Bild
Nästa artikel

Oseriöst, trafikpolisen!

Polisen i Dalarna har fått order att spurta med trafikböterna för att man ska nå årets mål som är att 1 650 trafikanter i Falun-Borlänge ska bötfällas. "Lägg på ett kol" heter det i mejlet från stationsinspektören i området. Det fattas 350 böter.


Detta är ett nytt exempel på att statistik går före trafiksäkerhet hos polisen.Tidigare har det avslöjats att ett visst antal utandningsprov ska göras och för att hinna med det ska helst så få rattonyktra som möjligt haffas. Det går fortare att utföra proven om man slipper rapportera rattfyllon.  


När det gäller trafikböterna i Dalarna så är det frågan om att driva in pengar. Inte att bedriva trafiksäkerhetsarbete.


Polisens kvantitativa mål är både fyrkantiga och oseriösa; rena skrivbordsprodukter faktiskt.

Taggar:

Kommentarer

#1
Saabnisse
2009-11-13 19:08

Du har helt rätt, Håkan Bäcklund.
Jag skrev om detta i en annan tråd.
Vart är vi på väg?
Ska vi tillåta att statistikmupparna övertar trafiksäkerheten ännumera?

#1
Daniel
2009-11-14 14:02

De kvantitativa målen är i grund och botten nödvändiga för att säkerställa att det faktiskt sker någon trafikövervakning på fältet överhuvudtaget!
Men det är ju inte tillräckligt populistiskt att inse detta?

#1
pg
2009-11-14 15:19

Tyvärr har det blivit så här och det är beklagligt att man numera måste "tvinga" ut poliserna för att få något gjort.
Chefer som tror att dom har att göra med en industri med produktionsmål, istället för en myndighet som medverkar till att förhindra brott!
I dag ska dessa kvantitiva mål uppnås på en så kort tid som möjligt, och då blir ju spontaniteten lidande, och övervakningen kanske inte sker där den bäst behövs.

#1
pg
2009-11-14 15:28

En sak till; Oseriöst vaddå? Är det inte polisens uppgift att se till att trafikregler efterlevs? Finns det någon trafikpolis?
Arbetssättet är inte trafikpolisens från grunden. Det är andra faktorer som spelat in. En gammal trafikpolis uppgav redan för 15 år sedan, att rikspolisstyrelsen allt mer lade sig i deras arbete. Tjänster tillsattes inte vid länstrafikgrupperna, utan man tappade hela tiden folk. Rikspolisstyrelsen började då ställa krav på myndigheterna eftersom de såg att inflödet av ärenden minskade. Men en sak förbisåg de, nämligen att antalet trafikpoliser halverades, och att detta kunde vara anledningen till det minskade inflödet.
Det ÄR inte trafikpolisen som ska ha på tafsen, utan istället rikspolisstyrelsen som går i Transportstyrelsens ledband!

#1
Jörgen Falk
2009-11-14 21:37

Hallå, Polisen är avlönad av oss...Skattebetalare. Klart dom måste plocka av svennar + nysvenskar lite pengar för att fylla på lönekuveret......

#1
Jörgen Falk
2009-11-14 21:55

Glömde en sak....Inför Dagsböter på fortkörningsböter, som i grannlandet Finland. 3000:- för mig med en årsinkomst på 300000:- är kännbart, för en Borgarbratt med 1000000+ i inkomst = en droppe i havet. Tack för mig.

#1
Kjell
2009-11-16 13:38

Det är inte bara polisen som har statistiken som frund för arbetet i stället för trafiksäkerhet. Hela Vägverkets arbete bygger ju på en statistik, som sällan stämmer med verkligheten, och inte bryr sig om vad människor och och myndigheter tycker.

#1
Janne i Stuna
2009-11-16 14:14

Låt poliser avgöra hur man bäst får bukt med trafikproblemen istället för att ett antal byråkrater med 40 poäng statistik tar besluten. Antalet poliser som gillar den rådande metodiken är lätt räknade. Hela agerandet är skandalöst, oseriöst, ansvarslöst..... välj själv!

#1
johan
2009-11-16 17:38

patetiskt att dom ska ha in pengar, kan dom inte tänka sig att dom som bryter mot reglerna nån gång kanske lärt sig? för att behålla sina pengar... usch

#1
Kjell-Åke
2009-11-16 19:26

Tyvärr har det bland polisen liksom på många andra ställen i samhället kommit fram många odugliga chefer genom att stryka sina överordnade på ryggen, eller genom att "snacka" sig till högre tjänster.

#1
Totte
2009-11-16 21:21

Det är som det alltid varit, om vi slipper politiker,polischefer o generaldirektörer inom den offentliga sektorn, skulle det mesta fungera o vi sparade miljarder. Det finns inte en människa som skulle sakna dessa oduglingar.Dessa är tillsatta för dom har klappat rätt. Någon intillegens har dom inte, men pengabegär saknar dom inte.

#1
O.V.E
2009-11-17 01:56

Nu är det bevisat. Det är inte trafiksäkerhet som alla dessa hastighetsgränser gäller. Det är enbart pengar som man är ute efter. Eller är det en kamoflerad extraskatt?

#1
S-E S
2009-11-17 16:39

Det är väl inte svårt att få i hop 350 böter. Det är bara att ställa sig vid en stormarknad och ta de som inte använder säkerhetsbälte, har barn i knät i framsätet, har enögda bilar, har felaktiga däck etc. Det fixar 10 arbetsvilliga trafikpoliser på ett dygn, eller är det enbart där jag bor som det finns gott om "bötesobjekt"?

#1
pg
2009-11-17 17:06

Statistikjakten varför behövs den? Jo därför att dagens chefer kanske befann sig i den gruppen poliser som höll sig undan. Jag har i vart fall hört det ryktet bland flera pensionerade trafikpoliser.
Det är kanske där skon klämmer, som man är själv bedömmer man andra. Kanske är det, som är anledningen till statistikjakten? Nu var jag lite elak mot cheferna, för det har säkert kommit nya, och de som icensatte detta, själva finns på annan tjänst just nu.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.