Bild
Nästa artikel

Iskall Volvo-finess

Fjärrstart av kupévärmaren som startas med ett SMS från mobiltelefonen. Det tyckte Janne Johansson lät som en utmärkt idé av Volvo och köpte sig en ny XC70 diesel.

Janne Johansson driver Vuonatjvikens Stugby i väglöst land i Arjeplogs kommun. Bilen lämnar han där vägen tar slut, tolv kilometer från stugbyn.

– Perfekt att kunna sätta på värmaren i förväg så att man kan sätta sig i en varm bil direkt.

Extrautrustningen Volvo On Call (VOC) kostar 8 900 kronor hos Volvo-återförsäljaren Forslunds Bil i Skellefteå där Janne köpte sin nya bil förra sommaren. I priset ingår ett mobilabonnemang hos VOC:s samarbetspartner Telenor. Och det är där haken sitter.

1. Norra Norrlands inland hör till landets mest kylslagna vintertid. Här om någonstans behövs verkligen kupévärme.
2. Telenor har bra täckning för 3G och GSM över hela landet – utom i norra Norrlands inland.

Där Janne Johansson håller till har Telenor absolut ingen täckning och därmed fungerar inte systemet med fjärrstart av värmen via SMS. Av förståeliga skäl är Janne rejält sur över att han betalat extra för en finess som är oanvändbar.

I Volvos beskrivning av fjärrsystemet varnas för att systemet bara fungerar där partnern (Telenor) har GSM-täckning. Stig Eriksson, vd på Forslunds Bil i Skellefteå, säger att man upplyser alla kunder om detta. Men Janne Johansson säger att han inte fick någon information och att han känner sig lurad.


Det må väl vara att alla mobilbolag inte har täckning över hela landet men visst är det konstigt att Volvo väljer att samarbeta med ett sådant bolag i just en sån här fråga. Alla vet ju att det bara är Telia som gäller i glesbygden norrut.

Alltså, Volvo säljer en produkt som är oanvändbar där den behövs som bäst. Snurrigt.

Taggar:

Kommentarer

#1
2012-01-10 16:32

Förmodligen var Telenor billigast. Att det fungerar kommer i andra hand.

#2
2012-01-10 18:06

Telenor har problem i NV-skåne också.
Vi har den operatören i jobbet ... Tyvärr :o(

#3
2012-01-10 18:11

Jes_:

Fungerar inte Tele Danmark bättre där i vårt södra grannland? :)

#4
2012-01-10 21:17

Är det riktigt kallt så undrar man hur batteriet klarar att köra cirkulationspumpen och värmefläkten så långt innan att det blir någon värme innan batteriet inte klarar att starta motorn. Eller värmer värmaren batteriet också?

#5
2012-01-11 08:12

Just Telenor har jag noll respekt eller tolerans för,..de har bytat namn några gånger för mycket och lurat lite för många människor med sina luttrade försäljare som står och kränger skiten precis överallt.

De har hävdat att de har den bästa täckningen men de i min omgivning ( som utav någon anledning har valt bolaget ) har aldrig haft bättre mottagning än jag ( som använder den sämsta operatören enligt envist rykte )
För mig är Telenor sämst och dyrast. ( namnbytena måste ju betalas utav någon )

Tror nog att en hederlig "klocka" är den bästa lösningen för dem flesta.

#6
2012-01-11 09:24

Jag har alltid varit Telia-kund. Visst, lite gammalt statligt över det men Telia fungerar nästan överallt, har totallösningar för allt, går alltid att nå, har en heltäckande support och är faktiskt riktigt snabba när det behövs. Personligen har jag aldrig haft något att klaga på om Telia. Möjligen att Telia oftast är dyrast, men som sagt: Hela kittet finns där.

#7
2012-01-11 11:15

Vid Vuonatjvikens Stugby, och liknande platser som knappt går att uttala, är det garanterat inget telefonbolag, utom möjligtvis Telia, som fungerar.
Thommys: Ett friskt bilbatteri har inga problem att klara en värmare tillräckligt länge för att få både kupén och motorn varm. Då startar motorn lätt också.

#8
2012-01-11 11:15

Alla norrlänningar vet väl att det är Tellia som funkar i glesbygd. Lite slarvigt att inte kolla vid bilköpet. Att Göteborgare inte vet det är kanske förståerligt, och Telenor berättar väl inte om sina brister.

#9
2012-01-11 14:32

Jag vet inte hur Volvo har, men Passat, har dubbla batterier för att inte få slut på ström. Det ingår när man beställer Webastovärmare med fjärr.

#10
2012-01-11 21:35

Det är konstigt att dom inte kollar vilket som är bäst men det är ju volvo så det är väl inte så konstigt inget annat får kosta något bar deras bilar?

#12
2012-01-12 07:22

Just det, räcker det inte med en Telias SIM-kort???

#13
Börje bilkunnig
2012-01-15 21:21

Telenor är de mest oseriösa på alla sätt. Inte bara dålig täckning.

T o m strax utanför Linköping på sina ställen har Telenor ingen eller usel täckning.

Bra täckning är viktigt ifall det händer en olycka. Alltså viktigast utanför städerna.

#14
2012-07-05 10:16

I alla fall på min bil, en XC70 2012, sitter inget lätt åtkomligt SIM-kort för Volvo On Call. Det finns förstås ett någonstans, men det sitter gömt i någon av bilens elektronikmoduler under instrumentbrädan (antar jag). Bilen har inte vanlig inbyggd telefon, utan där kör den på Bluetooth till min vanliga mobiltelefon.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.