Bild
Nästa artikel

Ödestimmar för Saab

Det är ödesvecka, ödesdagar, ödestimmar för Saab. I morgon, tisdag, ska GM inför kongressen i Washington redovisa sin plan för framtiden för att säkra sammanlagt 13,4 miljarder dollar i krisstöd.


Allt talar för att Saab inte ingår i GM:s långsiktiga framtid. Det verkar som om strategin nu mest går ut på att skjuta över ansvaret på den svenska regeringen och därmed kunna avsluta Saab-eran utan att framstå som alltför brutal.


Det är svårt att ha någon kritisk åsikt mot att GM nu verkar offra Saab; tålamodet har varit förvånansvärt stort under de många förluståren. Det är bara att konstatera att Saab säljer för dåligt och enbart inneburit kostnader för ägaren. 


Men nog är det ändå för sorgligt om detta fina svenska märke ska gå i graven.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Roland
2009-02-17 09:45

Vem har råd att betala fortsatta förluster? Vem vill äga bolaget?
Jo det är klart om staten går in och köper bolaget tillverkar bilarna och säljer dessa billigt till hugade svenskar som får betala resten överskattsedeln så kan man tillverka många bilar.
Men knappast nån bra affär för någon. Det krävs starka kunniga ägare med billiga tillverkningskostnader. Det verkar som vanligt vara Asien som tar hem den affären. Så har det gått med många branscher vi haft. Textil, varv hemelektronik mm.

#1
Saabnisse
2009-02-17 10:59

Det mest sannolika är att det bildas ett europeiskt bolag, skilt från GM som ändå kommer att vara kvar som huvudägare, där Opel/Vauxhall och Saab kommer att ingå.
Dessa tre (två) är väldigt integrerade i varandra och lönsamheten skulle inte öka vid en splittring.
Opel har redan fått kraftig hjälp av fru Merkel och det här är nog det bästa alternativet.
Jag tror inte att GM säljer vare sig Opel eller Saab även om det funnes köpare.
Och några asiater kan vi glömma, de har egna finansiella problem.

#1
Leif Hagström
2009-02-23 20:01

Har alltid haft gamla bilar. Nu har jag köpt en Saab 9-5 kombi -01 som är i skick som ny. Den har allt man kan önska sig och jag tror ej många nya bilar kommer upp i den komfort och trafiksäkerhet som den har. För mig är det som att köra en sprillans ny bil. Den är snabb och känns som en pansarvagn på vägen.
Jag tycker att svenska folket kan köpa Saab fabrikerna. Om 3 miljoner svenskar satsar 3000:- i en engångskostnad så får vi ihop 9 miljader kronor. Jag vet inte vad som behövs men jag vet att världen mister en mycket avancerad och fin bil om den går i graven. Det är naturligtvis svårt att få så många människor att ställa upp på detta. Men jag skulle gladeligen göra det.
F.ö så tycker jag att svenska folket kunde vara lite mer lojala med våra svenska fabrikat.
Hälsningar
Leif Hagström
Warbo 25
791 91 Falun
070-5717411

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.