Bild
Nästa artikel

Knäppskallar bakom ratten

I går var min dotter en hårsmån från att bli nedmejad på ett övergångsställe på Rörstrandsgatan i centrala Stockholm. En bilist dånade fram i minst 70 km/tim. En vansinneskörning mitt i stan.


Drogad förare eller bara en knäppskalle?


I dag var jag på väg att korsa Ynglingagatan när jag upptäckte en Peugeot brassa på i full karriär mot korsningen Norrtullsgatan. Situationen kändes hotfull och jag gjorde tecken med handen att han skulle dämpa farten.


Föraren nitade framför mig och gav mig fula fingret.


Var kommer all denna aggression ifrån?


Först blir man rädd och sen heligt förbannad. Detta var två exempel på en lek med döden - och det är gångtrafikanterna som är offren.


Förra veckan uppmanade jag fotgängarna att visa hänsyn mot bilisterna. Det står jag fast vid, men det gäller omvänt också. Lugna ner er, bakom ratten!

Taggar:

Kommentarer

#1
Lennart
2010-04-13 15:00

Rätt Bäcklund, Visa hänsyn oavsett vilket trafikslag du än tillhör. För att ta upp en slogan från 70-talet, samarbeta i trafiken!

#1
Uffe
2010-04-13 17:42

... eller gör som jag, kliv åt sidan och dunka med öppen hand i plåten. Garanterat härligt resultat.

#1
PREVIA
2010-04-13 18:16

Så här svarar Tommy Wahlström.
"* @Previa. 163 hästar och 0 - 100 på 8,2 s. Det är fakta som ingen annan snålbil i dagsläget matchar. Detta säger jag inte för att jag på något sätt skulle vara BMW-frälst, detta är fakta! Sedan kan man naturligtvis diskutera betydelsen av att vara först iväg från rödljuset men bevisligen finns det en grupp konsumenter som fortfarande tycker det är viktigt. Det spännande med den här bilen är att BMW lyckats tygla förbrukningen utan att göra avkall på prestanda."
Tommy Wahlström tycker att det är spännande att BMW inte gjort avkall på prestanda, och då menar han nog inte toppfarten utan just det snabba axet vid rödljusen som inte alla gående i trafiken uppskattar lika mycket som Tommy Wahlström och andra faktagranskare. En Toyota Prius som går snålare än BMW bilen men är två sekunder långsammare till hundra kmt inbjuder ju inte till kappkörning vid rödljusen mot en BMW, och är därför inte lika spännande helt enkelt.
Men som Håkan Bäcklund även konstaterat då hans dotter höll på att bli nermejad, så bevisligen finns det en grupp konsumenter som fortfarande tycker det är viktigt att vara först iväg vid rödljusen.
Håkan och Tommy har nog en del att diskutera om bilisters framfart i städerna med dom mest axsnabba bilarna och hur biljournalister bedömer olika bilars företräden.

#1
Janne i S
2010-04-13 18:31

Aggression i trafiken - javisst!
Det är vars och ens självklara rätt att själv bedöma hur man framför sitt eget och andras fordon och gud nåde den som har kommentarer på det!
Till det kan man bara säga "Pucko, inte bara en chokladdryck"

#1
Eric
2010-04-13 20:07

Med tanke på vad som sig nyligen timat haver bör man nog vara försiktig med att göra som "Uffe" nedan anger,
sätta handflatan i bilplåten..
Egen erfarenhet..

#1
StigRoger
2010-04-13 21:20

Till sign. Uffe sa...
"... öppen hand i plåten.Garanterat härligt resultat."
Vad är resultatet ? Att puckot hoppar ur bilen och
ger dig en propp, eller...?
Tipset verkar vara mycket diskutabelt och farligt.
Skriv upp reg.nr i stället, kolla vem som är ägare,
ring upp honom i polisens namn ( ! ) och be honom komma till den och den polisstationen för
att svara på frågor.
DET ger garanterat "härligt resultat" !

#1
leifer
2010-04-13 22:12

Den dåliga framkomligheten i Stockholmstrafiken gör folk irriterade, liksom fotgängare som tror att bilisterna är tankeläsare och bara kliver rakt ut på alla obevakade övergångsställen (betänk att svenska zebra lagen är ganska unik också). Jag rekommenderar att alla i stadstrafik skaffar automatlåda, man blir en gladare, bättre och lugnare förare när man byter till en automatväxlad bil. Och eftersom trafiken bara blir värre varje år i Stockholm, så växer behovet av automatväxlade bilar.

#1
Håkan
2010-04-13 22:25

Skärpning! att se sig för gäller även fotgängare som ska passera övergångsställe!!
Trafikförordning (1998:1276)
7 kap. Bestämmelser för gående på väg.
4 § Gående som skall gå ut på ett övergångsställe skall ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångsstället.
VARFÖR skrivs det inte om det här i media????

#1
Owe i Filipstad
2010-04-14 00:38

Lustigt nog har vi samma beteende i en småstad.
Det HÅKAN säge och LEIFER kan väl har sin riktighet, men...det rättfärdigar lika förbannat inte att hålla 70 km eller mera i stan. Egentligen har nog STIGROGER den bästa medicinen mot dessa blådårar.

#1
FH12-24M
2010-04-14 18:21

Öppen hand i plåten ?? Skosulan är mera effektiv ... !!!
.
Naturligtvis kan vi alla göra fel ... men det känns i ryggraden vilka de är som jämt uppför sig illa ... så för min del är det ofta skosulan som gäller ...

#1
Eric
2010-04-15 18:38

Nu ska jag erkänna en sak...
Jar har inte alltid varit lika snäll som jag är idag.
Jag kom gående över Odengatan (mot Hard Rock cafe) och till vänster om mig, aningen före, går en gammal dam 70+ och sen jag. Plötligt kommer en ljus Volvo, mycket fort och passerar mellan oss och trottoaren. Det var nära! Damens väska blev påkörd. Vi blev båda rätt omtumlade, vi talar om centimetrar men jag var inte mer omtumlad än att min lilla väska (med metallskodda hörn) "nådde" Volvon..hörbart..en minst 2meters repa längs sidan.
När vi kommit över till andra sidan säger en leende dam: "Det gjorde du bra!"
Snällt? Inte alls. Känner jag mig skyldig? Inte alls..Volvon måste dessutom ha kört mot rött.
(Jag bor inte längre i Sthlm, så lugn bara.)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.