Bild
Nästa artikel

Lönsam miljöomsorg på Arlanda

Enligt Joakim Palmkvist, vd för Swebus, drar Swedavia in en halv miljard kronor per år på parkeringsavgifter för personbilar på Arlanda. Det gör 25 000 kronor per parkeringsruta.

Ingen dålig sidoinkomst för ett statligt bolag som har till uppgift att ansvara för driften av elva av landets flygplatser. Särskilt inte om man jämför med huvudverksamheten, flyget, som enligt Palmkvist gav omkring två miljarder i intäkter förra året på Arlanda.

En p-plats på Arlanda kostar från 210 till 310 kronor per dygn, 80 kronor per timme. De höga p-avgifterna förklaras delvis med omsorg om miljön. En rätt så lönsam ”omsorg” som synes.

Nå, vad är alternativet för den som inte vill betala dyra pengar för bilparkering eller taxi?

Arlanda Express, snabbtåget? Jodå, det är visserligen snabbt (20 minuter) men svindyrt, 490 kronor tur och retur för en vuxen. Arlanda Express går mycket riktigt med stor vinst.

Flygbussarna? Bästa alternativet hittills; det kostar 198 kronor tur och retur. Men inte så länge till och det är det som upprör bussdirektören Joakim Palmkvist.

Swedavia har nämligen bestämt sig för att införa en extra avgift för bussar till och från Arlanda. Det innebär att Flygbussarna måste höja biljettpriserna.


Palmkvist tycker med viss rätt att Swedavias tal om miljösatsning skorrar falskt.

Sammanfattningsvis: fler aktörer inom flygbranschen pressar priserna på detta särskilt miljöfarliga transportsystem. Resorna till och från flygplatsen kostar allt mer och är snart så dyra att många inte har råd att ta sig dit.

Vilket innebär minskat flyg och mindre utsläpp.

Är det kanske rentav så Swedavias miljöstrategi ser ut..?

Taggar:
Lönsam miljöomsorg på Arlanda

Kommentarer

#1
2012-02-20 12:34

Flygets dåliga miljösamvete läggs över på bilisterna. Även för taxibilar som ska besöka Arlanda har de väldigt höga miljökrav på.

Faktum är att flygbiljetten ibland är billigare än bilen till flygplatsen. Jag tror att Arlanda gör miljön en björntjänst med sina överdrivna miljökrav. Folk blir bara irriterade och vänder det mot sig. Arlandatåget har ett guldkontrakt och lever gott i många år på de resandes bekostnad.

#2
2012-02-20 12:51

Höga kostnader för att ta sig till och från Arlanda gör att tåget framstår som ett bra alternativ, åtminstånde för resor innom sverige. Ett tips till alla motorcyklister är MC parkeringen på Arlanda utanför terminal 4. Ett annat bra tips för boende i centrala stockholm är Bromma flygplats, dit det går att cykla på 45 minuter.
Om du har en hopfällbar cykel, som stoppas i en väska, kan du ta med dig cykeln på flyget utan extra kostnad och spara ännu mer pengar på resmålet.

#3
2012-02-20 13:27

Om man lägger skulden på bilisterna så tar man fokus från sina egna nerskitande flygplan och man hamnar i bättre ljus. (som om någon skulle gå på det)

#4
2012-02-20 15:31

Redan inom de närmaste månaderna ska tolv pendeltåg köpas in för drygt en miljard. Pendeltågslinjen får halvtimmestrafik och ersätter Upptåget på sträckan Upplands Väsby–Uppsala. Den nya linjen tar inte bort några turer till Märsta. De enda som får det lite sämre är de som åker Upptåget från stationer norr om Uppsala till Arlanda. De får byta till pendeln i Uppsala i framtiden.
http://www.dn.se/sthlm/bilavgifter-ska-betala-pendeltag-till-arlanda

Det finns många alternativ att ta sig till Arlanda:
Om du åker med SL och byter i Märsta så blir restiden 58 Minuter.. Men det blir också billigare:

SL
11:35 - 12:11 pendeltåg 36 från Stockholms central mot Märsta. Kliv av vid Märsta.
12:17 - 12:33 buss 583 från Märsta station mot Arlanda (SAS-hangaren). Kliv av vid Arlanda terminal 5.

Biljettyp Helt pris (vuxen)
Kontantkupong, 4 st 88,00 kr
Förköpt kupong, 4 st 72,00 kr
Förköpsremsa, 4 kuponger 50,00 kr
Sms- och automatbiljett, 3 zoner 72,00 kr

Med reservation för eventuella fel och ändringar. Mer om priser och biljetter: SLs biljetter och priser. Vill du veta mer om vilka som får åka till reducerat pris, läs under biljettregler. Vissa biljetter/kort finns bara till helt pris.

Swebus: Avgår var 20 Minut ( Pris 99 Kr)

Observera att 4 barn upp till 16 år reser gratis tillsammans med fullt betalande vuxen. De behöver då INTE biljett. Ensamresande barn under 16 år och fler barn än 4 per vuxen betalar barnpris. Biljetten är giltig i 90 dagar, nedan kan du också läsa vår tidtabell mellan Stockholm - Arlanda
SJ regional tåg: tid 19 Minuter.
Pris: beroende på när du bokar.
http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/tag-till-arlanda-19331
Hos SL gäller.
Barn som är under 7 år får åka med gratis när de reser med en annan person som har en giltig biljett. Du får ta med dig hur många barn som helst under 7 år.

Helgrabatt för 7-11-åringar
Hos SL är det alltid helg från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00. Då får sex barn som fyllt 7 men inte 12 år fritt följa med en vuxen som fyllt 18 år. (Gäller även när den som har med barnen reser på en biljett till reducerat pris.)

Rabatten gäller följande dagar och tider:

•fredag klockan 12.00 - söndag klockan 24.00
•dag före helgdag klockan 00.00 - helgdag klockan 24.00
•dagen efter Kristi Himmelsfärdsdag klockan 00.00-24.00
•dagen före midsommarafton klockan 12.00-24.00
•23 december klockan 00.00 - 6 januari klockan 24.00.

#5
2012-02-21 07:44

Kommer till Arlanda 1a maj. Det här avgör saken. Jag kommer att hyra bil på Arlanda och inte använda några av de allmäna färdsätten. Hade från början tänkt hyra bil av Herz på Östermalmstorg.

#6
2012-02-22 23:14

Re: Peter i Sydney. Om man tänker hyra bil vid Arlanda flygplats vid morgonrusningen mot Stockholm så kan jag meddela att morgonköerna brukar börja i höjd med Arlanda numera, så vid den tiden och senare på eftermiddagen så går det nog fortare med andra färdsätt mot Stockholm.
Men om tio år när förbifart Stockholm tidigast blir klar så har säkert köerna krympt så mycket att man inte som nu behöver köa i 25 km innan man når Häggvik där förbifarten skall ta av från E4.

#7
2012-02-23 21:08

Välj en annan flygplats. Finns flera man kan välja. Från Östergötland där jag bor kan man åka från Stockholm Skavsta, Norrköping eller med KLM från Linköping. Arlanda väljer jag endast om Mellansveriges alla andra flygplatser inte har en flyglinje jag kan åka med.

#8
2012-02-23 21:09

Välj en annan flygplats. Finns flera man kan välja. Från Östergötland där jag bor kan man åka från Stockholm Skavsta, Norrköping eller med KLM från Linköping. Arlanda väljer jag endast om Mellansveriges alla andra flygplatser inte har en flyglinje jag kan åka med.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.