Bild
Nästa artikel
Nyheter

Inget fel med extra polisövervakning

9 december 2010

Länsordningspolisen i Västra Götaland har underskott i indrivningen av trafikböter. Det saknas 2 500 ordningsböter innan målet för i år, 18 000 stycken, är nått.

Därför ska trafikpolisen förstärkas med kolleger från piket, hundförare, rytteri, sjöpolis och gränspolis för att under de tre veckor som återstår av året rätta till statistiken, enligt Göteborgs-Posten. Läs också Vi Bilägares artikel.

Den första ryggmärgsreaktionen är att detta verkar ha mer med ekonomi och teoretiska statistiska mål att göra än med trafiksäkerhet. Enligt G-P har även berörda poliser reagerat mot denna omprioritering. De gillar inte tanken att behöva sätta dit Svensson extra hårt inför julhelgen och menar att andra polisiära övervakningar blir eftersatta.

Men jag tycker inte att det är riktigt så enkelt. Det är nödvändigt med kvantitativa mål som utgångspunkt även för polisens verksamhet. Att man bestämt att årets mål ska vara 18 000 ordningsböter i Västra Götaland är också är ett mått på trafikövervakningens kvalitet. Hög eller låg – det är inte möjligt för utomstående att bedöma men det är i alla fall vad polisledningen i Västra Götaland kommit fram till.

För bilisterna borde det egentligen inte vara något problem; det är ju bara att se till att följa trafikreglerna så slipper man böter.

Jag tycker, kort sagt, inte att det är något fel på den här extrainsatsen.