Bild
Nästa artikel
Nyheter

Manlig bränsletörst

24 mars 2009
"Sverige har EU:s mest bränsleslukande bilpark och de törstigaste nyregistrerade bilarna 2008 fanns i Stockholm. Så var det året före också och förklaringen är stadsjeepar.Det finns ett genusperspektiv här."

Man skulle kunna tro att vi bilister och myndigheter i Sverige är särskilt miljömedvetna. Att vi ligger i frontlinjen jämfört med övriga Europa.


I dag presenteras siffror på nya bilars klimatpåverkan och mycket riktigt så har utsläppen av koldioxid från nya bensin- och dieselbilar minskat. Fem procent mindre utsläpp förra året jämfört med 2007.


Men innan vi slår oss för bröstet: våra bilar släppte ut 173 gram i genomsnitt per kilometer, EU-snittet var 158 gram - ett år tidigare.


Sverige har EU:s mest bränsleslukande bilpark och de törstigaste nyregistrerade bilarna 2008 fanns i Stockholm. Så var det året före också och förklaringen är stadsjeepar.


På väg till jobbet i morse gick jag förbi en Hummer.  Den bilens ägare var garanterat en man. Det är nämligen så att bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är uppåt tio procent högre för bilar som registrerats av män än av kvinnor.


Det finns ett genusperspektiv här också.