Bild
Nästa artikel
Nyheter

Livsfarlig ilska i trafiken

5 juli 2010

Mitt under den värsta sommarhettan i går eftermiddag satte jag mig i en källarlokal på Kungsholmen för att tillsammans med 20-30 andra gå en handledarkurs i körkortsutbildning.


Dottern har äntligen kommit till skott och det får hon betala dyrt för. Enligt statistiken är det uppåt 10 000 kronor dyrare att ta körkort som 30-åring än om man gör det direkt när man fyllt 18.


Det blev en 3,5 timmars nyttig genomgång. Föreläsaren frågade oss bland annat om vad vi retar oss mest på i trafiken.


- Folk som kör om fast det är kö, svarade en kvinna och jag kunde ha instämt.


Då berättade körskoleläraren följande historia:


- För något år sen var vi ett sällskap som var på väg från Nynäshamn in till Råsunda för att gå på fotboll. Kön in mot Stockholm var lång och tät när vi ser i backspegeln hur en bil kommer bakifrån och våldar sig förbi bil efter bil. När han hunnit i kapp oss och svängt ut för att köra om oss och bilen framför, täpper föraren i den till luckan. Det blir frontalkrock och föraren i den omkörande bilen plus en person i den mötande dör.


- 200 meter längre fram står polisen och väntar in den bil som kört om för att eskortera den vidare till ett sjukhus där ett dödssjukt barn väntar på akutoperation. "Fartdåren" var läkare och på väg för att rädda livet på barnet.


Barnet avled. Tre personer miste alltså livet för att en människa släppte lös sin ilska.


Jag är förstås inte säker på att historien är helt sann, men den skulle mycket väl kunna vara det och det räcker för att få mig att tänka om och tänka efter.


Det är livsfarligt när vi bilister börjar skipa vår egen rättvisa i trafiken.