Bild
Nästa artikel

Kort smekmånad för Spyker-Muller

Det blev en kort "smekmånad" för Spykers ägare Victor Mulleer. Bara några timmar, faktiskt. Muller togs emot som en hjälte av folksamlingen i Trollhättan efter att Saab-affären med GM blivit klar.


Men nu börjar verkligheten hinna ikapp honom. Med all rätt är den stora frågan vilka som är Victor Mullers och Spykers finansiärer?


Muller vill inte redovisa det öppet, trots att regeringen och hela det politiska etablissemanget kräver det. Då inställer sig förstås nästa fråga: varför tiger Muller?


Desssutom: det saknas fortfarande pengar för att slutföra affären.


Kan Saab-affären fortfarande falla? är frågan som avslutar en artikel på Vilägares hemsida.


Svar: ja.

Taggar:

Kommentarer

#1
Sigge
2010-02-02 10:56

"trots att regeringen och hela det politiska etablissemanget kräver det"...regeringen har sagt att de VET vilka som är finansiärer.

#1
Håkan Bäcklund
2010-02-02 11:03

Sigge: du läser dåligt. Jag skriver att kravet är att Muller ska redovisa det ÖPPET. Jag antar att du liksom jag är skattebetalare och därmed insyltad i den här affären.

#1
carl
2010-02-02 12:28

Skattebetalare är ett uttryck som används i denna affär... Lite för mycket. Ansvaret för våra skattepengar ÄR den ministär som har makten. Alla regeringar har medel för olika projekt. Riskfyllda eller icke. I detta fall finns enl riksgälden SÄKERHETER att LÅNEN KAN betalas tillbaka OM det värsta INTRÄFFAR. Märkligt resonemang i en värld där STATER går in och RÄDDAR sin fodonsindustri. I Sverige har vi så dåliga tillverkar att det politiksa ledarskapet uppmanat b la SAAB att tillverka vindmöllor...
GM men även regeringen (Ja egentligen är ju detta en viktig regeringsfråga även om sittande näringsminsiter är neoliberal -då GM ägs av USAs, CANADAS medborgare..) har gett grönt ljus till Spyker och bedömmer de som en "långsiktig ägare". Dock inget kan garanteras här i livet.
Please ge SAAB en chans att jobba nu.

#1
Rahael
2010-02-02 12:57

Det är fullständigt officiellt varför den gode Victor är tyst om sina finansiärer. Han har skrivit ett sekretessavtal med dem där han garanterar att de behålls anonyma och detta avtal har tillkommit på hans finansiärers önskemål.
Nu när svaret är klart så behöver inte Vi Bilägare längre undra varför Victor tiger så nu kan Vi Bilägare ägna sig åt andra frågor istället.
Om Victor bryter avtalet med sina finansiärer genom att offentliggöra deras namn, så ger han dem legitimitet att bryta sitt finansiella åtagande gentemot Spyker-SAAB och då kan detta riskera hela affären. Vill Vi Bilägare detta?
Varför vill finansiärerna vara anonyma? Ja, det kan finnas hur många svar på detta som helst. Det behöver inte vara något skumt med att man vill vara anonym med att man har lånat ut pengar till Victor. En förklaring kan ju vara det massmediala drevet som kan vara ytterst påfrestande, särskilt om det skulle vara fallet med rika privatpersoner som helst vill leva ett lugnt liv utanför offentligheten. Och om de görs offentliga nu så kan detta påverka deras privatliv och affärsliv negativt. Det kan vara rätt jobbigt att utsättas för media, särskilt när det gäller en sådan uppmärksam affär som denna. Alla vill inte skylta med att man har gott om pengar att låna ut.
Inte nog med det massmediala drevet, man blir lätt offer för kidnappare och andra kriminella element, och man får lätt en överfylld brevlåda från behövande som söker ekonomiskt bistånd.
Så för den som har gott om pengar och ett hjärta för att hjälpa Victor lösa SAABs akuta tillstånd, så kan det finnas mycket som skrämmer med att plötsligt bli väldigt offentlig med allt det negativa som det innebär. Man behöver inte vilja vara offentlig för att ha ett hjärta att hjälpa Victor, och det behöver inte automatiskt vara något skumt med att man vill avstå från offentlighetens ofta negativa och destruktiva inverkan på ens privatliv.
Det är ju rätt lustigt att de flesta tror att det är något skumt bara för att man vill hålla en låg profil.
Det kan finnas många goda och sunda skäl till att väljer att vara anonym.

#1
Saabnisse
2010-02-02 14:17

När det gäller skvallerpressen så gäller det ju att ta chansen och förvandla varje litet fjäderdun till helst en sotsvart höna, men detta är ju för att sälja lösnummer till dumbommar.
Jag trodde inte att ViB hörde till den kategorin tidningar, men man kanske kan missta sig.

#1
Erik Johansson
2010-02-02 16:40

Vi Bilägare är en gammal OK -tidning...
OK var (är?) en bensinkedja för Sossar...
(Det vet vi) Vill Vi Bilägare nu bli en sorts
Svensk Damtidning för bilägare!?

#1
MT
2010-02-02 17:20

Om vi svenska skattebetalare ska gå in med garantier för ett EIB lån så är det minsta man kan begära är lite insyn i verksamheten. Även om Victor Muller har ett avtal så bör han anpassa sig till "senska regler". Att bara tiga gynnar inte affären i längden och öppnar bara upp för spekulationer. Hans beteende talar dock ett tydligt språk att allt är inte som det ska.

#1
Saabnisse
2010-02-02 18:32

MT, läs vad Rahael skrivit och tänk efter.

#1
Maskinbengt
2010-02-02 19:40

Dessa surgubbar som ska försöka vri till att positivt så att ingen till slut ska ha nåt at glädjas åt. Nä, tryck ner alla positiva nyheter i skiten och fortsätt gräv så kanske ni hittar än mer skit att racka ner på. Fy f-n vilka surkarter det finns i dett jante-styrda land. Ni måste bara spy ut er allt negativt ni kan hitta och spy på alla som ler.

#1
Kenneth
2010-02-03 09:40

Håller med varenda bokstav som Raphael skriver. Bla skall ViBilägare skämmas för sitt uppträdande gentemot SAAB och veta hut!

#1
ErikRydbeck
2010-02-03 20:17

Det är väl det flästa som är en från sju till fyra anstäld, fan om det kommer något annat ivägen.De vet inte hur det är att vara egen företagare då har man inte några 40 timmar iveckan. Jag måste se till att det funkar inom företaget och det är inte frågan om att jag har betalt för denna tid.Går det bra då mår dom illa går det åt helvete då mår dom gott.Jag hoppas det går bra för Muller.Det är han som vet hur det löser sig inte några andra . Vart dessa pengar kommer ifrån det skall andra skita i.De vet inte hur det funkar inom affärsvärden.

#1
pg
2010-02-03 21:38

Nog borde väl Spyker köra med öppna kort när han vill ha lånegarantier från Svenska staten. Det här luktar skunk lång väg. Faan, - finns det ingen Svensk med pengar som kan köpa Saab? Kanske Kungen?

#1
Saabnisse
2010-02-03 23:23

PG
"Kanske kungen?"
Han har ju inte ens råd med döttrarnas bröllop.
Det tigger han ju extra pengar till av oss som föder honom och hans familj.
Nej jag tror nog att Muller får ihop stålarna.

#1
Jono
2010-02-04 12:08

Onekligen intressant hur Vi Bilägare (och flera andra tidningar) endast skriver om SAAB när det gäller negativ publicitet. Spelar det egentligen någon roll var pengarna kommer ifrån? Är inte det viktiga att SAAB räddas från nedläggning och arbetstillfällena i Trollhättan blir kvar? Hur Viktor Muller får sina pengar påverkar ju inte Saab Spyker Automobiles, han är ju en av flera aktieägare. Sedan till det här med att herr Bäcklund anser sig uttrycka sina personliga åsikter och inte Vi Bilägares, varför publiceras de då här och inte på en egen bloggsida?

#1
Håkan Bäcklund
2010-02-04 17:52

Jono: Att jag bloggar på Vi Bilägares hemsida har att göra med att jag är anställd på tidningen. Det betyder inte att jag inte får ha personliga åsikter. Jag välkomnar alla sorters synpunkter men hacka inte på Vi Bilägare utan på mig om du inte gillar det jag skriver.
För övrigt är det intressant (och lite oroväckande) att så många vill likrikta debatten. Vart leder det oss om alla tycker likadant? Inte framåt i alla fall.

#1
Pär G
2010-02-05 17:51

Bra vara säljer sig själv, saab är svårsålt ens med 90%-igt avdrag från stat och gm. Lysande produkt? Bara rysk maffia intresserad, låt gm stå för nedläggningen inte staten.

#1
Raphael
2010-02-19 20:05

Spyker kör med öppna kort gentemot GM, den svenska regeringen, Riksgälden och EIB (Europeiska Inversterings Banken). Det är media som inte har tillgång till korten. Måste media ha tillgång till precis all information om allting?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.