Bild
Nästa artikel

Kristdemokraterna politikens Mercedes?

Håkan Matson, motorredaktör på Dagens Industri, har gjort en genomgång av riksdagspartierna plus Sverigedemokraterna och analyserat vilket bilmärke som ligger närmast respektive parti.


Rätt kul och intressant läsning.


Socialdemokraterna - Volvo. "Störst, stabilt, prisvärt och hederligt - men mest av allt tryggt".


Miljöparitet - Kia. " Fräscht och nytt...snabb tillväxt...har gått från ett särintresse till att vara ägare av en stor fråga och ett valbart alternativ för många."


Vänsterpartiet - Skoda. "Skoda är bilismens vänster, även om det inte känns klockrent."


Moderaterna - Audi. "...inkarnationen av svensk medelklass. Inte skrytsam så att det stör, men ändå något helt annat än Volvo...långsiktig och stabil uppgång."


Folkpartiet/Centerpartiet - Opel/Ford. "...aningen trötta varumärken som kämpar mot en image av dålig kvalitet. Orättvist men modellernas och politikens innehåll räcker inte när varumärkena inte hänger med."


Kristdemokraterna - Mercedes. "Det mest värdekonservativa partiet och det mest värdekonservativa bilmärket."


Sverigedemokraterna motsvaras enligt Håkan Matson inte av något särskilt märke utan av en rejält begagnad bil med "undermålig säkerhet, dålig avgasrening, glappa styrleder och framför allt den där ingrodda, unkna och motbjudande lukten inuti."

Taggar:
Kristdemokraterna politikens Mercedes?

Kommentarer

#1
Gösta
2010-06-11 15:45

Listan stämmer ganska väl. Finns en viss sanning i det hela.

#1
Jägaren
2010-06-11 16:02

Ett ypperligt exempel på när dikt och verklighet är ljusår från varandra.

#1
Jimmy
2010-06-11 16:08

Ingen klockren lista direkt. Framförallt känns den som att den är skriven för 20 år sedan. Hur kan S vara Volvo om Centern skulle vara Ford? Och att skriva att SD skulle vara nån gammal rosthög är ju enbart politisk bashing.

#1
Saabnisse
2010-06-11 17:16

Jag tycker att Håkan Matson borde hålla sig för god för sånt här trams.
Och samma sak gäller faktiskt för ViB.

#1
Peter
2010-06-11 17:21

Så löjlig artikel men framförallt motbjudande. Börjar tröttna på hur svenska kollektivet försöker hela tiden kasta skit på Sverigedemokraterna i precis alla situationer. Jag är uppfödd som sosse och har alltid röstat rött pga välfärden. Men fortsätt så här så får baske mej SD min röst i ren ilska över hur ni beter er. Och det är fler med mej som börjar irritera oss på hur svenska medier försöker påverka oponionen och går i samma tankar kan jag avslöja. Åtminstone i mitt umgänge. Ni medier skall inte agera som en maktfaktor i samhället fatta det nu nån gång.

#1
Håkan Bäcklund
2010-06-11 17:48

Hoppsan! Det är visst somliga som har en dålig dag. Själv tyckte jag som sagt att Matsons lista var rätt skojig läsning. Men så tar jag inte heller allt på blodigt allvar.

#1
Raphael
2010-06-11 17:55

Rolig läsning även om jag inte riktigt håller med Håkan Matsson i alla lägen, men visst är S = Volvo. Volvo gjorde ju t o m sossecontainern (740/760). Moderaterna = Audi är klockrent. Ett småtråkigt värdekonservativt parti. Många moderater kör Audi, helt klart.
Miljöpartiet tycker jag nog är mer Fiat än Kia. Fiat har flest biogasbilar på svenska marknaden och står även för funkis och rejäla doningar tack vare bilar som Doblo Natural Power och Qubo, samtidigt som det finns humor och skoj i det miljövänliga (som Fiat 500C, en cabriolet som miljöbil!).
Var Håkan fick Kia ifrån är för mig totalt obegripligt, Kia har ju knappast gjort sig kända för ett bra miljöval och de har t o m SUV:ar på programmet som miljöpartiet är kritiska mot!
Nä Håkan Mattson, bakläxa blir det!
KD = Mercedes är dock klockrent det med.
SD vill jag nog likna vid Jeep - en militant organisation, ett ålderdomligt och konservativt parti som fortfarande tror på "det kalla krigets" dagar. Ett parti (och bilmärke) som har överlevt sig själv.

#1
Christer W.
2010-06-11 18:15

Håkan Matson, sveriges mest inkompetenta "journalist" gör det igen.

#1
PREVIA
2010-06-11 18:56

Sverigedemokraterna får stor draghjälp inför valet av våra Riksdagspolitiker som utövar kravallturism så fort det brinner en bil i Tensta. Det tackar säkert Sverigedemokraterna för genom att komma över fyraprocentspärren och in i Riksdagen.

#1
AL
2010-06-11 19:42

En förträfflig sammanställning, framförallt gillar jag liknelsen med (SD) - där man även vill lägga till oförutsägbara vägegenskaper, ålderstigen och omodern design och konstruktion, obefintlig kvalitet och driftsäkerhet samt orimliga reparations- och underhållskostnader. För att inte tala om värdefallet! MVH AL

#1
Stefan
2010-06-11 23:30

Raphael: Ja, varför skulle Kia vara miljövänlig? Jo, kanske för att 2010 är Kia cee´d Sveriges mest sålda miljöbil!
I övrigt tror jag inte Kia vill förknippas med det halvkommunistiska miljöpartiet.

#1
jan
2010-06-12 10:46

sd ar ju skrot ett renodlat rasistparti som har sympati med nazismen sadana partier skall det skrivas skit om

#1
Pelle Svensson
2010-06-12 11:06

SD är en "Valp" Volvo terrängbil som sakta men säkert tar sig fram i det Svenska träsket, ett arbets fordon inget för kostymnissar.

#1
Rålle
2010-06-12 11:17

Ni som blir irriterade: Hört talas om humor? Matson har f.ö. mer bilkunskaper än ni gnällspikar tillsammans.

#1
Raphael
2010-06-12 20:46

Stefan, att ha en modell räcker inte för att vara en bil som gillas av miljöpartiet. Kias Sorento och Sportage går emot allt vad MP står för, medan Fiat är bäst i Europa på lågs utsläpp. Fiat saluför 9 miljöbilar på den svenska marknaden. Nyligen visade ADAC i Tyskland att den bil man kommer längst och billigast med är Fiat Panda NaturalPower (biogas). Så jag står fast vid att Fiat och MP går bra ihop med varandra. Sunda, rejäla konstruktioner med mänsklig personlig framtoning (Fiat 500) och utmärkt ekonomi för den miljömedvetne bilisten. Dessutom högsta säkerhet och väl anpassad efter hård vinter. Tål tuffa tag. Bilar för progressivt tänkande människor som är inga och lekfulla i sinnet förenat med en seriös framtoning. Bilar dom passar en sparsam plånbok och som inte slösar med resurser i onödan. Ändå med viss flärd. Nog passar Maria W i en Fiat 500 Cabrio med stopp/startsystem och låga Co2 utsläpp?!

#1
Håkan
2010-06-13 14:52

SD sympare verkar inte ha anlag för humor. Men det är kanske inte så lätt om man skall hata hela tiden och så le därtill. Stackars gubbilska gubbar. Trodde att de hade Duett...

#1
leifer
2010-06-13 15:59

Vore skönt om man kunde slippa partipolitik på Vi bilägare, är så mycket sån skit annars ändå. Sen funkar det aldrig att tramsa med det politiskt korrekta. Då blir det barnsligt och fånigt att köra med härskartekniker (förlöjligande) på små partier, oavsett vad som är sant. Förlöjligande skapar nämligen motsatt effekt många gånger. Och vi vet ju dessutom att journalister överlag är väldigt långt till vänster i åsikt. Så låt och slippa sån här skit i framtiden på VIB, snälla!

#1
leifer
2010-06-13 17:00

Men OM nu SD är nazitiskt, då måste ju BMW vara rätt bil...
(får se nu om Bmw-ägare har nån humor).

#1
Lenin
2010-06-13 21:49

Miljöparitet kan såklart inte vara någon bil alls - det är ett par gamla träskidor.
Och kommunisterna är såklart en Lada.

#1
Micke
2010-06-14 00:48

Nu fick du mig att säga upp tidningen.

#1
Edvard
2010-06-14 13:53

Lågt och dålig stil att publicera och sprida sånt här. Oavsett vem det kommer från ursprungligen.
Politisk diskriminering och förlöjligande ska inte usräktas. Utan humor är de inskränkta och unkna personer som tror att humor är att förlöjliga andra, helst ganska grovt och gärna oliktänkande /med sig själv).
Och nej, jag sympatiserar inte särskilt med någon som beskrivits negativt. Man kan ha allmänt hyfs ändå. SURPRISE!

#1
Niklas
2010-06-14 14:39

Tycker det va en kul artikel och tar inte alls illa upp på något sätt. Man måste väl få ha lite humor och driva om saker och ting eller? Ska allting vara grav-allvarligt och politiskt korrekt hela tiden?

#1
leifer
2010-06-14 20:40

NIKLAS, problemet är väl att detta just var politiskt korrekt och därmed rätt trist. Ex att förlöjliga SD är politiskt korrekt, vem skrattar åt det, är ju helt förutsägbart.

#1
Niklas
2010-06-15 20:37

Tycker det märkligaste va somligas reaktion och att man äns orkar bli sur över en sådan artikel. Skratta om du tycker de är kul, annars gör du det inte och man behöver ta det på såå stort allvar att man skriver sura kommentarer hur värdelöst eller jobbigt det var att någon skrivit den artikeln och att man va tvungen att läsa den. Just chill...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.