Bild
Nästa artikel

Jag missade älgbaken med en meter

"Jag borde ha stannat vid första bästa mack och köpt en lott."

Hur stora är oddsen att klara sig oskadd om man sitter i en småbil (Ford Fiesta i mitt fall) och krockar med en fullvuxen älg?


Det är en fråga som jag haft anledning att fundera på ett par dagar. Det var i fredags, sent på eftermiddagen, E10:an 3,5 mil norr om Ã-verkalix, mörkt, 20 minus, glashalt av nysnö och rejäla plogvallar.


Då fångar helljuskäglan upp ett stort objekt. Det tar mig någon hundradels sekund att fatta att det är en älg, i sakta mak på väg att korsa vägen från vänster till höger.


Hastigheten är 90-100 km/tim, jag bromsar och ABS-systemet pumpar för fullt direkt. "Jag får inte stopp på bilen i tid", hinner jag tänka och styr mot vänster plogvall.


Jag behöver aldrig braka in i snövallen; älgar rör sig förvånansvärt vägvinnande även om det ser ut som om de går så makligt.


Jag svischar förbi en meter till vänster om älgbaken och när pulsen sakta börjar lugna sig, inser jag att jag haft en otrolig tur: raksträcka och ingen annan trafik över huvud taget vid just det tillfället.


Jag borde ha stannat vid första bästa mack och köpt en lott. 


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Johan
2009-02-09 12:53

Skönt att du klarade dig.Men vilken bil ska man köra för att slippa få in älgen i bilen? Hummer eller Ford F150..Dom flesta vanliga bilar är låga som sag och nya Fiestan är inte pytteliten jag har kört den.Men som sagt det är otäckt med älgolyckor..sitter alltid på spänn när jag kör såna sträckor speciellt när det börjar bli gryning..Jag kör en Toyota Corolla och den känns inte heller säker för sådana olyckor men jag vägrar köpa en SUV..Den dagen kommer bara om jag flyttar upp till Kiruna eller liknande orter där det är befogat med en Land Cruiser.

#1
Morgan
2009-02-09 13:32

Hoppas att du har lika tur med lotten, men..."sent på eftermiddagen, mörkt, 20 minus, glashalt av nysnö och rejäla plogvallar". Då kör inte jag i 90-100 km/h. Lätta på gasen, så har du större möjlighet att undvika viltet. Jag läste en undersökning för många år sedan: "Kör med 70 km/h och du klarar viltet till 90 % men om du ökar till 90 km/h så är risken 90 % att du kör på". Värt att tänka på när viltvarningen dyker upp. /Morgan

#1
Max
2009-02-09 14:01

Det är lätt att vara efterklok....

#1
Håkan Bäcklund
2009-02-09 14:04

Morgon: Har man 125 mil framför sig så blir det lite segt att ligga i 70 km/tim även om det förvisso är säkrare. Men all bilåkning innebär en kalkylerad risk. Då är det tur att ha tur som helst kombineras med erfarenhet och för all del lite skicklighet.

#1
Morgan
2009-02-09 22:52

Håkan B: Jag håller med om att det är svårt att köra 125 mil i max 70 km/h men det är förhoppningsvis inte glashalt hela vägen.

#1
Saabnisse
2009-02-10 10:53

Ja, du hade tur, jag har varit med om en liknande händelse och vill inte vara med om det igen.
Älg är det räddaste jag är för.
Det finns ett bilmärke som har ett riktigt älgtestprov inlagt i sitt testprogram.
Man kontrollerar vid verkliga prov att a-stolpar och vindrutebalken håller för en älgkrock i en viss hastighet, men har man otur så får man ju in en klöv genom rutan och då går det säkert illa ändå.
Jag hade en bekant som klämde en älg med en Toyota Corolla, han blev illa tilltygad och nästa bil blev en Land Cruiser med stor grind framtill samt en fläskmerca som andrabil.
Kör man på en älg som han gjorde, åker man inte småbil längre. Då struntar man i om det går åt någon dl extra per mil och kostar lite mer bara man har lite större chanser mot älgen.

#1
Johan
2009-02-10 22:31

Om det ändå bara var bensinen som kostade vid bilköp..Det är väl snordyrt att äga en stor jeep i daens läge..Har 1300 i skatt på corollan men en suv ligger väl uppåt 10000 kan jag tro.

#1
Saabnisse
2009-02-10 23:40

Ja Johan,frågan är väl vad man värderar livet till?
Åker man enbart i tätort på relativt älgfria vägar så duger nog Corollan, men efter att ha sett resterna efter det jag skrev om tidigare så väljer jag andra bilar.

#1
Roy
2009-02-11 17:33

Kan tillägga att det där bilmärket som gör riktiga älgtester är Saab. Det har de gjort i många år. Och då menar jag inte någon löjlig, förnedrande benämning från Tyskland på undanmanövertester. (Som om man bara behövde väja för älgar.)
Nej, Saab har på lite olika sätt genom åren fixat till något motsvarande en älgkropp i rätt älghöjd och kört på den.

#1
Saabnisse
2009-02-12 15:18

Tack Roy, jag ville inte skriva det du skrev, jag brukar lätt få Shogun på mig då.

#1
Roy
2009-02-12 17:04

Ja, SaabNisse, det var väl kanske lite underförstått att det var just Saab du menade, med tanke på ditt "namn", men ett förtydligande kanske ändå var på sin plats.
Undrar vilken japansk feodalherre (biltillverkare) som Shugun jobbar för?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.