Bild
Nästa artikel
Nyheter

Norska elbilar - nja...

6 juli 2010

Hela Sverige verkar styras från Almedalen den här veckan. Alla är där, i dag också vår webbredaktör, Fredrik Diits.


Det är Toyota som bjudit in till en pressvisning av andra generationens laddhybrider som ska börja masstillverkas år 2012. Toyota tillverkade 600 laddhybrider i vintras och dessa ska nu utvärderas i Europa, Japan och USA.


Toyota i Sverige har fått två bilar att köra inom ramen för testprogrammet och det är en av dessa som vi får provköra. Toyota lovar också att ge en "mer realistisk syn på elbilens möjligheter att bidra till lägre miljöpåverkan".


I Norge har man långt när det gäller elbilar; 3 000 registrerade finns idag och antalet ökar hela tiden.


Den mest kända, Think, har inte imponerat på oss svenskar hittills. Nästan 300 000 kr för 1000 kilo bil med 15 mils räckvidd och plats för två. Nu finns även den 2,5 meter korta Buddy för 170 000 kr och åtta mils räckvidd.


Tack vare statliga subventioner, fri parkering, gratis laddning och annat så är efterfrågan från norska kunder större än tillgången.


Medan vi svenskar skakar på huvudet åt dessa svindyra norska microbilar så fnyser norrmännen åt vår etanolsatsning.


Elbilen i norsk tappning lär dock aldrig bli mer än marginell stadsbil med starka begränsningar (säkerhet, utrymme, räckvidd). Det är de riktiga biltillverkarna som måste leda utvecklingen mot riktiga bilar som drivs med el.