Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nära döden-upplevelser med taxi

25 juni 2009
Jag tycker inte att det är kul att verka gnällig...men, är det inte dags för taxi-bolagen att en gång för alla göra något åt sina chaffisars körkultur?

Ja, jag vet - det finns taxiförare som kör som gudar; lugnt, hetsar inte upp sig, hittar till rätt adress, är vänliga, sociala. Allt det där.


Men det finns alltför många av den andra sorten. Torsdag kväll åkte jag med en vänlig chaufför på Taxi Stockholm från Arlanda in till stan. 


Vi kom ut på 110-motorvägen mot Stockholm och ganska snabbt visade hastighetsmätaren drygt 140 km/tim på hans Saab 9-5 Biopower (på vilken det stod: vi kör miljövänligt).


En Passat Variant körde trots det om oss på höger sida och fortsatte med att åka slalom och svängde in precis framför oss. Min taxichaffis blev (föga förvånande) lätt irriterad och jag fick intrycket att han tog upp jakten. Det blev några bilar mellan oss  och taxichauffören körde upp i häcken på bilen framför oss för att tvinga den åt sidan och få närkontakt med Passaten.


Det kändes djäkligt obehagligt. Här betalar man 495 kronor för att bli transportertad av en yrkesman från A till B och så finner man sig plötsligt vara mitt i en biljakt på liv och död.


Nå, en bit in mot Stockholm saktade Taxi Stockholms chaufför ner till strax under 120 och hjärtat klappade lite lugnare; han hade kört in i 90-zonen...


Dags för lite SMS-ande och filbyten utan att använda den blinkers som Saaben utan tvekan var utrustad med.


Jag tycker att detta är mycket illa. Taxibolagen borde verkligen inpränta i sina förare att kunderna absolut inte vill ha några nära döden-upplevelser när de sätter sig i en taxibil. 


Vi kom i alla fall fram helskinnade till Odenplan och den vänlige taxichauffören önskade mig en fortsatt trevlig kväll...