Bild
Nästa artikel

I nöden prövas människan

Jag tog bilen upp till Orsa Grönklitt häromdagen. Det var som att åka in i ett julkort. Snöklädda granar och vit, vit snö i massor. Annat det än barmark, regn och rusk i Stockholm.

Fridfullt är bara förnamnet.

Lite väl mycket frid. Det visade sig att det mobila bredbandet inte hade täckning så det blev två dagar i radioskugga utan kontakt med omvärlden via Internet.

En del tycker säkert att det är något som kan sättas upp på pluskontot; jag hör inte till den kategorin. En dag utan Internet är en förlorad dag som jag ser det. Och när dessutom teven saknade fjärrkontroll så var det inte utan att man kände sig både isolerad och utlämnad.

Så långt har det alltså gått med teknikberoendet.

Bilen jag körde var för övrigt en Skoda Yeti TDI utrustad med allt utom kanske det viktigaste eftersom det hade kommit 15-20 centimeter nysnö andra morgonen: 4WD. Jag var tvungen att be om handräckning för att komma loss från parkeringsplatsen.

Året har börjat med svåra prövningar.

Taggar:
I nöden prövas människan

Kommentarer

#1
2012-01-05 11:54

Skaffa IceNet eller Net1 som det heter numera så får du täckning överallt. Farten är inte så hög men det funkar. Men mot tjocksnö hjälper det inte. Träna med lokalbefolkningen. Dom kan säkert trixen att köra med tvåhjulsdrift i alla väder. Sen jag flyttade till norrland har jag upptäckt att det gäller att hålla uppe farten när snön är tjock och då måste man ha bra känsla för hur bilen vill kasta. Modern antispinn är bra förstås.

#2
2012-01-05 12:54

Jag är också nyfiken på Net1, men efter att ha läst runt lite på nätet så är jag tyvärr lite skeptisk...
Artikeln är ju "partisk" men många kommentarer är negativa... :-(

http://www.zulan.se/uncategorized/net1-som-skryter-om-bra-teckning-suger/

#3
2012-01-05 13:29

Net1 funkar bäst med den stora WiFi-routern som går på både 230V , 12V eller det inbyggda batteriet. Jag har en sån i husbilen och kan sen kuta runt med datorn eller telefonen vart jag vill i närheten utan sladdar eller stickor. Det mindre Net1 modemet som man sätter direkt i datorn är för klent.
Snart ska det komma en högre hastighet, men då måste man byta modem!
Det finns några få fläckar där jag tappat mottagning, men skulle man bo där finns det antennförstärkare att köpa. Det är dock ett dyrt sätt att surfa om man ska betala privat.

#4
2012-01-05 16:51

TV utan fjärrkontroll? Hua :o)
.
Visst har vi gjort oss "beroende" av en mängd onödigt såsom, mobiltelefon, internet, betalkort, vinterdäck, elhissar och hamburgerrestauranger ... och allt saknar en transparent varudeklaration tillika verklig kvalité :oD

#5
Uno Larsson biltekniker
2012-01-05 20:03

Klarar mig utan det mesta men internet vill jag minsann ha emellanåt.

#12
2012-01-06 05:11

Jag har alltid bott i närheten av Stockholm men aldrig riktigt räknat mig som stockholmare. Trots det s har jag behövt ungefär en vecka för att liksom skölja bort de där Stockholms-flagorna man ändå fått i sig. Sen har jag kunnat sätta mig ner med ro i kroppen och bara koppla av - gärna på någon liten fjällplatå med vid utsikt - känna närheten med alltet.
De flesta i min omgivning betraktar mig som någon sorts datanörd, men jag tror faktiskt att jag i den norrländska naturen skulle klara mig bra utan Internet.

#13
liselotte
2012-01-06 11:18

Österlen Roy! Skit i myggen och sätt dig på åkern!

Vill du ha skog finns Östergötland, gott om fin och emellanåt udda natur. Frugan kommer där ifrån dock från Motala. Åtvidabergstrakten är nog favoriten. Skog, sjöar, smååkrar, gamla hus. Eller varför inte en promenad inne i gamla Åtvid?Kinda är helt okej lite här och där... Eller Tinnerö eklandskap strax utanför Linköping fast det ger inte riktigt landsbygdskänsla ändå.

#15
2012-01-06 17:31

Roy j
Precis som jag tänker. Jag är med datanörd, köpte min första dator 1982 och började programmera i Basic. (det var en Sinclair ZX81 dator vilken jag köpte av Josty Kit i Malmö)
http://sv.wikipedia.org/wiki/ZX81
Men om jag hittade en stuga i fjällen och verkligen gjorde slag i saken och flyttade så skulle jag nog inte sakna varken dator eller internet. Det enda jag måhända skulle sakna är att göra bankaffärer och betala räkningar på internet. Det är trots allt väldigt smidigt.

#16
2012-01-07 03:21

Som grabb läste jag en artikel i Teknik för alla om Kinda kanal, vilket fick mig sugen. (Det var förresten på den tiden som den tidningen var känd för sina olika byggbeskrivningar, till exempel på båtar och en cykelbil.)
Annars tycks jag ha hittat en like i herr Hackenbush som är märkligt lik en komiker som inte var släkt med en viss politiker/filosof men riktigt rolig ändå.

#21
Larsson_
2012-01-09 00:59

Tobo: Jag står dock för att jag är Uno numera. Att jag bytt identitet ett mindre antal gånger även efter löftet beror på att folk fortfarande kallar mig troll.

Men nu tar jag en lång paus från sidan och återkommer med ett mer diskret nick som inte kommer påminna vissa om gamla barnsliga Uno och på så sätt få vissa att försöka reta upp mig osv.

#23
2012-01-09 13:38

De flesta ställen i norra Sverige har förvånansvärt bra internettäckning, även i Lappland, t.o.m. på kalfjället. Förutsatt att man väljer rätt nät!

#24
2012-01-09 18:06

Larsson_:

Bra att du du slutat fjanta dig :)

Även ett litet barnsligt troll växer så småningom upp :)

Net1 torde fungera i Orsa och inte bara på fjanteriet IT-gymnasiet/Sundbyberg.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.