Bild
Nästa artikel
Nyheter

Mc-polisen var kanske inte så fel ute

5 juli 2010

Förra veckan skrev jag om fallet med Jonny Forsberg och mc-polisen som jag utnämnde till paragrafryttare.


Blogginlägget fick rekordmånga kommentarer och de flesta var inte oväntat av den åsikten att mc-polisens agerande var upprörande.


Men... det finns som bekant alltid två sidor av myntet. Signaturen Kajsa har skrivit en kommentar som balanserar historien ordentligt och som jag publicerar här nedan. Läs den!


Jag vet inte vem Kajsa är och kan inte bedöma trovärdigheten i kommentaren. Men det går inte att utesluta att den är en del av sanningen.


Och utan tvekan har polismannen fått löpa gatlopp i media sedan det hela utspelades."kajsa sa... Det är kanske viktigt att ta reda på fakta från två håll :

Polismannen stod med sin motorcykel intill påfarten vid Liljedal den 6 juni när Jonny Forsberg kom körande längs med E 18.

- Jag uppfattade det som att bilen hade för hög fart och bestämde mig för att göra en mätning.

När polismannen körde ut på E 18 kom en ambulans upp på vägen mellan motorcykeln och Jonny Forsbergs bil.

- Då var det ungefär 500 meter mellan dem två och det såg ut som att han såg ambulansen för han bromsade in och vinglade till lite åt höger. Sen ökade han hastigheten och även avståndet till ambulansen.

Tvivelaktigt
Färden fortsatte och i Slottsbron förvånades polismannen över att Jonny Forsberg först körde förbi en busshållplats, en trafikkontrollplats och sen ytterligare en busshållplats utan att svänga in.

En bit innan korsningen E 18 och Strandgatan startade han mätningen som sedan pågick i 1,3 kilometer.

- Sen stannade han vid rödljusen i Grums och då hade han kört på så pass att ambulansen aldrig hunnit ikapp. Det var minst 200 meter mellan ambulansen och bilen under hela sträckan.

Polismannen förklarade för Jonny Forsberg att han tyckte att han hade gjort fel.

- Men sen sa jag att det fanns omständigheter som gjorde det hela tvivelaktigt och att det fanns anledning att låta saken prövas i tingsrätten. Men han ville göra klart allt på plats.

Tar hänsyn
Den senaste veckan har varit omtumlande för polismannen som inte hade väntat sig att saken skulle slås upp så stort i media.

Han har dock full förståelse för att folk har reagerat även om han tycker att den bild som getts av händelsen har varit onyanserad.

- Jag förstår ju Jonny Forsberg också och hyser inget agg mot honom. Det är klart att han vill ha tillbaka sitt körkort.

Han understryker också att yrket som mc-polis inte handlar om att sätta dit folk utan att både han själv och andra poliser tar hänsyn till omständigheterna en sådan här gång.

- Det handlar ju om att se till lagens mening och inte bokstavstolka den.
I det här fallet tycker polismannen dock att det känns som att ambulansen använts som en ursäkt för att få körkortet tillbaka.

- Från det att han såg ambulansen hade han 21 möjligheter att ta av och sträckan det rör sig om är lite drygt en halv mil lång.

Hur har det känts med all uppståndelse?
- Det är lite synd för det påverkar hur folk ser på polisen och mc-poliser. Men i grund och botten så får jag vara trygg i det att jag har gjort rätt. Sen är det klart att man känner sig rätt frustrerad och ledsen över att man inte har någon chans att försvara sig.

Vad tror du att det kan få för följder?
- Jag tror inte att det här är ett problem. Så länge folk följer det sunda förnuftet så tror jag inte att någon blir rapporterad."