Bild
Nästa artikel

Lek inte privatpolis på vägarna!

Vi är rätt många som ska ut i trafiken den här helgen. Enligt Trafikverket fördubblas trafiken på vissa vägar från Stockholm under midsommarhelgen. Det gäller bland annat vägen till Dalarna.


Dit ska jag åka...


Eftersom jag betraktar mig själv som en oslagbar bilförare så känns det lite pirrigt att att ha körförbud och tvingas sitta på passagerarstolen den här gången. Dessutom på årets mest olycksdrabbade helg. Jag kommer helt säkert att dela ut en del goda råd åt min chaufför.


Statistiskt sett omkommer i genomsnitt nio personer i trafiken under midsommarhelgen och drygt 300 skadas.


Man skulle kunna tro att det är säkrast att färdas tidigt på morgonen men det är precis tvärtom; det är då riskerna är som störst. I alla fall två dagar efter midsommarafton. Det är då rattfylleritalet är som högst och omdömet som sämst.


Hur skyddar man sig? Ja, dels kan man, som min chaufför, se till att ha en vaksam codriver (tre ögon ser mer än två...), dels ska man välja mötesfria vägar så mycket det bara går. Vi har 420 mil sådana vägar idag.


Och framför allt: håll humöret i schack och lek inte privatpolis!

Taggar:

Kommentarer

#1
Lägerleffe
2010-06-23 18:21

Ajajaaaaj Håkan, gamle hedersman. Hoppas du snart är fit for fight igen och dubbelseende som vanligt. Det är ju kul om man inte bara kan känna ett avstånd (så dags då ja...) utan även se det.
Lycka till, inte bara i midsommartrafiken hälsar
Lägerleffe

#1
L-Å
2010-06-23 18:23

köpte en ny gps förra veckan på elgiganten.inkl uppstart senaste kartor och hastighetsbegränsningar.Åkte e4 till stockholm från sigtuna. sträckan sigtuna-märsta visade ingen hastighetsbegränsning.Ej heller motorvägen vid häggvik till sthlm där det är 90km sedan 4a år tillbaka.elgiganten säger att det ej finns senare uppdateringar,gpsen var en tomtom.önskar veta om andra har samma problem. Lasse å

#1
Kjell
2010-06-23 18:48

AD Teknik i Göteborg har GPS som visar gällande hastighetsgräns och verklig hastighet och mycket annat, som är mer (kameror) eller mindre viktigt i trafiken.
Fungerar väldigt bra i hela landet

#1
Jägaren
2010-06-23 18:56

Leka privatpolis eller inte - gränsen är hårfin från att vara just privatpolis och att tänka och handla även för vissa medtrafikanter, vilket ibland kan uppfattas som att man just pekar finger. Men hellre det än att låta vissas framfart gå obemärkt förbi.

#1
RP
2010-06-23 20:10

Lasse å: Det verkar ju konstigt att ingen hastighetsbegränsning visades i GPS:en. Gå in på TomToms hemsida och klaga.
Har själv en TomTom. Köpte den för drygt ett år sen och är nöjd med själva apparaten.
Är dock inte nöjd med TomToms utfästelser om två gratis uppdateringar. Det fick jag inte trots att den var ny och i originalkartong. Men det är en annan femma...

#1
Lars Olof Gustafsson
2010-06-23 21:34

Vi vann en GPS tyvärr läste vi inte bruksanvisningen om uppgradering.
Önskan om uppgradering skulle göras före den sattes i bruk. Gratis uppgradering i tre OM vi registrerat den före den laddades.
Tyvärr kostar uppgradering nu lika mycket per tre år som en ny. GPS funkar men hastighetsbegränsningarna kan variera enligt dislayen.

#1
Konservator
2010-06-23 22:18

Är det verkligen säkerhetsrådet "framför allt", att inte leka privatpolis?

Själv skulle jag nog ha slagit ett slag för några mer grundläggande och livsviktiga saker, som det samtidigt är väldigt vanligt att folk struntar i (eller, hemska tanke, inte känner till trots att de har körkort?). Nämligen:

- Håll avståndet!
- Använd blinkers!

Kollision = avståndet mellan två fordon har minskat till 0. Gör allt för att så inte skall kunna ske! MINST 3 sekunder till framförvarande. Visa ALLTID vad du tänker göra. Mycket enkelt, i princip.

Detta skulle ju inte behöva påpekas, men tyvärr är det nödvändigt i Sverige. I civiliserade motorländer som t.ex. Tyskland beivras ett sådant ytterst grovt trafikbrott som att hålla mindre än "halva hastigheten i meter" avstånd till framförvarande hårt och minutiöst så fort die Polizei får syn på det. Fri fart funkar ju bara om bilisterna kan köra säkert. Svenska turister tycks bli förvånade när de står där med sin sossecontainer i vägrenen på Autobahn, 250€ och ett körkort fattigare (dessutom upp till 3 års fängelse för "Nötigung" i värsta fall). Hemma i den laglösa övervakningsstaten Sverige räcker det ju att vara ögontjänare framför kameraskåpen för att anses vara en säker förare. Det finns ju inga levande poliser (riktiga) på vägarna här.

#1
Konservator
2010-06-23 22:21

Javisstja, jag glömde en viktig sak:
GLAD MIDSOMMAR!

#1
Bengt
2010-06-23 23:30

Köp en mobil med GPS.
Ladda ner Telia Navigator, den har allt och uppgraderar kartor kontinuerligt kostandsfritt förutom abonemanget föstås. men det blir billigare än att uppgradera övriga GPS'er.
Har detta system fungerar klanderfritt.
Glad Midsommar!!

#1
JD
2010-06-24 10:31

Lägg ner!!!!!!!!!
Det är större chans att vinna på lotto än att dö i en trafikolycka i sverige om man inte medvetet vill ta livet av sig förstås!

#1
Ante
2010-06-24 17:23

Svar till konservator!
Håll avståndet, helt riktigt.
Använd blinkers, Men blinka i tid och inte samtidigt som du vrider på ratten. Jag tror nte att några av oss i trafiken har telepatiska begåvningar. Alltså visa era avsikter så att man inte behöver gissa, för oss som inte kan läsa andras tankar.
Hälsn. A

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.