Bild
Nästa artikel
Nyheter

Klart Volvo-chefen ska ha ett hus

18 november 2011

Pehr G Gyllenhammar skrev en debattartikel i Dagens Industri häromdagen där han krävde att näringslivet måste göra upp med girigheten. Gyllenhammar vände sig mot det han kallade den råa nykapitalismen där drivkraften är pengar, kortsiktig avkastning som är länkad till toppchefernas inkomster. Ofattbart höga löner, bonusar och andra förmåner som fria bostäder och frikostiga pensionsavtal med mera.

I dag skriver samma tidning om hur AB Volvo (lastvagnstillverkaren) köpt bostad åt nye koncernchefen Olof Persson. Ett hus för 30 miljoner kronor, 472 kvadratmeter, pool insprängd i berget och utsikt över Göteborgs skärgård.

För verkstadsklubben på AB Volvo var det en nyhet och reaktionen blev inte särskilt entusiastisk. Att Persson finansierar sitt eget boende är det minsta man kan begära, tycker klubben som trodde att tjänstebostad var något som hörde till historien.

För något år sen skulle nog de flesta ha blivit indignerade, men nu – jag vet inte... Klart grabben ska ha nånstans att bo. Och som Volvos presschef säger:

– Säkerheten måste garanteras och så ingår det en hel del representation och då behövs ett boende som kan hantera det.

Till dem som ändå blir upprörda säger Olof Persson själv tröstande:

– Det är inte konstigt att det sticker i ögonen på många människor och det förstår vi.

Ja men då så.

Aktiespararnas vd är heller inte upprörd eftersom Volvo inte smusslat med lyxvillan.

Och vad kan Volvos kunder tänkas tycka? Förmodligen ingenting eftersom villan är inbakad i priset på lastbilarna.