Bild
Nästa artikel

Körkort är ingen mänsklig rättighet

För något år sen skrev jag en krönika i Vi Bilägare om att det inte är någon mänsklig rättighet att få behålla körkortet om man av olika anledningar inte längre är lämplig som bilförare.


Som exempel tog jag tilltagande ålder och vad som kan följa med det; sämre reaktionsförmåga, försämrad syn och hörsel, demens med mera.


Det dröjde inte förrän jag fick en knäpp på näsan av en läkare som hänvisade till att statistik visar att äldre förare inte alls är mer olycksdrabbade än andra. Det skulle bero på att de kompenserar avtagande reaktionsförmåga genom att köra försiktigare.


Min slutsats i krönikan var att det kunde vara bra med återkommande körprov för äldre personer. Inte så populärt vill jag minnas.


Nu kommer siffror om att rekordmånga mister körkortet av medicinska skäl och det är främst äldre personer som stoppas från att köra bil. 6 487 bilförare fick sina körkort återkallade förra året. Det kan jämföras med 4158 år 2000 och 1832 år 1993.


Fler lär det bli efter en lagändring som innebär att återkallelse ska ske om föraren är olämplig. Tidigare gällde lagen om vederbörande var "uppenbart olämplig".


Det är bra. Återstår att göra något åt den farligaste kategorin bilförare, ynglingar upp till 25 år.

Taggar:
Körkort är ingen mänsklig rättighet

Kommentarer

#1
Sebastian
2010-06-21 20:35

Man lär sig dock köra bil i 20 års åldern.. de flesta åtminståne. Det hör saken till att dra på lite ibland.

#1
david
2010-06-21 21:22

Jag tycker att alla, oavsett ålder, borde göra ett enklare förarprov (uppkörning) regelbundet för att få behålla sitt körkort. Kanske var 5:e år tills man är 60, sedan var 5:e år?

#1
Krister
2010-06-21 23:56

Äntligen!!!
Värsta jag varit med om var en i stort sett blind som blev dirigerad av sin tant hur han skulle köra.
Visst gick det försiktigt, men klarar man inte köra snabbare än 30 på motorvägen har man inte i trafiken att göra.

#1
zlatan
2010-06-22 00:16

ÄNTLIGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HURRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#1
Hmm
2010-06-22 00:26

Vord det inte bättre ta körkoretet för alltid från dom som utan medcinska skäl beter sig som idiotor om och om igen? Det är ju dom som bevisligen orsakar de flesta olyckorna. Och det gör dom oavsett om dom genomgick förarutbildning så sent som veckan innan.

#1
Per
2010-06-22 10:51

Tycker paragrafryttare och hobbypoliser borde krävas på en sådan prövning också.

#1
tage
2010-06-22 17:41

Undras om man inte skulle angripa den svåraste sjukdomen i trafiksammanhang nämligen alkoholism.Finns någon statistik vilka förare som orsakar flesta olyckorna i trafiken, rattfyllerister eller t.ex. diabetiker.

#1
Dags att emigrera!
2010-06-22 17:56

Varför inte förbjuda alla svenskar att köra bil överhuvudtaget!!??
Det är sådant jäkla hetsjakt på bilister i det här landet, och alla dessa regler och fantastiska påhitt i "trafiksäkerhetens tecken" slutar ofta på ett sätt:
HÖJDA KOSTNADER för bilister.
Svenskar behöver tydligen olika myndigheter och överförmyndare som radiostyr befolkningen när dom skall göra ditt och datt. Man kan självklart inte själv bedöma när det är dags att ställa bilen om tex. synen ger vika eller liknande...
Jävla ankdamm detta!

#1
Fredde
2010-06-22 21:19

Nja, Sverige...detta sista kommunistland. Vore det inte bättre om man gjode nåt förarprov för förare över 75....varannat år eller så. Det är ju så olika hur människor åldras. Vissa är hur pigga som helst till 90, andra är helslut både i kropp och huvud redan vid 75. Har inget emot en äldre som glider omkring i trafiken i lagliga farter. De tar det ofta lugnt och överskattar inte sin förmåga. MEN - INGEN gör nåt åt flå-busarna som far fram som idoter i trafiken med kepsen bak och fram..... Sen att man måste ha tillräcklig syn som äldre är ju givet. DET köper jag däremot. Så jag försvarar alltdå inte dementa och blinda som förare. Men se för fasen till att få bort idioterna i trafiken också, och det är inte sällan YNGRE människor....och det är oftast DE vi ser i olycksstatistiken.....inte Vera och Signe som åker från sin villa i sin Micra eller Punto till den lokala Ica-handlaren i byn för att köpa fläsk och potatis.....

#1
Kjell-Åke
2010-06-22 22:06

Fyra gånger på en månad har jag sett en snorvalp i en fet Audi köra i minst 110 km/tim över en skymd fyrvägskorsning inne i stan där 50 km/tim råder. Är det sådana förare vi behöver?

#1
S-E S
2010-06-22 23:03

Gillar sista meningen i din artikel!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.