Bild
Nästa artikel

Nu vet alla vem Koenigsegg är

Vi var många som tvivlade på Koenigsegg-gruppen som ny Saab-ägare från början. Det var ju helt osannolikt. En pytteliten nischbilstillverkare - nej, det borde över huvud taget inte ha gått så här långt.

Det är märkligt hur vissa människor har en förmåga att övertyga och andra att låta sig övertygas när all rimlig logik och minsta lilla sunda förnuft borde utlösa stoppsignaler. Detta är inte genomförbart.

Jag har inga invändningar mot Christian von Koenigseggs agerande. Han har antagit utmaningar i hela sitt liv, verkar leva för att tro och vilja kan försätta berg. Men att så många trodde att detta var ett realistiskt alternativ vittnar om desperation.

Det här är slutet för Saab, är förstås den reflexmässiga reaktionen. Men det behöver inte vara så. Med Koenigsegg borta ur bilden blir det plats för andra aktörer. Och för GM, liksom för Saab, Trollhättan och Sverige, vore vilken köpare som helst bättre än nedläggning.

Slutligen, ett krasst konstaterande: vid det här laget känner hela bilvärlden till varumärket Koenigsegg. Där hittar vi i alla fall en vinnare i den här plågsamt  utdragna processen.
Taggar:

Kommentarer

#1
Thor
2009-11-25 13:08

Hi,Du är en dåligt förlorare Håkan
Greven ville väl men bönder satte sin käpp i
affärs hjulet,för resten vmm skall gråta över
SAAB´s lik ?

#1
grsu
2009-11-25 14:41

Underleverantörer och anställda lär väl gråta över SAABs lik ?
Min gissning är att Geely slukar lilla Saab oxå och därmed räddar en hel del jobb på västkusten.
Antagligen vill de komma åt patentet att man måste lägga i backen för att kunna ta ut nyckeln ut startlåset på golvet.
Bilhistoriens smartaste uppfinning...

#1
Ragnar Jacobsson
2009-11-25 22:08

GM är nog väldigt försiktiga med att chansa på konkurs så att kineserna får en chans att billigt köpa in suverän svensk teknik, som SAAB alltid har varit bra på att ta fram. Det är inte för inte som de mest intresserade köparna i t ex USA har varit högutbildade personer med känsla för teknisk kvalitet.

#1
S-E S
2009-11-26 12:58

Och jag som tyckte att det såg bra ut med någon som kan konstruera och sälja bilar i ledningen, motortekniker och produktionstekniker finns redan på plats?

#1
Pelle
2009-11-26 13:26

Ja 'Kinderegg' kom väl ut ur detta, med en massa gratisreklam......Frågan är hur går det för de anställda - kanske dax att börja fundera på att 'jobba Volvo' i Gtb.
Ärligt talat; Saab har väl egentligen inte gjort någon annan än bilverkstäderna glad!?

#1
Nilsson
2009-11-26 16:43

Koenigsegg tar över Saab.
För bra för att vara sant.
Koenigsegg bygger bara några få enheter per år.
Koenigsegg har inte direkt varigt så lönsamma, att det har arbetats upp tillräkligt med kapital för köp av Saab.
Och ta över något som har visat minussiffor i många år hjälper inte direkt till.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.