Bild
Nästa artikel

Kan bilar självläka?

Har just hämtat tillbaka vår Renault Mégane diesel från verkstan - som inte kunde spåra felet därför att det försvann på vägen till verkstan.


Nog har man ju hört talas om självläkande krafter, men gäller det bilar också?!

Taggar:
Kan bilar självläka?

Kommentarer

#1
Jarl
2010-03-25 17:33

Franska nerver finns det något som heter...

#1
Jes
2010-03-25 17:54

Bilmekarens mardröm när det finns fel som bara visar sej ibland.

#1
Gösta
2010-03-25 18:52

Slumpmässiga fel ingår i det franska konceptet, det är dagsformen som avgör. Troligtvis en slumpgenerator som avgör vilka varningslampor som skall lysa för dagen :-)

#1
Jossi
2010-03-25 19:42

Hade det varit en röd och vit Plymouth Fury -58 hade jag kunnat tänka mej den orsaken... :-)

#1
Markus
2010-03-25 19:58

Har själv varit med om två varianter på "självläkande" bilar. Intressant nog samma bil bägge gångerna (en Seat Ibiza -99).
Först var det en ABS-sensor som glappade. Tyvärr har åtminstone just denna bil inget minne som gör att den varnat för glapp. Istället slocknade lampan när glappet behagade leda ström. Irriterande nog innebar detta att lampan nästan alltid slocknade när man startade motorn efter att den varit av endast en kort stund. Som t.ex. när man kommit till verkstaden och ska köra in bilen! Det hände mer än en gång att ABSen behagade fungera just när vår mekaniker skulle hitta felet!
Tack och lov är ABSen på nämnda bil inte kopplad till LimpHome-läge eller liknande (det har den nämligen inget). I så fall hade vi blivit vansinniga!!
I det andra fallet drabbades vi av allvarliga missljud från bromsarna vilket försvann efter ett tag. Saken den gången är att en bilbroms (som de flesta här säkert vet) ligger an, fast utan kraft, när man inte bromsar. Det är alltså inte någon millimeters lucka mellan skiva/trumma och belägg när bromsen vilar. Det gör att får man skit på bromsen så skrapar det emot tills smutsen lostnar.
Skrapar det från hjulen är alltså första åtgärd att göra ett par hårda inbromsningar. Felet kan mycket väl försvinna den vägen (sedan jag fick tipset från mecken har jag kurerat bilen några gånger den vägen).
Hela detta för att komma fram till: Nej, bilen självläker inte, men glappkontakter och fel som orsakas av smuts (som kan ramla bort) kan orsaka huvudbry hos den mest erfarne mekaniker...

#1
Nils
2010-03-25 22:49

Javisst kan bilar självläka. Det är ju ett känt faktum från 50 och 60-talen att man inte ska laga en gammal Volvo Amazon eller PV för snabbt därför att felet ofta lagar sig själv efter en tid och man vill ju inte göra nåt arbete i onödan. Jag har själv varit med om det flera gånger. En Ford Anglia som jag hade ett tag i början av 70-talet var också av samma skrot och korn. Jag råkade spräcka kylaren på den vid ett försök till terrängköring i Jämtland en gång. Det rann en rejär stråle vatten från kylaren, men efter ett par mil var kylaren alldeles tät. Sannolikt hade all gammal smuts i kylsystemet bidragit till att läckan lagade sig själv snabbt och enkelt. Bilen gick sedan sin livstid ut, flera månader faktiskt, utan några som helst läckage från kylet. Däremot kanske jag ska nämna att rosthålen i golvet under masonitskivan som hindrade fötterna att skrapa i asfalten, inte lagade sig själva. Men det är ju an annan historia.

#1
Gustav
2010-03-29 18:25

Bilar självläker inte. Ex. elektronik som spökar och mekanik som kärvar, kan fungera en stund då och då, för att ställa till problem varje gång det är extra olämpligt. Jag hade en Renault med en automatlåda som alltid funkade på hos vekstaden men inte alltid när jag körde bilen. Ingen verkstad lyckades laga bilen, fastän jag lade ner mer pengar på reparationer än bilen kostat ny. Så om ni har en bil där felen återkommer - byt bort den mot en annan som kanske är felfri.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.