Bild
Nästa artikel

Majoriteten av läsarna vet bäst

Jag är lite av en siffernörd och läser därför med stort intresse alla typer av omröstningar. Till exempel de på Vibilagare.se.

Om jag i all blygsamhet får utgå från att jag vet bäst och alltså sitter inne med de rätta svaren så följer här en redovisning av hur majoriteten svarat på respektive fråga:

Vilken typ av kaross föredrar du? 42 procent svarar kombi. Rätt!

Vilken är din favorit i Årets Bil 2011? 33 procent säger Volvo S60/V60. Rätt!

Borde dubbdäck förbjudas? 88 procent nej. Rätt!

Är du beredd att betala 20 000 kronor extra för autobroms? 84 procent nej. Rätt!

Årets största svenska bilnyhet? 53 procent Saab 9-5. Rätt!

Bör mobilprat utan handsfree vid ratten förbjudas? 86 procent ja. Rätt!

På frågan "Vilken typ av däck kör du med i vinter?" svarar 61 procent dubbdäck, 36 procent friktion och 3 procent sommardäck. Den sistnämnda gruppen svarar möjligen rätt men gör fel.

Kommentarer

#1
2010-11-19 17:38

Jag vet inte om det är lönt men nätundersökningar där någon, eller några, svarar på frågor är inte tillförlitliga på något sätt. Tvärtom ger de uttryck för vad någon, oklart vem, eventuellt tycker i en fråga. Vem som svarat och varför samt, vilket är det mest intressanta i attitydundersökningar, vad de som inte svarar och varför har man inga som helst uppgifter om.

Mot denna bakgrund anser jag att ni skall akta er för att använda dessa så kallade omröstningar i er verksamhet. De är nämligen inte representativa på något sätt och ger heller ingen ledning om vad läsarna som helhet har för uppfattning i en fråga, tyvärr. Skall sådana uppgifter fram får man fortfarande genomföra en urvalsundersökning av OSU-typ och däri bearbeta bortfall och sammanställa slutsatser. Svar från nätet är inget alternativ till detta på något sätt, av uppenbara skäl (ni vet ju inte ens om det är era läsare som svarar - även om ni bokför IP-nummer eller sannolikheten för att olika grupper skall svara vilket är en förutsättning för att använda statistisk inferens.)

MVH AL

#2
2010-11-19 17:53

AL, du har förstås helt rätt i att man absolut inte kan betrakta den här typen av omröstningar som tillförlitliga.
Men en liten hint om vart vinden blåser i olika frågor ger de.
Att det är våra läsare av hemsidan som svarar kan man dock utgå ifrån. Hur skulle de annars kunnat svara?
Mvh
Håkan Bäcklund

#4
S-E S
2010-11-19 18:36

Största "fördelen" med dubbdäck är att man i halt väglag kan åka i diket i en högre hastighet än vad som är möjligt med friktionsdäck?

#5
Konservator
2010-11-19 20:31

"Vilken är din favorit i Årets Bil 2011? 33 procent säger Volvo S60/V60. Rätt!"

Bara för att gemene svensk saknar smak vilket han bevisar om och om igen så måste det ju inte betyda att svaret är rätt...

Visserligen var konkurrensen i den där omröstningen inte så mycket mer spännande, men det fanns väl i alla fall en Alfa och en Cittra med? (Om än i sorgliga nutida skepnader.)

#7
2010-11-19 22:58

Jag antar att svaret "rätt" är vad Håkan Bäcklund förväntade för svar.
Jag skulle bli väldigt förvånad om verkligen 33 % tror på volvobilen som årets bil varemot jag inte är det minsta förvånad att 33 % önskar den som årets bil.
Jag tolkar att Bäcklunds fråga om dubbdäck, där man inte riktigt får veta vad som är rätt eller fel, mest är ett uttryck om förvåning att det överhuvudtaget finns någon procent som kör på sommardäck.
Själv är jag inte lika förvånad eftersom jag känner ett par stycken (kan ju hänga ihop med landsända) vinterdäcksvägrare. Så jag skulle nog sätta "rätt" på sista frågan också ..
.
Är väldigt kluven gällande alkolås-omröstningen. Vet nog vad jag tycker i sakfrågan men får väldigt skarpskjutande mothugg i kommentarerna. Så jag gissar att jag får "fel" där. Å andra sidan är jag ju proffs och merparten är amatörer så jag ska nog inte bli för förvånad ;o)

#8
2010-11-20 01:20

Hej Håkan Bäcklund.

Inom statistiken och urvalsundersökningar har du säkert hört talas om så kallade bias. I detta fallet, eller vid mer storskaliga undersökningar, vet man inte varför vissa röstar eller inte. Man vet bara att någon klickat på en svarsknapp utan någon som helst vetskap om det är ett dataprogram som utför denna operation eller en vuxen (?) människa.

Samma fenomen präglade valresultatet kontra opinionsmätningarna där det fanns skäl att tro att en del av SD-väljarna inte gärna erkänner denna sympati för intervjuarna från opinionsundersökningsbolagen. Man får alltså en dold grupp som antingen säger sig rösta på någon annan eller så säger de sig rösta blankt. Sanningen blev dock att de "dolda rösterna" bara uppgick till någon procent på valresultatet vilket var mindre än vad jag själv skattat (trodde nog det skulle ligga närmare 1,5 i alla fall).

Hursomhelst är det svårt att dra slutsatser eftersom någon eller några många gånger väljer att svara utifrån preferenser som är mycket svårvärderade eller inte redovisas. BMW-ägare är en sådan grupp och det verkar faktiskt även gälla Saab. Några av dessa ägare verkar oftare än andra vilja framhäva sitt bilköp (det brukar röra sig om några hundra).

Det är av detta skäl som en statistiker alltid är väldigt intresserad av bortfall. I fallet nätundersökningar är detta inte ens känt och det är därför också svårt att ens känna hur vinden blåser. Samtidigt kan man förstås se andra rent subjektiva fördelar med denna typ av omröstningar så helt tokiga är de förstås inte:-).

MVH AL

#9
357:an
2010-11-20 23:23

Nätundersökningar är extremt exakta i fråga om vad folk verkligen tycker i en lugn och anonym miljö. Det är nämligen de som verkligen intresserar sig för en fråga som svarar - inte de som är helt ointresserade av ämnet men känner sig tvungna att svara när t.ex. SIFO ringer. Jag har ju själv blivit uppringd av SIFO och motvilligt gett dem de där tio minuterna - för att svara på frågor om t.ex. vården i Sverige som jag ändå aldrig utnyttjar och av den anledningen struntar i (sen att den finns ju naturligtvis bra). Resultatet blir ju att man minst sagt svarar på ett lojt sätt utan engagemang eller strävan efter att svaren blir så rätt som de kanske borde ha blivit.
Att "tvinga" en 72-årig kärring att svara på frågor om sänkt hastighet på våra vägar är bra är ju som att fråga en dement person vilken mat han eller hon fick förra veckan på hemmet. Kärringen som inte ens har körkort kommer ju självklart att tycka att sänkta hastigheter är jättebra. Lika självklart svarar hon att hon ställer sig mycket positiv till fördubblade fordonsskatter och extra straffskatter på (hemska) motorcyklar.
Här svarar intresserade läsare på frågor som de anser är viktiga för dem. Och då svarar de ärligt. Men som så många gånger förr kommer AL att fortsätta hävda statistiken som allena saliggörande.
--
Bra förresten att SD kom in i riksdagen. Nu får de andra gamla dönickarna lov att börja arbeta med frågor som de tidigare inte velat ta i - som t.ex. den misslyckade integrationspolitiken.

#10
Stefan Svärd
2010-11-21 09:39

Om vi köper en vara (t ex en bil) kommer vi VILJA att ha gjort ett bra köp. Vi kommer alltså att i högre grad rösta för bilmärket (eller däcksvalet o s v). Om nu bilen visar sig vara markant dålig kan det "slå över" till en istället överdrivet negativ attityd.
Har ofta reagerat på undersökningar om "kundnöjdhet" . Köper man en bil för 100 000- tals kronor tar det nog emot att erkänna för sig själv att man gjort en dålig affär. Visar sig det ändå att bilen, servicen e dyl inte håller måttet känner man sig lurad och blir förbannad och dömer kanske märket hårdare än vad som egentligen är rättvist.
Och- handen på hjärtat- vi som skriver här, försvarar vi sanningen? Eller "skyddar" vi våra köpbeslut, körstilar och beteenden?
Tycker annars att röstningar och kommentarer kan ge indikationer och tips väl värda att läsa.

Vänligen

#11
Medhårs
2010-11-21 12:23

När man som mest kollar beg-bilannonser är just efter ett beg-köp. Man vill gärna kolla att man gjort en bra affär.
Lätt att inför bekantskapskretsen framhålla den nyinköpta produktens (det kan exempelvis vara ett kylsköp) förträffliga egenskaper. Man vill gärna bekräfta och indirekt få bekräftat för sig själv att man har spenderat pengarna klokt.
Stefan Svärd har ganska rätt varemot 357,ans fördomar och uppfattningar om 72 åringar och utlänningar är förkastliga. Frågar man en 357,a om vem som ska leda Sverige så säger han SD därför att 357,or är experter på integration?

#13
Snicksnack
2010-11-21 15:53

Du brukar skriva klokt Leifer, men du har nog missat att vi alltid har levt i en mångkultur. Svenskheten är inte speciellt Svensk. Kalle Anka på julafton, röda stugor och Skara sommarland är mångkultur, ja till och med demokrati är oSvenskt (därav kungariket Sverige).
Världen har nu bara blivit ännu mindre.
Integrationsproblem är inget nytt men förknippas gärna med landets getton.
Det är bara att läsa innantill på en site som denna och man förstår att folk är väldigt olika, trots att de läser samma tidning och delar samma intresse för bilar.
Integration? Ska vi börja med gott uppförande?

#14
357:an
2010-11-21 17:11

Medhårs, är det en fördom att körkortslösa äldre tanter tycker att bilar kör för fort och att motorcyklar är hemska? Jag behöver inte gå längre än till tanterna i morsans "syjunta" för att få den inställningen bekräftad.
Något förbannad däremot blir jag över din direkt blinda och korkade swing om invandrarna. Skrev jag ett enda negativt ord om invandrare? Jag beklagade mig däremot över hur dåligt integrationspolitiken har fungerat i Sverige med följden att det finns stora motsättningar i Sverige - något som t.ex. Björklund fick lov att erkänna i direktsändning efter "valvinsten" som svar på en direkt fråga om varför SD hade fått så stor framgång.
Jag har ingenting emot invandrare - bara hur det gamla politiska etablissemanget har låtit motsättningarna florera fritt under alla år.

#15
PKo
2010-11-21 17:13

Apropå dubbdäck.
Har dubbdäck och skulle till centralstationen i GBG huxflux för att hämta medarbetare.
Kom från söder och insåg när det inte gick att vända att jag skulle bryta förbudet.
Å andra sidan så brukar jag handla glasögon på en gatan innanför förbudet - nu blir det en annan butik, man ska inte fresta lyckan för ofta.
Så jag tycker att dubbdäck antingen förbjuds i hela landet eller inte alls. Liksom jag tycker att ska man ha trängselskatt någonstans så i så fall i hela landet, motsvarar för vår familj 6 kronor extra per liter, det skulle ge klimateffekt!

#17
Snicksnack
2010-11-22 23:36

Leifer, Svensk kultur är i ständig förändring och det har den alltid varit. Idag är exempelvis Moskéer ovanliga i Sverige men om 100 år är de kanske lika vanliga som Lutherska kyrkor? Svensk kultur idag är den vi lever i just nu, med invandrare och vad det innebär.

SD har ingen ambition att lösa några integrationsproblem, SD pekar enbart på de samhällsproblem som de skyller invandrarna för.
För mig är det ett helt orimligt tyckande att de 15% invandrare som bor i våra getton är roten till, vad än problem SD'are har.
SD's senaste är att främja Svenska kulturarvet, vikingar och kyrkor och detta ska naturligtvis finansieras genom minskat bistånd. Sådant säger mycket om SD.
I övrigt tycker jag inte SD ska nämnas här på Vib eftersom SD inte har någon trafikpolitik alls i sitt program.

#19
2010-11-24 20:16

Här hamnade man rätt in i en invandrings- och religionsdebatt...
Naturligtvis ska det inte vara någon sklillnad på att bygga en ny kyrka, en ny synagoga eller en moské. Eller varför inte i FN-huset, där det finns ett stort rum avsett för vilken religion som helst.
Personligen tycker jag att det finns ett lugn och en behaglig akustik i gamla stenkyrkor där man även förnimmer historiens sus.
Personligen anser jag även att religion är något man tar till i brist på kunskap.
Dessvärre har alla religioner missbrukats och koranen är egentligen en mer positiv bok än bibeln - men bägge har ju snedtolkats till vansinne, numer mest koranen.
-
Invandringspolitiken har väl aldrig varit riktigt bra. Under 70-talet marknadsförde man Sverige som landet med de stora rättigheterna, men nämnde just inget om skyldigheterna. Idag är reglerna än mer byråkratiserade.
Invandrarna själva kan absolut inte lastas för vad våra politiker hittar på!
Några saker är dock värda att slå fast:
* Invandrare är ingen homogen grupp - de är många olika grupper. Det enda de har gemensamt är att de inte råkar komma just från Sverige!
* Det är en orimlig tanke detta med andra generationens invandrare. Det kan bara finnas EN invandrare. Avkommorna är första generationens svenskar!
* Det som bukar kallas för invandrarförorter är egentligen förorter med fattiga. Dessvärre är många av invandrarna fattiga och återfinns här.
-
En liten reflektion:
SD måste ha klara problem med sin utrikespolitik. Tänk - världens befolkning närmar sig sju miljarder och av dem är endast drygt nio miljoner svenskar. Fy fan vad mycket utlänningar!

#20
2010-11-24 20:26

Jag var tvungen att skrolla upp till artikeln för att se vad som var det egentliga ämnet - för som vanligt har det spårat ur.
Visst är det så att endast de som är engagerade klickar på dessa valknappar som återfinns på var och varannan webbplats. Eller? Det hela är ju just så vanligt att man av bara farten klickar utan att egentligen ha tagit ställning.
Dessutom är flera val kraftigt förenklade och kan inte svaras på utan förbehåll - som t ex dubbdäck eller inte.
Här hos Vi Bilägare kan man dock anta att det finns en viss selektivitet eftersom inte vem som helst besöker denna webbplats. Förhoppningsvis också tänker vi till lite mer än de som klickar på DN:s "undersökningar".
Det statistiska värdet kan dock diskuteras...

#21
357:an
2010-11-24 21:21

Väldigt vad skäll SD fick! Det enda jag för min del sa var att jag tyckte det var att SD kom in i riksdagen så att de etablerade partierna blir tvingade att ta tag i de integrationsproblem som faktiskt finns - det har onekligen varit skralt med det. Så, man kan ju faktiskt säga att SD agerar blåslampa i häcken på de övriga partierna. Bra det.

#23
2010-11-25 12:17

Ja du, leifer, som i så många andra sammanhang här i spalterna så gör du högst egna tolkningar istället för att hålla dig till fakta.
Jag förde ett rent semantiskt resonemang. Ingen som är född i ett land kan vara invandrare. Det är enkel logik. Att vederbörande kanske blir påverkad av de invandrade föräldrarnas eventuella traditioner är en helt annan sak.
Att människor är fattiga beror på väldigt olika saker. Varför just jag ska redogöra för alla dem kan jag omöjligt förstå.
Fattiga, outbildade människor söker sig kanske mer än andra till sina likar - ländsmän söker landsmän. Jag gissar att även du, om du t ex flyttade till Australien, glatt skulle reagera om du mötte en svensk där (vilket faktiskt inte alls är orimligt, för övrigt).
Det finns undersökningar som visar att det inte är så bra när andelen människor från en viss, annan del av världen blir för stor på en bostadsort. Assimilering är det allra viktigaste (vilket konstaterades för sådär 30 år sen av Theodor Kalifatides).
Att informera och grundutbilda invandrare (om vårt land) är mycket viktigt. SFI är betydligt viktigare än s k hemspråksundervisning.
Jag anser alltså att invandrare från samma land bör spridas ut över Sverige - dock inte på bekostnad av släktband. Men det här är ingen enkel sak - tanken är ju inte precis ny.
Hur i herrans namn kan du få det jag skrivit till att jag lägger någon skuld på rika?! Visa var detta står och hur den tolkningen över huvud taget är möjlig, tack!

#25
2010-11-26 22:14

Jag skriver aldrig mer än vad jag har fog för, leifer.
Att ta konfrontationer och att stå för mina åsikter har jag aldrig varit rädd för. Det är bland annat därför jag aldrig gömmer mig bakom fåniga signaturer.
Bara för att jag inte häver ur mig oövertänkta floskler, så innebär det inte att jag lindar in orden försiktigt. Hur tydlig måste man vara för at du ska fatta?
Jägaren har för övrigt inte skrivit alls i spalten, så hur har jag kunnat hoppa på honom? Nu får du väl ge dig! Eller syftar du på den där gången i en helt annan spalt då jag kompletterade hans kommentar med några egna kommentarer - det var så långt ifrån ett påhopp man kan komma.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.