Bild
Nästa artikel

Mekonomen: Vi gav fel pris

15 000 kronor för en komplett stråkastarenhet (30 000 kronor för byte av båda två) Det var prisuppgiften som en nybliven ägare till en tio år gammal Skoda Octavia RS med xenonljus fick av Mekonomen.

Det lät för illa för att vara sant och när jag kollade med generalagenten för Skoda så fick jag en prislapp på 5 500 kronor för lampa och insats. Till detta kommer kostnaden för styrdonet. Jag skrev om det i bloggen för någon dag sedan och nu har Hanna Ekstrand, konsumentchef på Mekonomen, hört av sig.

Octavia-ägaren fick mycket riktigt en helt felaktig prisuppgift, enligt Hanna Ekstrand som skriver så här i ett mejl:

”Vi uppmärksammade inlägget i din blogg på Vi Bilägare om strålkastaren till en Skoda Octavia RS.

Vi på Mekonomen ser inlägget som mycket intressant och utförde själva efterforskningar, vilka vi kort beskriver nedan men först vill vi kommentera på priset. Angående priset så har vi haft ett inläsningsfel på vår svenska prislista och därav det galet höga priset 15 000 SEK. Vi har dock säkerställt att vi inte har sålt något på artikelnumret, så ingen konsument har blivit lidande, samt att vi nu ändrat priset till det rätta som är 7 980 SEK. Tack vare dig och din blogg.


Det verkar dock som att vi inte jämför lika artiklar när vi ser på uppgifterna i inlägget. En komplett xenonstrålkastare med styrdon hos Skoda (Artikel nr: 1U1 941 018 Q) kostar enligt våra uppgifter 8 802 SEK. Troligtvis är Skodas prisuppgift i artikeln baserad på att enbart byta styrdonet eller enbart en del av strålkastaren.

En komplett xenonstrålkastare med styrdon uppgavs kosta 15 000 SEK inkl moms hos oss (Artikel nr 79-7520015-2A1), det korrekta priset är alltså 7 980 SEK.

Återigen vill vi på Mekonomen tacka för att du uppmärksammat oss på detta vilket gör att vi kan rätta oss. Vi är mycket positiva till att få in synpunkter till oss det gör att vi kan bli ännu bättre.

Med vänlig hälsning
Hanna Ekstrand
Konsumentchef
Mekonomen AB”

Det blev alltså dubbelt upp i prislistan och även om Mekonomens upplysning (!) om det rätta priset innebär en halvering så kan man konstatera att det är dyrt med ljus.

Taggar:
Mekonomen: Vi gav fel pris

Kommentarer

#1
2012-02-02 15:29

Det hade blivit ännu dyrare om du inte uppmärksammat det här.
Det visar ju att det behövs undersökande journalistik.
Tack för det.

#2
2012-02-02 16:06

Jag vill minnas att en elektronikbox till någon bil sjönk från ca. 10000:- till under 5000:- sedan någon biltidning satt strålkastaren på det, för sisådär 10 år sedan. Murvlar är bra ibland!

#3
2012-02-02 16:15

Men de e ju så att mekonomen många gånger e dyrare än orginal när ja kollat priser.A.D bildelar har bra priser med.

#4
2012-02-02 19:36

Jag skriver samma fråga på fler trådar för att få svar nånstans:
Vet nån OM och VAR det eventuellt blir en träff för alla oss som skriver här? Jag skulle tyka att en bra plats skulle vara runt Örebro eller iaf Närke län eftesom ja tror att det ligger mittimellan där de flesta av oss bor. Att ha träffen i Stockholm vore väääldit obra eftersom då e det inte så många som orkar åka. Jag föreslår Närkelän eller Dalarnaslän då de på nått vis ligger mittiellan Sveriges stora städer och Sveriges mitt. Tid skulle jag föreslå nån helg i samband med övrig ledighet tex Påsk, midsommar eller juni / juli månad vid semestern. Eller?

#5
2012-02-02 19:50

Bra Vi Bilägare!

#6
2012-02-02 20:00

Swenssons: Än så länge är en träff på förslagsstadiet. Vi återkommer med besked om, när och var träffen blir av.
/Håkan Bäcklund

#7
2012-02-03 08:22

Sådär ja då har man justerat och lagt sin lyckta inte ens 1000 spänn billigare. Skulle i det fallet köpa orginal om det skiljer så lite, hellre då att de som har betalat för design och produkt får de extra pengarna än att ge bort dem till mekonomen. Jag menar det är ungefär samma som när en skrot "by default" tar halva nypriset för sina delar fast det kan vara 10 år gamla och ha används i 10000mil. Eller när Ica säljer sitt eget märke det är grymma avanser på dessa grejor. Om det i slutändan bara skiljer så lite som 800 spänn då vet man att de har justerat priset för att vara lite billigare än orginal men att man tjänar mkt mer pengar då man inte betalat för utvecklingen. Näe mekonomen bättre kan ni säkert 2000 spänn per lyckta och ni skulle ändå tjäna pengar, dessa lär ju inte svischa förbi i lagerhyllorna direkt.

#8
Granlund
2012-02-03 09:20

Swenssons:
Jag tror det blir risk för slagsmål ;-)
Eller vill du åka med i min hybrid för en demonstration av den låga förbrukningen? :-)

#9
2012-02-03 09:43

I praktiken hade jag alltså rätt. Priset från Mekonomen var fel. Visserligen fick Håkan och dottern (?) priset på 30 000 från Mekonomen, men jag insåg genast att det måste ha blivit fel någonstans.
Intressant också i svaret från Mekonomen att de har uppgift från Skoda att strålkastaren med styrdon kostar 8 802 kronor - detta bör ju då innebära att priset som Håkan fick från Skoda måste ha varit utan styrdon - därav priset på runt 5 500 kronor styck.
Så, det förefaller som att Mekonomen trots allt är billigare när alla priser blir rätt och när jämförelsen sker mellan exakt likadana produkter.

Angående den där träffen så får ni ha det så trevligt. Jag tänker inte komma.

#10
2012-02-04 15:40

Många gånger är meko dyrare. I vissa fall det dubbla. Sen, har man det här med meko verkstad. En kille felsökte sin bil i över 6 timmar på meko utan att dom lyckas hitta felet. På auktoriserad verkstad tog det 2 timmar med reparation + reserv del som finns inte i pirat utförande.

#11
2012-02-05 15:15

Att Mekonomen skulle vara dyrare "många gånger" ,...håller jag inte alls med om men man måste ju vara medveten om vad som skall göras och hålla koll på kostnaden.
Vore allbilverkstäder generellt dyrare så hade kunderna sinat väldigt fort.
Den Mekonomen verkstaden som jag har anlitat nu i några år har jag väldigt stort förtroende för och jag vet att de gör ett bra jobb.
Trots detta tar jag alltid reda på vad service/rep kostar hos märkesverkstaden.
Tyvärr har jag inte samma förtroende för märkesverkstaden längre.

Ett par gånger har jag varit med om att orginalet varit billigare och jag har för mig att det då handlat om Bmw och Mitsubishi kontra Autoexperten.

#12
2012-02-06 09:28

Mekonomen är enormt dyra, ofta ca dubbla priser mot Tyskland, England och Frankrike med som ofta levererar snabbt till Sverige.

Jämför tex priser på ATE bromsbelägg och Brembo bromsskivor på autoteilemann.de mot Mekonomen, skrattretande stora skillnader.

Oljor köper ni till 2-3 ggr bättre pris och med snabb leverans från levoil.de eller mapodo.de

NGK tändstift till 2-3 ggr bättre pris från mister-solutions.co.uk i England.

#13
troll
2012-02-06 15:17

bds är billiga.

mekonomen är ibland dyrare än original men hellre mekonomens av märket bosch äv volvos tillverkade i kina av kingfangda...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.