Bild
Nästa artikel

Nykter vecka i trafiken

Några fakta från Vägverket med anledning av att polisen nästa vecka satsar  extra på nykterhetsövervakning i trafiken:


Av 203 personbilsförare som omkom i trafiken 2007 var 48 rattfulla, en av fyra alltså eller 24 procent. Motsvarande siffra för gruppen motorcyklister/mopedister är 20 procent.  Tillsammans med rattfylleristernas offer beräknas 125 personer omkomma i alkoholrelaterade trafikolyckor varje år.


93 procent av de rattfulla förarna som omkom var män, 25 procent ungdomar 18-24 år. I genomsnitt hade de dödade förarna 1,6 promille alkohol i blodet.


Senast jag stötte på en större trafikpolisiär insats var på motorvägen mellan Ã-rebro och Arboga. Det var fartkontroll, vilket kändes som en felprioritering den dagen med vackert väder och inte alltför mycket trafik på den säkraste typen av vägar.


Men när jag fick klart för mig att polisen även passade på att göra utandningsprov på det fåtal som körde för fort, så köpte jag insatsen direkt. Nykterhetskontroller i trafiken kan vi aldrig få för många av.


 


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Roland
2009-05-29 22:05

Tuffare lagstiftning om straff och bättre övervakning från polisen så minskar vi döden på vägen. Nyare bilar och bättre vägar hjälper även till.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.