Bild
Nästa artikel
Nyheter

Körkort är ingen mänsklig rättighet

21 juni 2010

För något år sen skrev jag en krönika i Vi Bilägare om att det inte är någon mänsklig rättighet att få behålla körkortet om man av olika anledningar inte längre är lämplig som bilförare.


Som exempel tog jag tilltagande ålder och vad som kan följa med det; sämre reaktionsförmåga, försämrad syn och hörsel, demens med mera.


Det dröjde inte förrän jag fick en knäpp på näsan av en läkare som hänvisade till att statistik visar att äldre förare inte alls är mer olycksdrabbade än andra. Det skulle bero på att de kompenserar avtagande reaktionsförmåga genom att köra försiktigare.


Min slutsats i krönikan var att det kunde vara bra med återkommande körprov för äldre personer. Inte så populärt vill jag minnas.


Nu kommer siffror om att rekordmånga mister körkortet av medicinska skäl och det är främst äldre personer som stoppas från att köra bil. 6 487 bilförare fick sina körkort återkallade förra året. Det kan jämföras med 4158 år 2000 och 1832 år 1993.


Fler lär det bli efter en lagändring som innebär att återkallelse ska ske om föraren är olämplig. Tidigare gällde lagen om vederbörande var "uppenbart olämplig".


Det är bra. Återstår att göra något åt den farligaste kategorin bilförare, ynglingar upp till 25 år.