Bild
Nästa artikel

Jag ska sluta vara kaxig om bilkörning

"Plötsligt insåg jag att det inte hjälper hur skicklig förare man är om man inte ser någonting. Jag ska inte vara så styv i korken i fortsättningen."

Jag körde på en mindre, översnöad väg i dag. En Skoda Octavia hade just blivit bärgad efter en dikeskörning. Klantskalle, tänkte jag och fortsatte.


En mil längre fram syntes spåren i snön efter ännu en bil som kanat av vägen. Klåpare, fnyste jag och tänkte på hur bra jag själv är på att köra bil.


En timme senare: samma väg fast åt andra hållet. Bakom en vänsterkurva står två kvinnor och skottar snö vid sidan om vägen. De har brakat genom snövallen och ut i terrängen med sin bil.


Inte en till! Hur svårt kan det vara egentligen. Jag stannar och erbjuder mig att dra upp dem med min fyrhjulsdrivna Impreza och frågar vad som hänt.


- Vi fick möte av en bil som körde väldigt fort och rev upp en vägg av snörök. Sikten var obefintlig och därför körde vi av.


Plötsligt insåg jag att det inte hjälper hur skicklig förare man är om man inte ser någonting. Jag ska inte vara så styv i korken i fortsättningen.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Globetrotter
2008-11-27 14:25

...eller om man inte har väggrepp pga. dåliga däck...
Om man drar ut det "in absurdum" så körde de ju för fort för rådande förhållanden... Å andra sidan är det ju inte lätt att stanna på en femöring när man blir överhöljd av snörök...
Olyckor händer så lätt och det behöver inte alltid vara någons fel.

#1
Eric
2008-11-27 14:55

Har väl hänt mer än en gång att man blivit översköljd av snörök från mötande som haft helt egna åsikter om hur "anpassa hastighet".
Då gäller det att man håller synfältet högt och inte stirrar alldeles framför bilen, alltför vanligt, spec när det är mörkt.

#1
Ella N
2008-11-27 19:15

Finns det något värre än snörök på vintern. Alltså: Förutse snörök och kör därefter! Jag håller med Håkan, det är inte lätt att vara kaxig då man inget ser.

#1
Sven Jonasson
2008-11-27 20:15

Snörök kommer inte som en överraskning. Man måste anpassa sin hastighet före mötet.
Det gäller att köra med fantasi och alltid maximera säkerheten i sin bilkörningen.
Anser norrlänning med 50 skadefria år och fortfarande 3000 mil om året.

#1
Karl
2008-11-27 22:19

Jag körde om en buss en gång och när den körde ut för att ge mig mer plats kom plötsligt tonvis med snömodd från högerfältets mittsträng där bussens vänstra hjulpar då hamnade upp på min framruta, torkarna hade inte en chans att hålla undan denna milkshake-tsunami, då var det bara att vara iskall och kolla ut genom högerrutan för att se var bussen var och sakta ner tills jag hade sikt igen, sen la jag mig bakom bussen och tänkte att så bråttom hade jag nog inte..

#1
Nils
2008-12-04 17:54

På tal om snörök skulle det vara bra om man kunde använda dimbakljusen utan att använda dimljusen. Dimljusen får man ju inte använda tillsammans med halvljuset. I min bil är det p.g.a. konstruktionen av ljusreglaget omöjligt och så skall det tydligen vara. Korkat!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.