Bild
Nästa artikel

Mc-polisen var kanske inte så fel ute

Förra veckan skrev jag om fallet med Jonny Forsberg och mc-polisen som jag utnämnde till paragrafryttare.


Blogginlägget fick rekordmånga kommentarer och de flesta var inte oväntat av den åsikten att mc-polisens agerande var upprörande.


Men... det finns som bekant alltid två sidor av myntet. Signaturen Kajsa har skrivit en kommentar som balanserar historien ordentligt och som jag publicerar här nedan. Läs den!


Jag vet inte vem Kajsa är och kan inte bedöma trovärdigheten i kommentaren. Men det går inte att utesluta att den är en del av sanningen.


Och utan tvekan har polismannen fått löpa gatlopp i media sedan det hela utspelades."kajsa sa... Det är kanske viktigt att ta reda på fakta från två håll :

Polismannen stod med sin motorcykel intill påfarten vid Liljedal den 6 juni när Jonny Forsberg kom körande längs med E 18.

- Jag uppfattade det som att bilen hade för hög fart och bestämde mig för att göra en mätning.

När polismannen körde ut på E 18 kom en ambulans upp på vägen mellan motorcykeln och Jonny Forsbergs bil.

- Då var det ungefär 500 meter mellan dem två och det såg ut som att han såg ambulansen för han bromsade in och vinglade till lite åt höger. Sen ökade han hastigheten och även avståndet till ambulansen.

Tvivelaktigt
Färden fortsatte och i Slottsbron förvånades polismannen över att Jonny Forsberg först körde förbi en busshållplats, en trafikkontrollplats och sen ytterligare en busshållplats utan att svänga in.


En bit innan korsningen E 18 och Strandgatan startade han mätningen som sedan pågick i 1,3 kilometer.

- Sen stannade han vid rödljusen i Grums och då hade han kört på så pass att ambulansen aldrig hunnit ikapp. Det var minst 200 meter mellan ambulansen och bilen under hela sträckan.

Polismannen förklarade för Jonny Forsberg att han tyckte att han hade gjort fel.

- Men sen sa jag att det fanns omständigheter som gjorde det hela tvivelaktigt och att det fanns anledning att låta saken prövas i tingsrätten. Men han ville göra klart allt på plats.

Tar hänsyn
Den senaste veckan har varit omtumlande för polismannen som inte hade väntat sig att saken skulle slås upp så stort i media.

Han har dock full förståelse för att folk har reagerat även om han tycker att den bild som getts av händelsen har varit onyanserad.

- Jag förstår ju Jonny Forsberg också och hyser inget agg mot honom. Det är klart att han vill ha tillbaka sitt körkort.

Han understryker också att yrket som mc-polis inte handlar om att sätta dit folk utan att både han själv och andra poliser tar hänsyn till omständigheterna en sådan här gång.

- Det handlar ju om att se till lagens mening och inte bokstavstolka den.
I det här fallet tycker polismannen dock att det känns som att ambulansen använts som en ursäkt för att få körkortet tillbaka.

- Från det att han såg ambulansen hade han 21 möjligheter att ta av och sträckan det rör sig om är lite drygt en halv mil lång.

Hur har det känts med all uppståndelse?
- Det är lite synd för det påverkar hur folk ser på polisen och mc-poliser. Men i grund och botten så får jag vara trygg i det att jag har gjort rätt. Sen är det klart att man känner sig rätt frustrerad och ledsen över att man inte har någon chans att försvara sig.

Vad tror du att det kan få för följder?
- Jag tror inte att det här är ett problem. Så länge folk följer det sunda förnuftet så tror jag inte att någon blir rapporterad."

Taggar:
Mc-polisen var kanske inte så fel ute

Kommentarer

#1
Sigge
2010-07-05 18:01

Tack Bäcklund! Äntligen en nyaserad och underbyggd version av händelsen.

#1
Roy
2010-07-05 18:21

Se där!
Bäcklund reagerade! Hoppas nu att det sätter stopp för fler ensidiga och löjliga påhopp. (Å andra sidan verkar inte den typen av "debattörer" att läsa något som andra skrivit.)
Kurt hade en länk till artikeln med exakt det innehåll som tydligen även denna Kajsa upptäckt.

#1
markus
2010-07-05 20:18

Lysande Bäcklund.
Angående den tidigare rapporteringen har jag sagt vad jag vill ha sagt här: http://www.second-opinion.se/so/view/1367. Ser ingen anledning att upprepa det.

#1
Erik F
2010-07-05 20:29

Ja, detta låter mer verklighetsförankrat.

#1
leifer
2010-07-05 20:52

Märkligt att polismannens ensidiga historia kallas "nyanserad". Alla vet att det är ett problem med poliser som sätter dit vanligt folk pådrivet med den s.k. pinnjakten.

#1
Rålle
2010-07-05 21:05

Den eller de som kan ge en helt "nyanserad" version är givetvis ambulansföraren och dennes ev. kollega. Vad än som skett så är båda parter överens om att ambulansen EJ hindrades i sin framfart vilket visar att Jonnys eventuella lagbrott var berättigat. Självklart vill polisen rättfärdiga sitt handlande vilket bör göra att vi inte ska köpa hans version helt förbehållslöst och okritiskt heller.

#1
peter
2010-07-05 21:18

kom dom aldrig ikapp nån annan bil under denna halvmil?

#1
Jägaren
2010-07-05 22:33

Det stod klart redan från första början att privatbilisten hade flera möjligheter att stanna och släppa förbi ambulansen. Men alla måste väl inse att det känns totalt fel att bromsa ned all rörelseenergi och eventuellt hindra ambulansen under inbromsningen än att hålla det jämna tempot för att sedan - när vägen blivit tvåfolig igen - dra ner farten. Polismannen förefaller vara av Stasi-karaktär. Folk ska sättas dit.
Och ingen ska tuta i mig något annat än att trafikpoliserna är ena riktiga översittare med näsan och attityden rakt upp i vädret.

#1
Raphael
2010-07-05 22:56

När man har en blinkande ambulans efter sig, då kan man uppleva en stress och den stressen kan göra så att man inte riktigt ser avfartsalternativen, dessutom kan det ju vara livsfarligt att tvärnita framför ambulansen bara för att svänga av... det hade kunnat ske en krock och då hade väl denna Jonny fått skäll för det. "Vållande till olycka" jojo. Hur man vrider och vänder sig så finns ändå alltid ändan bak.

#1
Erik
2010-07-06 16:29

Citat:"Då var det ungefär 500 meter mellan dem två... " och "Det var minst 200 meter mellan ambulansen och bilen under hela sträckan. " Det är väl en acceptabel distans för att hinna bromsa in, utan att ambulansen skulle behöva sakta in nämnvärt, speciellt om han kunde köra in på en trafikkontrollplats.
Jag känner inte Jonny och vet inte om han är mer stress-känslig av naturen, men jag har inte agerat så de tillfällen jag fått en ambulans bakom mig på 1+2-vägar. Sist tryckte vi in oss två bilar på en liten skogsavfart, men full marginal till ambulansen. Jag lutar mer åt polisen i just det här fallet.

#1
Jägaren
2010-07-07 00:32

Problemet är inte rätt eller fel - problemet är en övernitisk #"#¤%& trafiksnut!
Det hade gott och väl räckt med ett den där #"#¤%&/ snuten hade sagt till privatbilisten kort och gott och sedan låtit det vara. Men det är ju klart som f-n att snuten inte kunde hålla sig. "Nita den där svensson, bara"!

#1
pg
2010-07-07 01:36

Jag undrar om inte Jägaren ska lämna tillbaka körkortet!
Det ÄR inte din uppgift att ifrågasätta polisens jobb. Lika lite som att polisen ifrågasätter vad du gör på jobbet. Kör du för fort eller gör dig skyldig till andra brott får du stå ditt eget kast. Bli vuxen, va karl för din hatt, stå för vad du gör.
Vi är alla någon gång syndare i trafiken både du o jag, men vi måste lugna ner oss. Inte låta hjärtat ta stryk av den stress som finns i trafiken idag.

#1
Saabnisse
2010-07-07 11:33

Det här skrev jag om i en annan tråd om samma sak, men eftersom det inte är vi som ska döma och inte vet riktigt vilken version om vad som hände som är den rätta så får vi
hoppas att tingsrätten verkligen behandlar detta ärende på ett vettigt sätt.
Möjligheten är väl också att det förs upp ett steg till och då kan det ju bli ett prejudiserande utslag.

#1
Hessu
2010-07-07 20:32

Tack Kaisa för ditt sakliga inlägg. Jag bor nära Slottsbron och kör dagligen den aktuella sträckan, och anser att möjligheterna att släppa fram ambulansen är goda. Den aktuella vägen är E18/E45 genom Slottsbron och bussfickor och på- och avfarter håller god standard för huvudvägar. (Noterbart är att Jonny korsade även två övergångsställen för gång- och cykeltrafikanter, dock ej markerade med zebraränder eller skyltar). Tidigare grumsbon Jonny Forsberg kör, enligt egen uppgift till tidningar, ofta denna vägsträckan, och har därmed god kännedom om dessa trafikplatser. Han fick ändå panik när han upptäckte ambulansen med blåljus bakom sig. Istället för att släppa ambulansen förbi trampade han på gasen. Och då var avståndet till ambulansen flera hundra meter, den använde inte siren eller de kraftiga blinkande strålkastarna. Han skyller på att han var stressat och fick panik. Skall polisen ta hänsyn till det att trafikanten enligt egen uppgift inte är den aktuella trafiksituationen mogen, trotts att det kravet ställs till alla som har körkort?

#1
Hante
2010-07-07 23:58

Och då kommer min fråga:
Varför i h.e alla dessa tyckanden och kommentarer?
Herr Bäcklund verkar inte förstå vilket ansvar han har i sina tyckanden och påståenden när han som"journalist" skriver sina bloggar.
Vi Bilägare påstår sig att vara sveriges största biltidning med många läsare, så nog borde även chefsredaktören ha lite koll på vad herr Bäcklund håller på med.
Efter Bäcklunds tyckanden kommer då alla dessa patetiska typer med sina idiotiska anonyma signaturer som hänger ut folk efter vilka bilmärken dem kör med eller i detta fall hur en polis vs. en bötfälld bilist uppfattat en viss situation på en viss vägsträcka.
Har någon av dessa tyckare eller herr Bäcklund tagit reda på vad ambulanspersonalen har sagt?
Låt polisen och rättväsendet sköta det här och fortsätt med er sandlådediskussioner om vilken bilmärkes förare är sämst i trafiken eller om Toytas kvalitet e.tc. för här verkar finnas världens alla experter samlade.
Men snälla Bäcklund och experterna här, häng inte ut polisen eller fortköraren om ni inte har fakta. Tyck gärna till om Toyta har bra kvalite eller om BMW- förarna är idioter eller om Saab går åt h..e

#1
Gninneh
2010-07-09 15:22

"Han understryker också att yrket som mc-polis inte handlar om att sätta dit folk utan att både han själv och andra poliser tar hänsyn till omständigheterna en sådan här gång."
Märkligt! I går pratade jag med polisen i ett liknande ärende, då sa Uppsalas Trafikpolis att deras jobb UTGICK ifrån att att försöka lagföra så många som möjligt då det fungerar bättre för att sänka farten än att bara synas med målade bilar.
Jo, på fullaste allvar sade han så.

#1
Heikki Kuitunen
2010-07-16 00:56

Det skall avgöras i tingsrätten huruvida Jonny Forsberg skall straffas för sitt agerande, och nu har åklagaren Linda Larsson yttrat sig inför tingsrättens prövning. Hon pekar på flera, för Jonny besvärande omständigheter:
Enligt mc-polisen som stoppade Jonny efter att ha följt efter honom i 5 kilometer var det hela tiden minst 500 meter mellan hans bil och ambulansen.
På den sträckan passerade han cirka 15 avfarter eller vägfickor där han kunde ha stannat för att släppa fram ambulansen.
Han hade kört cirka 3 300 meter innan polisen började mäta hans hastighet och då redan haft många möjligheter att släppa förbi ambulansen.
Där polisen mätte Jonnys hatighet var det inte en enfilig väg med mitträcke längre, utan en vanlig väg med både avtagsvägar, bussfickor och tidvis också en vägren. Han körde, när hastigheten uppmättes, 32 kilometer över det tillåtna. Hans handlande var oförsvarligt, och det finns inga grunder för att han ska slippa undan ansvar för det, anser åklagaren.

#1
Per
2010-07-16 14:46

Tycker nog mc-polisen har belägg för sina åsikter. Om bilföraren inte kunna köra åt sidan under den sträckan som visas på filmen i länken nedan så ska han nog inte ha körkort.
http://nwt.se/webb-tv/article739398.ece

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.