Bild
Nästa artikel

Mardrömmar i trafiken

Påsken är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger och nästa vecka är det dags igen. Vägverkets olycksstatistik berättar dock om ett rejält undantag och det är påskveckan förra året. Bara fem dödade i trafiken mot 15 personer år 2007.  Å andra sidan var antalet svårt och lindrigt skadade det högsta, 896 personer, under de senaste 14 åren.


Värsta dagen är inte oväntat påskdagen följd av långfredagen och påskafton. Jag sitter bakom ratten i en av tiotusentals påskfirarbilar. Avresa på lördag och hemresa på - påskdagen...  


Ett försäkringsbolag gjorde för en tid sedan en undersökning av de svenska bilisternas värsta mardrömmar. Tio-i-topp-listan ser ut så här:


1. Farliga omkörningar (71 procent), 2. Kraftigt snöfall (59), 3. Motorcyklister som kör för nära och/eller kör om på ett farligt sätt (55), 4. Viltolyckor och halka (54), 6. Punkering i hög fart (53), Bländad av solen under körning och bilen framför tappar takbox/last (52), 8. Krock i bilkö (51), 10. Långtradare som ligger för nära bakom (49).


Min värsta mardröm är att möta bilar vars förare är berusade, trötta, ilskna, drogade, okoncentrerade, irriterade, oskickliga. Kort sagt: den mänskliga faktorn.


 


 


 

Taggar:

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.