Bild
Nästa artikel

Överdrivet hänsynsfulla bilister

Jag är inte bara bilist, jag är fotgängare också. När jag hör till den senare kategorin så har jag mer och mer börjat planera närmandet av ett övergångsställe.


Jag tycker nämligen att bilisterna är överdrivet artiga och hänsynsfulla ibland.


Det känns lite onödigt att en bilkö ska behöva bromsa in och stanna för en enda stackars fotgängare när jag kan vänta några sekunder medan bilarna svischar förbi.


För stannar gör dom allra flesta! Det hjälper inte ens att vinka fram bilarna.


Så nu händer det inte sällan att  jagi god tid före kollar trafikläget innan jag är framme vid övergångsstället. Kommer det en bil eller buss så stannar jag en bit ifrån och tittar åt ett annat håll.


Som bilist kan jag reta mig på en del fotgängare som trycker på rödljusknappen även om det knappt är någon trafik alls.


Zebralagen är nog bra i princip men det är inte bara bilister som ska visa hänsyn.

Taggar:

Kommentarer

#1
johan
2009-09-30 17:25

Jo, bilister ska visa störst hänsyn eftersom man med en bil utan problem kör ihjäl en oskyddad trafikant i 50 km/h. Enkel logik som även lagstiftaren förstått.

#1
Krister
2009-10-01 10:07

Jag kan hålla med Håkan, många fotgängare knatar bara rakt ut i vägen utan att först skapat en ögonkontakt med bilföraren. Hur kan denna fotgängare veta att man som bilist uppfattat att han skall kosta gatan. Man kanske inte ens sett fotgängaren pga någon stolpe eller annat hinder.
Trafik handlar om samspel.
Men pga av att folk kastar sig över övergångsställen så måste man ju som bilist alltid stanna, och man vill ju inte ha ihjäl någon så därför extra försiktighet.

#1
Globetrotter
2009-10-01 17:16

Javisst, bilister ska visa hänsyn, men som du säger, Johan, så kör man enkelt ihjäl en gångtrafikant. Därför ska de inte bara kasta sig ut i gatan.
Den enkla logiken är inte så enkel kanske.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.