Bild
Nästa artikel

Koenigsegg och Saab - det går inte ihop

"Utifrån sett är det alltså ytterst märkligt att Koenigsegg över huvud taget finns med i diskussionerna om att köpa Saab."

1. Koenigsegg köper Saab, hette det när nyheten släpptes.


2. Ett spännande varumärke som Saab skulle kunna åka snålskjuts på, sas det.


Det är två uppgifter som inte har något med verkligheten att göra. Koenigsegg och Saab har visserligen en viktig sak gemensam, men den är negativ: de är båda billtillverkare som går med förlust. 


Hur ska en nanoaktör i branschen som Koenigsegg (45 anställda) kunna köpa Saab? Det går förstås inte. Enligt uppgift är det amerikanska och norska finansiärer som fixar pengarna. Men varför agera via Koenigsegg?


Det är inte lätt att fatta hur det gick till när Koenigsegg hamnde mitt i den här affären. Företaget historia är kort och har kantats av ständiga förlustår, kunder och långivare som känt sig lurade, stämningar, styrelseavhopp...


Så mycket för det "spännande varumärket".


Utifrån sett är det alltså ytterst märkligt att Koenigsegg över huvud taget finns med i diskussionerna om att köpa Saab. Att företaget nu verkar vara ensam kvar bland spekulanterna ter sig helt obegripligt.


Man vill nypa sig i armen och fråga: händer detta verkligen?!


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Roland
2009-06-16 11:34

När man inte har klätt bruden så får man ta det som bjuds. Det som en sådan köpare ser likt Königs... nåt vad det nu heter, det är ett skuldsanerat bolag med ett medskick av stora nya lån. Det kan man sätta tänderna i. Bilen är nog inte väsentlig för köparen utan endast balansräkningen. Det är nu de nya bekymren startar.

#1
pg
2009-06-16 15:42

Så här går det till i finansvärlden. Tveksamma förlustbolag, med ekonomiska intressenter och kapitalinnehavare, som kallt räknar med att statem ska stå för fiolerna. Det är en väldiogt stor risk staten tar, när man beviljar dessa lån. Men vi har ju en högerregering!!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.