Bild
Nästa artikel
Nyheter

Mer fakta – mindre floskler!

10 oktober 2011

Signaturen Shogun har ett par frågor i min förra bloggpost om slogans i biltidningar. Anledningen till att jag tog upp den här tråden är att jag tycker att det finns ett överflöd av floskler när man ska beskriva den egna produkten, i det här fallet tidningar. "Bäst", "Snabbast", "Hetast", "Allt" och liknande påståenden är väl inget som någon enda människa tar på allvar.  

Eller är det någon som tror att en tidningsköpare framför tidningshyllan tänker: "Oj, den där tidningen säger att den är hetast, den måste jag köpa!"

Det finns förvisso värre saker än att påstå att man är snabbast och hetast men när man gör det utan att belägga påståendet så förvandlas orden till floskler. Och att strö såna omkring sig är förstås heller ingen dödssynd men tämligen meningslöst eftersom ingen bryr sig.

För egen del vill jag veta fakta om egenskaperna hos produkten innan jag bestämmer mig. Till exempel är det svårt att övertyga mig om att jag ska köpa en bil för att den påstås vara  "dynamisk".

Hellre svar på frågor som: Vad drar den milen? Hur många krockkuddar? Lastutrymme? Hästkrafter? Såna saker, fakta som man kan jämföra med andra bilar.

Vad är då vitsen med att tala om att man är störst som Vi Bilägare gör på förstasidan?

Jo, dels är det ett faktum, dels är det ett mått på att väldigt många tycker att tidningen är värd att läsa och dels är det förstås ett argument för annonsörer att köpa reklam i en produkt som når många konsumenter. Bland annat.

Frågan om målgrupp är lite mera komplicerad för en tidning som Vi Bilägare som inte är en nischtidning med ett avgränsat specialämne. Vi försöker göra en tidning som man ska ha mycket nytta och också lite nöje av som bilägare. Det varierar från nummer till nummer vilka dessa personer är.

Gör vi ett stort test av extraljus i vårt ljuslaboratorium så kan resultatet vara mycket intressant för en läsare som annars föredrar en tidning som skriver mycket mer om rallybilar.

Inför vintern är en målgrupp i ett par nummer alla bilägare som ska köpa nya vinterdäck.

Ett stort jämförande test av kombibilar har rimligen barnfamiljer som en viktig målgrupp.

Men att rikta in sig på en enda målgrupp åt gången är vanskligt och lite farligt. Konsten är att skapa en tidningsmix som har både djup och bredd.