Bild
Nästa artikel

Ny bil inte laglig året om - om du inte betalar extra

På Vi Bilägare har vi just bestämt oss för vilka fem nya långtestbilar som ska inhandlas för 2011.


Vi betalar, lliksom alla andra nybilsköpare, rätt mycket pengar i grundpris för varje bil. Och ändå får vi bilar som inte är lagliga att köra med året om!


Jo, så är det faktiskt.


Det var en läsare som satte mig på spåren.


Så här är det: vi har en lag i Sverige som föreskriver vinterdäck på vinterväglag, Får man med vinterdäck med sin nya bil? Nej, inte med mindre än att man betalar extra.


Läsaren föreslår att nybilspriset ska inkludera en produkt som är laglig att köra med året om, vilket innebär att både sommar- och vinterdäck ingår.


Jamen, det är ju ett självklart krav! Att jag inte tänkt på det själv.


Det skulle dessutom säkert innebära att de medföljande vinterdäcken blev betydligt billigare som en del av den nya bilens standardutrustning, än som extrautrustning.


I standardpaketet bör friktionsdäck ingå; Huvudsaken är att bilen är laglig att köra året om. Den som behöver dubbade vinterdäck skulle få betala en slant extra.


Den här lösningen kommer att bli verklighet. Det är bara en tidsfråga.

Taggar:
Ny bil inte laglig året om - om du inte betalar extra

Kommentarer

#1
pg
2010-09-01 12:30

Självklart ska bilaarna som säljs vara utrustade med däck som är lagenliga vid tidpunkten för köpet. Detta har aldrig varit några probem för vare sig mig själv eller de företag jag arbetat i.

#1
Matt
2010-09-01 14:00

Visst är det ett steg i rätt riktning, men frågan är vilken typ av däck som kommer att skickas med? Knappast några premiumdäck såsom Gislaved eller Nokia, snarare snorbilliga M+S-märkta kinadäck med tvivelaktiga vinteregenskaper.
Sådana vinterdäck vill jag inte betala för. För ingen tror väl på allvar att vinterdäcken kommer ingå i priset? Någon kommer alltid att få betala.
Så frågan är om detta inte är ett slag i luften ändå. Vad vinner man på att vara laglig i frågan om vinterdäck om det innebär att säkerheten ändå ställs åt sidan?

#1
PP
2010-09-01 14:33

@MATS: Om ditt resonemang skulle stämma vore alla sommardäck skräpdäck de med. Jag tror inte att seriösa handlare vill bli förknippade med dålig kvalitet. Att man får betala för det är självklart, men resonemanget är helt rätt - handlare skall inte få sälja olagliga produkter.

#1
Matt
2010-09-01 17:04

@PP
Jag håller inte med om ditt resonemang.
Sommardäcken är monterade från fabrik och garanteras av biltillverkaren medan vinterdäckens kvalitet i så fall skulle bestämmas av återförsäljaren. Därför är min bestämda uppfattning att återförsäljarna med sina små marginaler vid nybilsförsäljning inte kommer lägga någon större kraft på att skicka med kvalitetsdäck om de inte behöver.

#1
Gurra
2010-09-01 17:20

KULLERBYTTA - för att vara LAGLIG behöver bilen bara levereras med dubbfria vinterdäck. Dem FÅR du köra med även på sommaren. Ha,ha !

#1
AL
2010-09-01 19:02

De däck som medför bilen är dem som den optimerats efter. Både köregenskaper, komfort och bränsleförbrukning bygger alltså på dessa däck. Samma sak bör gälla vinterdäcken. Det bör finnas en rekommendation inskriven i bilens instruktionsbok som tydligt stipulerar däckstyp, dimension och fabrikat (eller egenskaper). Att som konsument förlita sig på däcktester ger en ytterst bristfällig ledning om vilka däck som är bäst för den enskilda bilmodellen. Det kan nämligen skilja sig åt beroende på biltyp och är ytterligare en av många förklaringar till de så varierande resultaten i tidningarnas däcktester. Man kör med olika bilar!
MVH AL

#1
S-E S
2010-09-01 20:04

Får du inte med bra vinterdäck på åtminstone stålfälg utan extra kostnad så byt bilhandlare. Bara trams att acceptera en ny bil utan att få med däck som håller garantitiden ut! Jag har köpt många nya bilar i min tid, men aldrig någonsin diskuterat om det ska vara däck för alla årstider inkluderat i köpet, inte ens vid köp av begagnat!

#1
Tommy
2010-09-02 11:21

Det pris som står på prislappen är aldrig det som är verklighet. Själklart borde vinterdäck och motorvärmare vara med i "lägsta pris". Sedan finns det säkert en hel del annat som kan vara individuella val.

#1
Fredrik
2010-09-03 23:17

Det är som att kräva en hjälm när du köper en motorcykel.
Som att kräva kastruller till din nyinköpta spis.
Du får allt du vill!
Men då kostar motorcykeln som en hjälm och en motorcykel och spisen som en spis med kastruller.
Och det finns bara en vettig person som blir glad för det.

#1
Fordonsutvecklaren
2010-09-04 03:05

Nu är det väl ingen som tror att dessa däck skulle följa med för samma kostnad som nu? Så blåögda är vi väl inte hoppas jag...
Handlarna kommer ju bara helt enkelt lägga på 4000-6000 kr på bilens grundpriset och skicka med vinterdäcken.
Jag menar, man får inget gratis här i världen bara för att det finns en "lag"...

#1
lubos
2010-09-04 13:47

Köp vinterdäcken hos dem som begriper sig på däck, dvs gummiverkstäderna! Jag skulle aldrig sätta på de lågpris-, orunda-, skräp-däck som vanligen medföljer "gratis" från främst säljare av beg.bilar! En rutinerad representant för gummiverkstäderna väljer ut runda fina hjul av god kvalite och dito plåtfälgar som han balanserar så att bilen går bättre än på leveranshjulen!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.