märks från befintliga poliser??

#1
Sören W
2010-06-24 14:34

Håller med Hyddan. Vi behöver flera regler. En regel för varje förekommande vägbredd är väl det minsta man kan begära. Ock sunt förnuft borde förbjudas omgående.

#1
Tom
2010-06-24 14:37

Förhoppningsvis finns det fler omständigheter som inte beskrivs i artikeln (medias välvilja att klippa bort sådant som tar bort sensationsvärdet) som t.ex. att bilföraren ifråga körde för fort långt innan ambulansen kom. Jag hoppas det finns sådana förklaringar - blir lite orolig för diagnosen hos mc-polisen annars...

#1
Rålle
2010-06-24 14:38

Man blir bedrövad av att läsa om en sån här urbota korkad och omdömeslös polisman! Vederbörande hoppas jag blir uthängd och förlöjligad av sina (förhoppningsvis) mer förnuftiga kollegor. Skulle gjort precis likadant själv som den nu körkortslöse mannen i samma situation. Att då en idiot i polisuniform inte kan se att fortkörningen i fråga var nödvändig för att åsamka minsta möjliga hinder för ambulansen är direkt tragiskt! Lastbilsdäck i huvudet är kanske lite väl brutalt men lämpligare vore väl omplacering till nån tråkig skrivbordstjänst där polismannen kan begrunda och kanske ompröva sitt yrkesval. Såg dock tyvärr att hans polisbefäl försvarade honom. Polisens "kåranda" visar återigen sitt fula tryne.

#1
crille53
2010-06-24 14:46

Håller fullständigt med "Jägaren" detta gör att man verkligen blir förbannad på polisen,det måste väl finnas lite rim och reson vad du som polis gör och tänker,när man försöker att rädda människoliv och det blir så här....det finns inte ord vad man känner att man vill göra med denna s.k "polis"....lastbildäck är lindrigt i det här fallet.....

#1
Jörgen
2010-06-24 15:07

Jag förstår inte när detta skall ha skett! Till mig sa den värmländske mc-polisen att han skulle gå i pension i fjol. Det kan väl inte finnas två inom samma distrikt! Jag har själv varit i samma situation med polisbil under utryckning bakom mig. Jag gjorde lika som den aktuelle bilisten. När de passerade mig tackade de mig! Det är klart att det är skillnad på poliser, men också på polisledningar.
Liksom andra anfört så kan ju ärendet prövas i domstol. Tyvärr spelar ju social status en betydande roll för hur ens handlande värderas i våra domstolar. Med det vill jag säga att det inte är givet att han får rätt i en domstol.

#1
Egon Gyllenswärd
2010-06-24 15:23

Inte undra på att folk blir hatiska ögontjänare mot den grupp som ska värna om medborgarnas säkerhet och tygghet på våra vägar! Jag gissar att den polismannen kan ha Aspergers syndrom, för då får ingenting avvika från reglboken. Utmärkande drag är bl.a. att de saknar såväl empati som förståelse för små nyanser i tillvaron. Det är av största vikt att urvalsprocessen till polisutbildningen lägger an på personlighet och fallenhet för ett så viktigt uppdrag i vårt demokratiska samhälle!

#1
Just Det
2010-06-24 15:26

Vilken idiot till Polis, nåja att hjälpa polisen det är något man skall undvika.

#1
Mattias
2010-06-24 15:40

Som polis kan man lösa detta på två sätt, antingen som denna polis gjorde eller så kan man ge en såkallad rapporteftergift vilket innebär att föraren slipper både böter och indraget körkort. 99,9% utav alla poliser tror jag väljer lösning nummer 2, detta händer varje dag.

#1
BR
2010-06-24 15:52

Nu kommer jag aldrig mera att hjälpa snuten .I mitt händer det varje vecka att dom vill ha hjälp. Efter det jag läst om mororcykel nörden är det slut med det.

#1
BR
2010-06-24 15:54

I mitt jobb skall det stå

#1
StigRoger
2010-06-24 16:19

Sunt förnuft saknas ofta hos polisen ! Brist i utbildningen ?
Undrar vad denne polis skulle säga om han en gång ligger i en ambulans som inte kommer fram
tillräckligt snabbt pga att bilen framför inte vågar
öka hastigheten ?

#1
Mattias
2010-06-24 16:25

Att inte hjälpa polisen för att en polisman gjort något galet är ju ganska dumt, majoriteten av det polisen jobbar med finns det ju en målsägande bakom. Det innebär att om man inte hjälper polisen blir ju en allmänhet drabbad..

#1
Sten Bengtsson
2010-06-24 16:27

Precis som Tom säger så finns det fler omständigheter. Eftersom bilisten i fråga passerade bla. en infart till en bensinstation och flera korsningar så hade han all chans i världen att släppa fram ambulansen och då hade förmodligen polisen sett mellan fingrarna på att han körde för fort tills han fick möjlighet att köra åt sidan. I stället väljer bilisten att fortsätta i för hög hastighet på en sträcka av flera kilometer. Men som Tom skrev: "medias välvilja att klippa bort sådant som tar bort sensationsvärdet"

#1
Kurt
2010-06-24 16:32

Enligt NWT "Mc-polisen använde sig av en så kallad polispilot när han mätte hastigheten. Den uppmätta sträckan blev 1 200 meter. På detta vägavsnitt fanns två busshållplatser och fyra korsningar. Enligt polisen hade han alltså alla chanser i världen att släppa förbi ambulansen. Det var inte ens vajerräcke hela sträckan utan bara heldragen linje."
Ambulanschef i intevju med NWT
"Enfiliga vägbanor med vajerräcken är ett bekymmer för ambulanspersonalen.
- Våra riktlinjer säger att vi ska slå av blåljusen och sirénerna vid vajerräcken så att vi inte stressar andra trafikanter, säger Morgan Olsson.
"
Kanske dags för Bäcklund att ta fram information om vad som har hänt.
Väldigt många som anser ett och annat men inte verkar orka kolla fler källor

#1
Erik
2010-06-24 17:11

Polisen behöver kolla alla dessa olovliga husvagnsekipage som kräver E-kort. Vilken anarki det råder.

#1
Uno
2010-06-24 17:53

Om ambulansen påkallar fri väg,så har man skyldighet att göra vad man kan för att så fort som möjligt hjälpa ambulansen att komma förbi.Hur gör man nu det på en väg med wireräcken på båda sidor,när det är omöjligt att två bilar får plats brevid varandra?Jo,man ökar farten så att man inte hindrar ambulansen längre än nödvändigt.Om polisen är så dum i huvudet så han inte begriper det,så är det bara att beklaga.Han borde ta ett jobb som han klarar av istället.När ska polisen börja följa lagar som de sätter dit vanligt folk för?De vet ju inte ens vad körrikningsvisaren(blinkers)är till för.

#1
Ingmar
2010-06-24 17:54

Kan man stanna vid en tillfällig öppning i räcket om man låter farten öka till 160 km/h för att ge fri väg ? mitt svar är nej. Har varit i samma sits med en polisbil bakom och fick också tack tecken efteråt samt kört mot rött för att ge Ambulans plats att köra om sen. Det måste komma klara regler om detta.

#1
Hans Linden
2010-06-24 17:59

Allt är redan sagt. Paragrafrytteri är under alla omständigheter ett korkat gissel som inte på något sätt borgar för ökad trafiksäkerhet.

#1
Helmut
2010-06-24 19:44

Det finns Blåbär inom alla yrken, Mc-Polisen var ett stort jävla Blåbär,, Fd.utryckningschaufför.

#1
Erik
2010-06-24 20:08

Det är tyvärr många trafikpoliser som blev slagna som små och ska nu ge igen om dom ser något som dom kan bötfälla. Dom verkar inte förstå att dom är hatade och blåsta.

#1
Robert
2010-06-24 20:15

Polisutbildningen är bara 2år. Tror det är därför så många rötägg slipper igenom. 4år tycker jag vore lagom längd, det orkar inte rötäggen med.

#1
Kjell-Åke
2010-06-24 22:02

Så många det finns som tror sig veta utan att ha en aning. Det finns bara 2 personer som vet vad som har hänt, polisen och den rapporterats, alltså finns det 2 versioner som naturligtvis är helt olika. De flesta väljer här att tro på den som försöker ta sig ur den här situationen och inte på polisen som gör sitt jobb. Få vänder sig mot att man infört den här idiotiska konstruktionen av 2+1 väg sannolikt unik i hela världen som genom Vägverkets statistik höjts till skyarna som det allena saliggörande där man dagligen ser saker som får håret att resa sig.

#1
ej redighetsminister men..
2010-06-24 22:25

Nyutexaminerade poliser som skall visa sig på styva linan och visa framfötterna och spela rediga och duktiga skall man alltid ta med en nypa salt. Det tar ett antal år innan det blir seriösa kompetenta poliser med rätt förståelse inblick och känsla av en del polispojkar och polisflickor.
http://www.expressen.se/1.506348

#1
jörkky
2010-06-24 22:33

En juttu som denhär så tycker man att polisen kunde använda bondförnuft han var ej så funtad

#1
Hax
2010-06-24 23:39

Ett tips i sådana situationer är att aldrig skriva på ordningsboten som polisen försöker få dig att göra, det finns goda chanser att tingsrätten går på din linje och frikänner dig i nämnada situation

#1
pg
2010-06-25 00:04

Det finns säkert andra omständigheter än de som den bötfällde redovisar. Ett efterföljande i den fart som krävs på en 1-2 väg för att körkortet ska dras in, pågår iregel längre än om hastigheten är låg. Dessutom sinkas inte Ambulansen så väldigt många sekunder om den får invänta nästa 2 filiga sträcka, för det är ju inte längre än max 2 km 1 filigt, och de flesta är kortare. Den tid ambulansen vinner, är ganska liten.
Jag tror säkert att polisen bedömt situationen rätt. Att den bötfällde ökade hastigheten tillfälligt för att komma fram till nästa 2 filiga sträcka tror jag inte ett dugg på.

#1
Tomas
2010-06-25 00:06

Är det för övrigt någon mer än jag som försökt hänga på en MC-polis från valfritt stoppljus. Det går ofta 70-80 km/h på 50-sträckor, bara för att strax svänga in på någon kiosk eller liknande så utryckning är det inte frågan om

#1
leifer
2010-06-25 00:28

Svensk Åsa Nisse Polis, vem är förvånad?

#1
leifer
2010-06-25 00:33

KURT, hur ska han kunna köra å sidan vid en hållplats när han håller hög fart och har en ambulans i rumpan? Då bromsar han ju in och därmed sinkar ambulansen. Ingen förstår polisens agerande i detta, speciellt inte när boten inte ger några förmildrande omständigheter, böter hade räckt, varför dra körkortet för fortkörning? Snacka om paragrafryttare!

#1
jan
2010-06-25 00:45

om man kört 10 km saktare än rådande hastighetsbegränsning vad hade hänt då att man sinkade utryckningen eller?

#1
leifer
2010-06-25 00:54

Folk har dålig förståelse för rättsystemet i Sverige. Dom tror att man tjänar på att erkänna om man kört för fort, att man kan straffas hårdare om man "nekar", dvs vill ha en rättslig prövning. Rättslig prövning är en medborglig rättighet och kostar ingen, man kan företräda sig själv. Har polisen gjort nåt formellt fel så slipper man böter. Nu till det viktiga, hela detta med trakasseri med fortkörningsböter på vanliga Svensson som för polisen är ett s.k. "uppklarat brott" i pinnjakten, BYGGER på att folk erkänner på plats och INTE kräver rättslig prövning. För skulle alla kräva rättegång så skulle systemet braka samman, och våra domstolar skulle bli tvungna att börja prioritera vilka brott dom ska hantera. Dom kommer då inte hinna med några fortkörningar. Det kommer då också bli tydligt vilka typer av brott vårt rättsystem prioriterar.
Fortkörningsböterna är fin inkomst, enkla pengar att lura av godtrogna Svensson. Därför sätter man upp fällor på 30-vägar och låter 10-talet poliser jobba med att lösa dessa svåra brott.
Så kräv rättslig prövning nästan gång polisen stoppar dig, erkänn ingenting, skriv inte på nåt, även om det är en liten förseelse! Och det är definitivt inget olagligt! Polisen måste tvingas prioritera viktigare saker i samhället än att sätta dit folk för skitsaker med höga bötesbelopp, där det redovisas som viktig plusstatistik för polisenheten. Det riktiga buset betalar aldrig några böter och dom är jobbiga att sätta dit.

#1
jan
2010-06-25 01:18

till leifer inte är de ute efter att tjäna pengar vid hastighetskontroller bara fjantigt att tro det.....I denna situation det pratas om så skulle polisen inte brytt sig punkt slut ..Vad gör jag föresten vid rödljus får jag köra mot rött för att släppa förbi utryckningsfordon om inte skulle jag göra det ivilketfall

#1
LASSE
2010-06-25 02:10

jag har personlig erfarenhet av situationen msd bakomvarande utryckningsfordon på 2+1 väg. i mitt fall var det en polisbil som kom ifatt i hög fart, med blåljus och allt. det inträffade på den 1-filiga sträckan. men inte behövde jag öka farten för att på så sätt underlätta framkomligheten. det gick alldeles utmärkt att hålla ut lite mot högerkanten så kunde polisbilen passera och jag kunde forsätta hålla laglig hstighet. ett 1-filigt körfält är betydligt bredare än de flesta tror, enligt mig har folk i allmänhet dålig koll på sitt eget fordons bredd. alltså tycker jag att det inte är motiverat att öka farten i en sitution då man har ett utryckningsfordon bakom sig, håll din högerkant bara så går det finfint!

#1
som sagt.. allt med en nypa salt..
2010-06-25 02:30

Sen finns det ju alltid sjuka splittrade vilsna personligheter som inte kan hjälpa sin situation. En liten procent i dom flesta yrken slinker igenom kontrollerna även polisen. Kan inte bestämma sig för vilken könstillhörighet eller rätt eller fel sida av lagen. Ändå lyckas dom nästla sig in på toppjobb.
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1861850/polischefen-goran-lindberg-gillade-sitt-oknamn-kapten-klanning

#1
göran ström
2010-06-25 09:36

saknar sunt förnuft

#1
Kjell-Åke
2010-06-25 12:20

Det finns ett par vettiga kommentarer i denna blogg, t.ex. av Kurt. Resten är enbart dravel konstruerat av personer som inte har den ringaste aning om vad som gäller i detta specifika fall, samt antagande om att polisen endast är ute efter att djävlas med folk.

#1
leifer
2010-06-25 14:18

KJELL-ÅKE, så det svenska folket tycker är dravel, polisen gör alltså rätt som sätter dit folk som följer regeln om att man ska underlätta för utryckningsfordon. Snacka om att sitta på höga hästar. Och givetvis är böterna fina pengar för polisen, men det är säkert så att pinnjakten är viktigare. Ännu ett "löst brott" alltså av polisen i detta fall, bra jobbat!

#1
Erik
2010-06-25 15:01

Instämmer med att 2+1 vägar är något av det mest idiotiska någon hittat. Jag pendlar regelbundet en sträcka på 40 mil och har under årens lopp upplevt hur de fungerar i verkligheten.
1. Som i nämnda fall finns det ingenstans att ta vägen om man får ett alarmfordon efter sig.
2. Om man önskar hålla lagstadgad hastiget och hinner i fatt ett fordon som i värsta fall kör 70 km/h långsammare så sitter man där o kör den hastigheten i värsta fall i upp till 5km.
3. Långtradare och andra långsammare fordon hinner man sällan i fatt så lämpligt att man skulle tryggt kunna passera dem under 2+1 sträckan, vilket leder till överhastigheter för att hinna ifatt före eller under 2+1 sträckan.
Alla 2+1 borde absolut genast ändras till 2+2 eller åtm 2+1½.

#1
jan
2010-06-25 16:43

dessa 2,1 vägar med vajerräcken har då minskat dödsolyckorna rejält .Norr om gävle innan vajerräckena hände det väldigt många dödolyckor efter de satt upp vajrarna försvann dödsolyckorna det är väl ändå viktigast

#1
leifer
2010-06-25 17:29

Vajerräckena är bra för det tar bort den olyckstyp som man inte kan bygga bilar för att klara, nämligen frontalkrock där krockvåldet blir dubbla farten. Men var det då inte konstigt att sträckan var skyltad bara 70? Sveriges långsammaste vajerväg?

#1
Kjell-Åke
2010-06-25 18:01

Är man så naiv att man tror att polisen själv får del av de pengar man drar in i böter eller att det förekommer någon "pinnjakt" är det dags att tänka till. Poliserna utför det arbete som de är satta till att göra. Dessutom drar man här alla i en yrkeskår över en kam, det är som att påstå att alla murare exempelvis gör ett dåligt arbete. Överhuvudtaget är det så många felaktigheter i många av inläggen att det är hårresande. Jag bara menar att man skall veta vad man talar om när man ger sig in i diskussion.

#1
leifer
2010-06-25 21:19

KJELL-ÅKE, just det. Polisen gör just det den är "tillsatt att göra", och då är det stort tryck just på hastighetskontroller. Och ett underliggande skäl är att det är enkla pengar, nåt man givetvis aldrig skulle erkänna. Nu som jag sa tidigare så skulle bli lite jobbigare om alla krävde rättslig prövning. Om du nu lever i fantasin att svenska polisen är effektiv i att lösa riktiga brott eller att den är är välorganiserad, så är det dags att vakna. Även svenska poliser som jobbar inom yrket inser detta, de mest ambitiösa ger upp efter några år och blir som alla andra. Detta pga organisationen alltså, men säkert också lönesystemet.

#1
lefier
2010-06-25 21:24

KJELL-ÅKE, pinnjakten är vedertagen och media har rapporterat om det flera gånger.

#1
leifer
2010-06-25 22:18

KJELL-ÅKE, här är en färsk artikel om polisens nuvarande mätsystem, den s.k. pinnjakten.
http://www.corren.se/ostergotland/?articleId=5246370&
Här är samma resonemang, 2 år gammal
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/poliser-sagar-pinnjakt_1336653.svd
enl den här tycker 8 av 10 polisen att pinnjakten som mätmetod är förkastlig
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/ny-undersoekning-med-resultat-foerdelat-laensvis-8-av-10-poliser-kritiserar-de-egna-maetmetoderna-220824
osv

#1
Harry
2010-06-25 22:48

Jag trorr nog mer på pinnjakten eller något annat mindre aktningsvärt.
Polisen gör då inte alls alltid vad de är till för. Jag har fått för mig att de skall tjäna allmänheten, men jag har flera exempel där de bara är ute efter att få tiden att gå till nästa rast eller för att fylla ut dagen med så lite arbete som möjligt, förutom att djävlas med Svensson. Eller vad sägs om att en midsommarafton 23.30 få påhälsning av två poliser som mellan sig har en ung tjej från Polen. Förvisso vacker. JAG ombads att skjutsa henne till den camping där hon hörde hemma. Varför just jag? Jo, minsta motståndets lag gällde. Jag hade köpt en teckning av henne. Hon påstod sig vara resande student tillsammans med ett gäng som medelst egna alster försökte ta sig så långt i Sverige som möjligt. Hon hade bäddat åt sig att sova i närheten av en riksväg och i väntan på sina kompisar som skulle plocka upp henne men hade fått fel på bilen. Någon tyckte att polisen borde underrättas och polisen ryckte ut. Hon pekade och dit hon pekade åkte polisen. Hon pekade och de hämnade hos mig av alla människor. Synd att hon inte pekade mot Gdansk. Hur som helst så hjälpte jag polisen utan att få ett öre för det och riskerade kanske även mitt liv, ty dagen efter så varnade man på regionala nyheterna att en polsk liga härjade i området och hade sitt tillhåll på den camping dit man anmodat mig att skjutsa tjejen. Polisen insinuerade även att tjejen och jag skulle ha något ihop!!
Polisen sköter sitt jobb?? N E J!! Inte alltid! Har många fler exempel som i onödan drabbat mig.

#1
S-E S
2010-06-26 19:25

Det finns så många "roliga" poliser som gör att deras tolkning av rätt och fel i trafiken börjar konkurera med Bingolotto i slumpmässighet.

#1
pg
2010-06-26 21:54

De sträckor med vajerräcken som finns, sinkar inte ett utryckningsfordon så mycket att framförvarande behöver höja farten. Har vederbörande tittat i backspegeln när han befunnit sig på den 2 filiga delen borde han ha sett att ett utryckningsfordon närmar sig. Då har vederbörande kunnat bromsa in och ev. stanna innan han körde in i den 1 filiga. Jag har själv blivit omkörd av bilister som tydligen inte tittat i backspegeln, vid dessa tillfällen.
Dessutom börjar det likna anarki hastighetsmässigt, med hastigheter upp emot 140 - 180 km/tim dagligdags.
Dessa bilister tar ingen hänsyn till att framförvarande kör lagligt eller till o med överskrider gränsen måttligt.
Efter fullbordad omkörning demonstrerar vederbörande fartdåre genom att med bilen snävt svänga ut på vägrenen.
Sist höll det på att sluta med idioten i fråga höll på att köra in i en traktor.
Det övervakningssystem polisen har idag, gör att endast ett fåtal har oturen att "åka dit". Polisen borde damma av den gamla radarn, så att ingen vet vart kontrollen är.
Antingen plockar vi bort hastighetsskyltarna på landsbygden, eller så måste polisen börja åka utanför tätorterna med sina kontroller. Lagstadgad hastighet är väl till för att hållas eller? Men i pinnjaktens spår följer ju att det tar för lång tid att åka ut på landsbygden. Sanningen i det aktuella fallet får vi kanske aldrig veta. Polisen har säkert gjort rätt. Den bötfällde kan ju överklaga den bot han fått, och låta fallet gå till domstol. Polisen har ju bildbeviset kvar.

#1
S-E S
2010-06-26 23:31

PG, såg senast i går en ambulans under utryckning som fastnade bakom en långsam långtradare på en enfilig 3 km vajersträcka mellan Västerås och Enköping. Hoppas att patienten klarade sig trots vajerräcket. Här räddade vajerräcket definitivt ingen.
Detta är ett exempel på "linje 3".

#1
jan
2010-06-27 01:46

det hade rackt att polisen beromt bilisten .darefter papekat att man behover inte gora som han gjorde enligt lagen .en polis skall ej ge boter vid alla overtradelser ett papekande racker ocksa sa ar det enligt lagboken.................

#1
Roy
2010-06-27 03:13

Enligt några kommentarer här i spalten så fanns det fler fakta än vad som framkommer i Bäcklunds artikel. Det ska ha funnits flera tillfällen att köra åt sidan. Om det kunde göras utan tvärnitar, så gjorde polismannen rätt som bötfällde mannen - i princip. Nu är ju det här en stressad situation utöver det vanliga, så här borde nåd gått före rätt.
När ett utryckningsfordon påkallar fri väg, så måste det åtlydas. Man får t ex köra mot rött ljus för att släppa fram ett utryckningsfordon.
Men självklart så ska man inte bryta mot fler regler än absolut nödvändigt.

#1
Tompa
2010-06-27 12:04

Skriv aldrig på plats. Det är en rättighet att få bli prövad av domstol med juridiskt utbildad personal och inte kvoterad polis som inte fick något annat jobb...

#1
pg
2010-06-27 16:36

Självklart ska man inte skriva på om det nu är på det sättet, att man tillfälligt höjt farten fram till nästa 2 filiga avsnitt.
Men att alltid ifrågasätta vid alla situationer vänder jag mig emot. Kör man för fort får man stå sitt kast och inte belasta rättsväsendet i onödan.
Jag har stort förtroende för den trafikpolis som finns kvar, så jag tror att den här aktuella bilisten körde fort på en betydligt längre sträcka än vad som var nödvändigt. Jag tror inte för ett ögonblick att situationen var den som Bäcklund vill framhålla i sin artikel.

#1
pg
2010-06-27 16:41

Självfallet kan begreppet rapporteftergift användas i det här fallet. Men och ett stort sådant är det faktum, att händelsen skall rapporteras till närmaste förman/avdelningschef. Då är det inte säkert att rapporteftergiften håller måttet, och rapporten kommer attt skrivas i efterhand. Om inte polisen rapporterar till förmannen har han gjort sig skyldig till tjänstefel. Och vilken polis vill frivilligt utsätta sig för den risken?

#1
Mattias
2010-06-27 17:09

Pg, du har ett fel i ditt inlägg. rapporteftergift är inget som prövas, det är den enskilde polisen som tar det beslutet vid det aktuella tillfället. Det är bara han/hon som vet hur det hela gått till och kan avgöra om en rapporteftergift är aktuell. Har polismannen en gång gett rapporteftergift kan ingen ändra på detta.

#1
pg
2010-06-27 22:47

Mattias ta då och läs polisförordningen. Där finns reglerna om rapporteftergift tydligt angivna. Rapporteftergiften skall meddelas närmaste avdelningschef, som har att pröva polismannens beslut. Visst kan polismannen underlåta att meddela chefen men då gör han sig skyldig till tjänstefel. Det slarvas betydligt på den här punkten och polismannen riskerar att kollegor anmäler varandra, när en rapporteftergift inte fallit i god jord.

#1
Kjell-Åke
2010-06-28 18:55

Somliga tror på tomten, andra på vad det står i alla tidningar. Det är ju upp till var och en. Här finns två olika meningar om vad som hänt, polisens och den som rapporterats. Vem som har rätt vet ingen mer än de själva. Roy:s inlägg ligger nog närmast verkligheten.

#1
kajsa
2010-07-03 23:35

Det är kanske viktigt att ta reda p fakta från två håll
Polismannen stod med sin motorcykel intill påfarten vid Liljedal den 6 juni när Jonny Forsberg kom körande längs med E 18.
- Jag uppfattade det som att bilen hade för hög fart och bestämde mig för att göra en mätning.
När polismannen körde ut på E 18 kom en ambulans upp på vägen mellan motorcykeln och Jonny Forsbergs bil.
- Då var det ungefär 500 meter mellan dem två och det såg ut som att han såg ambulansen för han bromsade in och vinglade till lite åt höger. Sen ökade han hastigheten och även avståndet till ambulansen.
Tvivelaktigt
Färden fortsatte och i Slottsbron förvånades polismannen över att Jonny Forsberg först körde förbi en busshållplats, en trafikkontrollplats och sen ytterligare en busshållplats utan att svänga in. En bit innan korsningen E 18 och Strandgatan startade han mätningen som sedan pågick i 1,3 kilometer.
- Sen stannade han vid rödljusen i Grums och då hade han kört på så pass att ambulansen aldrig hunnit ikapp. Det var minst 200 meter mellan ambulansen och bilen under hela sträckan.
Polismannen förklarade för Jonny Forsberg att han tyckte att han hade gjort fel.
- Men sen sa jag att det fanns omständigheter som gjorde det hela tvivelaktigt och att det fanns anledning att låta saken prövas i tingsrätten. Men han ville göra klart allt på plats.
Tar hänsyn
Den senaste veckan har varit omtumlande för polismannen som inte hade väntat sig att saken skulle slås upp så stort i media. Han har dock full förståelse för att folk har reagerat även om han tycker att den bild som getts av händelsen har varit onyanserad.
- Jag förstår ju Jonny Forsberg också och hyser inget agg mot honom. Det är klart att han vill ha tillbaka sitt körkort.
Han understryker också att yrket som mc-polis inte handlar om att sätta dit folk utan att både han själv och andra poliser tar hänsyn till omständigheterna en sådan här gång.
- Det handlar ju om att se till lagens mening och inte bokstavstolka den.
I det här fallet tycker polismannen dock att det känns som att ambulansen använts som en ursäkt för att få körkortet tillbaka.
- Från det att han såg ambulansen hade han 21 möjligheter att ta av och sträckan det rör sig om är lite drygt en halv mil lång.
Hur har det känts med all uppståndelse?
- Det är lite synd för det påverkar hur folk ser på polisen och mc-poliser. Men i grund och botten så får jag vara trygg i det att jag har gjort rätt. Sen är det klart att man känner sig rätt frustrerad och ledsen över att man inte har någon chans att försvara sig.
Vad tror du att det kan få för följder?
- Jag tror inte att det här är ett problem. Så länge folk följer det sunda förnuftet så tror jag inte att någon blir rapporterad.

#2
2010-12-03 17:01

Jag blir så himla beklämd av diskussionen i detta forum ( och många andra förresten ). Öht tycker jag det finns en massa obehagliga påhopp i dessa forum som borde stävjas av någon moderator. Jag har varit OK-medlem och prenumerant på Vi bilägare i över 40 år men börjar nu få nog. Och jag tycker att det kunde vara på sin plats av Håkan Bäcklund att be om ursäkt för sin tendentiösa artikel i detta ärende som ju faktiskt triggat igång en massa dåligt underbyggda åsikter i detta ärende.
Se på videon och lyssna till MC-polisens mycket sansade och kloka analys. All heder åt denne och min respekt för honom bara ökar.

#3
J.Hundt
2010-12-03 18:04

Tommy1. Håller fullt och fast med Dig! En moderator vore verkligen på sin plats!
Insändarnas hätskhet verkar öka med groggarnas intag!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.