Bild
Nästa artikel
Nyheter

Läs den här Saab-boken!

22 september 2010

Jag har just läst den andra av två nyutkomna böcker om Saabs dödsryckningar och återuppståndelse.

Författare är Jonas Fröberg, SvD-journalist, och boken heter "Kampen om Saab – bakom kulisserna under ett osannolikt ödesår".

Den första hade statssekreteraren Jöran Hägglund i Näringsdepartementet som författare. Hägglunds bok framstod som en oblyg hyllning av regeringen, Centerpartiet och författaren själv. Det var de som räddade Saab.

Fröbergs bok har en helt annan hjälte, Saabs vd Jan Åke Jonsson. Utan hans smått omänskliga insats skulle Saab med all säkerhet varit historia vid det här laget.

Jag ger mig helt för Jonssons fantastiska tålamod och aldrig sviktande framtidstro. Jonas Fröbergs bok beskriver processen att rädda Saab som en berg och dal-bana där det pendlade mellan hopp och förtvivlan tusen gånger om. Jan Åke Jonsson stod pall i alla väder och den mannen är numera en av mina idoler.

Som författare sopar naturligtvis yrkesmannen Fröberg banan med Hägglund. Fröbergs bok är för det första, till skillnad mot Hägglunds, ingen partsinlaga. För det andra verkar den vara resultatet av en gedigen research där han lagt ett invecklat pussel.

Resultatet är en mycket intressant reportagebok om alla turer kring Saab-affären. Läs den!