Bild
Nästa artikel

Kan detta hända med Saab?

Vad tror du händer med Saab? Det är den vanligaste frågan jag får i dessa dagar. Mitt svar är lika lite värt som någon annans.


Men i dag var det en bekant som vände på steken och sa:


- Jag vet vad jag tror ska hända med Saab.


Innan jag berättar vad han trodde så ska jag nämna att han är vad Guilliou brukar kalla Siffer-Nisse, på hög nivå dessutom. Hans jobb är att se till att hans företag tjänar pengar på pengar. 


Nå, det här tror han ska hända:


- Saab har tre nya modeller klara för tillverkning, 9-3X, 9-5 och 9-4X. Det kommer ett gäng riskkapitalister och köper ut Saab från GM för en, i sammanhanget, spottstyver. Pengar är inget bekymmer för såna kisar, inte när dom kan tjäna mera på att satsa.


- Sen lägger dom omedelbart ner all kostnadskrävande forskning och utveckling och trycker på startknappen för tillverkning av de nya modellerna. Ja, sen kör dom så länge det finns köpare och cashar in. När de nya modellerna blir gamla och inte säljer längre tömmer dom kassan, släcker lyset i fabriken och skickar nyckeln till konkursförvaltaren.


Det är ingen vacker historia och jag tror inte att den blir verklighet i Saabs fall. Men sånt här har faktiskt hänt förr, säger min bekant.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Roland
2009-02-17 21:02

Dream on. Riskkapitalister använder maximalt med lånade pengar och så lite egna som möjligt. Vi har idag finanskris, så riskkapitalbolag är stora risker i banksystemet just nu. Där smäller det snart!
Krisen är bara i sin början.............

#1
göinge
2009-02-18 11:12

En cynisk krönika? Ja. Realistisk? Jo. Men nu är det finanskris och då kanske riskkapitalisterna inte tror att de kan tjäna så mycket pengar som annars. SAAB är ingen bombsäker investering som man kan tjäna pengar på direkt. Hur många företag har inte gått ut i media med hur lyckliga de är att ett riskkapitalbolag varit villiga att ta över det och sedan efter några år läser man att hela rasket läggs ner. SAAB:s räddning (från riskkapitalisterna) kanske är finanskrisen. En långsiktig ägare kanske är möjlig?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.