Bild
Nästa artikel

Horribla böter för missad trängselskatt

Ibland stöter man på förhållanden som är helt bort-i-tok. Som till exempel bötesbeloppet för försent inbetald trängselskatt i Stockholm.

Trängselskatten är 10, 15 eller 20 kronor beroende på när på vardagsdygnet du kör in eller ut ur stan.

Missar du att betala får du böta 500 kronor!

Det är ju som alla förstår ett helt orimligt förhållande mellan skatte- och bötesbelopp. Även regeringen insåg detta redan för 1,5 år sen och föreslog en återgång till de gamla reglerna med en påminnelseavgift på 100 kr. Men beslutet har dröjt och inte förrän tidigast i slutet av året kan det blir aktuellt med en ändring.

Under tiden tjänar Transportstyrelsen grova pengar på böterna. Förra året drog man in omkring 705 miljoner kronor på själva trängselskatten och drygt 100 miljoner på böter.

Nå, kan vän av ordning invända: det är väl bara att se till att betala skatten i tid. Visst, men det händer ju i vårt högteknologiska samhälle att tekniken strular, att posten inte kommer fram.

Har man då, som en del vagnparksbolag, ett större antal bilar och samlingsfaktura så kan bötesbeloppet lätt springa upp i hundratusentals kronor på en månad.

Det måste finnas en rimlig balans mellan brott och straff även när det gäller bilister.

Taggar:
Horribla böter för missad trängselskatt

Kommentarer

#1
Anynomus
2011-02-01 09:44

När det gäller det här exemplet med trängselskatterna så ser jag helst att Håkan Bäcklund INTE använder ordet "brott" - att avgiften inte kommer i tid kan bara inte kallas för brott... =)

Men så här är det: Staten gör som den vill - hur j-vla snedvridet det än är! Och visst håller jag med: 500 kronor i böter för en missad inbetalning på 10 kronor!!! Och när det gäller fakturor från ALLA ANDRA VANLIGA FÖRETAG får man ALLTID en påminnelse - ibland en "snäll" påminnelse utan avgift och ibland en påminnelse med en mindre "straffavgift".
men som sagt: Staten...

#2
2011-02-01 11:53

Bra Håkan att du kämpar för oss människor.

I Oslo kommer räkningen automatiskt på posten. Bra och enkelt. Även för svenska turister.

Samtidigt ska väl detta utjämna skillnaden för de som åker kollektivt. Att missa eller missförstå systemet med att betala en biljett där för 20 kr kostar 1200 kr om kontrollanten kommer.

#3
Sweeny
2011-02-01 13:11

Thommys: i Sverige kommer det också en räkning på posten sedan systemet gick in på andra rundan. Glömmer du betala den får du 500kr i "påminnelseavgift"... att själv betala in via pressbyrå osv försvann när "försöket" avslutades.

#4
2011-02-01 13:45

500 kronor ställt emot 10 eller 20 kronor är väl egentligen inget blodigt belopp. Tjuvåker man inom kollektivtrafiken kostar det ju 1200 kr och parkerar man fel kan det kosta ungefär samma belopp. Fortkörning är en annat exempel som kan kosta mycket, trots att den marginella besparingen för den enskilda trafikanten är ringa.

Frågan i dessa debatter som man aldrig får något svar på är alltså varför bilisterna ständigt avkräver oss andra särbehandling? Skall trafikanterna inte betala för vad de ställer till med, och varför?

Trängseln är ju redan kostsam nog varvid alternativkostnaden (om alla lät bli att betala skatten och på så vis ökar restiderna) ligger högre, något som sällan framkommer i debatten. Sedan är jag den första att skriva under på att systemet i nuvarande form generellt sett innehåller brister, men dit hör inte bötesbeloppens omfattning.

MVH AL

#5
Evert C
2011-02-01 14:24

Det gäller som sagt att ha förmåga att särskillja på olika begrepp.

Skatt är skatt.
Kontrollavgift är kontrollavgift.
Böter är böter.

#6
Anynomus
2011-02-01 14:26

AL, vad tänker du med nu då? Hur kan du komma på idén att jämföra med tjuvåkning inom kollekttivtrafiken och felparkering? Att tjuvåka inom kollektivtrafiken betyder att du har begått ett brott - helt enkelt fuskat eftersom alla vet att man måste betala för transporten i förväg och du får regelrätta BÖTER. Att felparkera är också ett brott (även om jag inte gillar ordet "brott" i de här sammanhangen) och även i det här fallet utdöms BÖTER. Men att av någon anledning - många gånger helt giltig, dessutom - kan man glömma eller missa att betala - eller att man har betalat men bankens datasystem strular - vilket inte kan anses vara ett "brott" som ska resultera i böter. Systemet tillåter alltså inga fel utom betalarens kontroll (du kan ju även hamna på sjukhuset till exempel och av den anledningen inte vara i stånd att betala i tid). Att inte betala en räkning i tid (vilket ju faktiskt är fallet här!) brukar i alla andra, vanliga fall leda till en påminnelse med ibland en tillhörande avgift (som Bäcklund också nämner här ovan var fallet tidigare). Men att helt slopa påminnelsen för en räkning och sedan - utan hänsyn till omständigheterna - slänga iväg en bötesnot på 500 kronor måste anses vara kriminellt.
Att åka inom kollektivtrafiken eller parkera kräver omedelbar betalning - i annat fall får tjänsten inte användas. Trängselskatterna faller inte under den modellen. Här får man faktiskt "köpa först" och betala sedan - precis som när du beställer något på nätet och väljer pappersfaktura.
Frågan är om det här sättet att driva in bötesbelopp är lagligt. Vad säger konsumentverket om en sådan här sak?

#7
2011-02-01 14:51

Mig veterligen är det frågan om en skatt Anynomus. Om man sedan haft möjlighet att fullborda sin skatteplikt eller inte är en helt annan diskussion. Pengarna skall förstås in oavsett man tycker det är lämpligt eller inte. Påminnelse kanske kan vara en idé men inte lika effektiv som att lägga ut en straffavgift direkt. Det innebär ju egentligen bara en massa byråkrati. Då är min uppfattning att det är bättre med en så pass hög nivå att man påverkar sannolikheten för att trafikanterna smiter från avgiften helt och utifrån den synvinkeln kommer man billigt undan med bara 500 kr.

Sedan gäller det också att man ser till vilka konsekvenser ett dåligt fungerande system innebär för oss andra. Då vet man att dålig framkomlighet i trafiken kostar oss mångmiljardbelopp varje år. 500 kronor är alltså inget kontra alternativet vilket är viktigt att förstå.

MVH AL

#8
Anynomus
2011-02-01 15:13

Ja du AL, om det är en skatt eller en avgift eller något annat kan vi lämna därhän (men ur konsumenträttslig mening köper du faktistk en tjänst och får använda den direkt men betalar sedan - och då gäller regeln om påminnelse - och rimligtvis bör även konsumentköplagen gälla [om du nu bryr dig om sådant för den breda folkmassan]), men om vi kör på din linje att det är en skatt så förhåller det sig så att du i vanliga fall vid utebliven inbetalning av t.ex. kvarskatt faktiskt - MINSANN! - får en påminnelse.
Och det som är riktigt surt med här systemet är att folk kapar andras regplåtar och sätter folk i klistret rejält. Rättssäkert? Rättvist? Knappast.

När gäller ditt rabiestugg om att dålig framkomlighet i trafiken kostar oss mångmiljardbelopp varje år så delar vi faktiskt den kostnaden någorlunda broderligt via skatten - du vet den som du får en påminnelse om ifall du inte betalar vid första datumet... Dessutom innebär detta att vi betalar två gånger för att få köra på samma vägsträcka - till och med tre (!) gånger om du får den olagliga bötesnoten. Och det trots att du kan ha ett giltigt skäl varför den inte betalades in i tid.

(Ja, ja - jag vet, nu kommer en byråkrats försvarstal som ett brev på posten. *Suck*)

#9
Sweeny
2011-02-01 15:48

eftersom räkningen skickas ut per post kan det ju också hända att den kommer bort, även innan den hamnar i din eller någon annans brevlåda. Därför borde det vara krav på en vanlig hövlig påminnelse först innan straffavgiften faller ut.

#10
2011-02-01 15:52

Nu är vägen ingen vara som handlas på en fungerande marknad av privatpersoner. Konsumenträtten reglerar enbart handel mellan privatpersoner och näringsidkare, vilket det av uppenbara skäl inte är frågan om. Poängen med 500 kronor är dock att folk inte skall sätta det i system att smita eller ens undgå att betala i tid och detta hänger samman med den samhällsekonomiska kostnaden som ett sådant agerande resulterar i.

Att kostnaden för trängseln vidare delas broderligt håller jag inte med om alls, och allra minst via skattesedeln. Kostnaden för trängseln drabbar betydligt fler än staten - som enbart utgör en liten del av samhällets ekonomi. Det är alltså skillnad på statsfinansiell utgift och samhällets totala kostnader för trängseln. BNP (som man ofta pratar om) är ett sätt att mäta samhällets ekonomi och här utgör statens konsumtion bara en liten del.

MVH AL

#11
Sweeny
2011-02-01 16:01

blir det en högra samhällsekonomisk kostnad om man dröjer med att betala trängselavgiften jämfört med tex VA/sophämtning, dagisavgifter mm som faktureras av kommuner och i förlängningen är gemensamma medel? även de skickar ut en påminnelse vid försenad betalning...

#12
Anynomus
2011-02-01 16:09

AL, det är det jag menar: Systemet är fel från början - just på grund av att staten är ena parten! Du köper fortfarande en tjänst och felet består i att staten har sett till att inte täckas av handel med privatpersoner. Därför kan staten i praktiken göra precis vad den vill mot oss medborgare. I min värld är detta en konsumentfråga - och BORDE vara det - men sådana som du viger ditt liv åt att tjäna staten - hur dumt det än blir. Titta på filmen "Undergången" (Der Untergang) så förstår du vad jag menar.

Men att ta 500 kronor i böter för en ursprunglig avgift på 10 kronor - trots giltigt skäl för att inbetalningen inte kom in i tid - är ett brott. Det kallas ocker och är olagligt. Det här ska anmälas för juridisk prövning.

#13
Sweeny
2011-02-01 17:36

oavsett den tydligen helt enorma samhällspåverkan trängselskatten, förlåt avgiften, har på hela vårt samhälle borde det inte vara så svårt att skicka en vanlig påminnelse först. En försening beror förmodligen på ett förbiseende och inte ett kalkylerat sabotage mot staten. Detta skulle troligen också öka acceptansen hos den vanliga människan att betala till denna beskattning från hufvudstadsmakterna.

#14
hobben
2011-02-01 17:58

För det första kanske man skall reda ut begreppen. Trängselavgift & Trängselskatt. Alla som råkat ut för detta vet problemet. Nämligen att transportstyrelsen inte själva vet vad för avgift/skatt de hanterar!!!

En skatt inte avdragsgill, den lyder under skattelagstiftning och ger dem rätt att kräva pengarna förens motsatsen är bevisad, alltså tvärtemot mot vanlig lagstiftning. Här är du alltså skyldig tills du bevisat att du är oskyldig. Det här man har möjlighet att ta ut extrama påminnelseavgifter ifrom av böter.

En avgift däremot kan vara avdragsgill. Vilket även Skatteverket tycker. Därav den är avdragsgill i deklarationen. Däremot kan man i detta hänseende inte straffa privatpersoner med Böter, utan måste första skicka ut en påminnelse, för att sedemera skicka ut en sista påminnelse med eventuell dörjesmålsränta. Dock är BÖTER strikt förbjudet enligt SVEA RIKETS LAG!

Ser ni problemet?

#15
2011-02-01 21:46

Nu är inte staten en egen juridisk person utan en sammanslutning av oss alla som vi kontrollerar via majoritetsval. Det är alltså medborgarna som äger staten, både direkt som indirekt, inte tvärtom. Det klart att man sedan kan förespråka ett annat alternativ. Men bland de större ideologierna är det egentligen bara marxismen som vill utrota och marginalisera staten. Liberalerna och de konservativa vill ha den kvar. Så det är svårt att anföra ett skattekverulantiskt angreppssätt parallellt med ett statsfientligt perspektiv. Men det kanske inte var syftet?

I vilket fall är iden med det hela att trängselavgifterna skall betalas omgående och att förseningar skall jagas in i absurdum. En princip som jag anser vara korrekt eftersom det blir billigare än att ha en massa ickebetalare som därigenom ökar trycket på vägarna i onödan.

MVH AL

#16
Anynomus
2011-02-01 22:02

Och ännu billigare blir det om vi friställer en massa statistiker och andra paragrafryttare som inte bidrar med ett enda vettigt skit. Har du sett Undergången eller hur var det?

#17
2011-02-01 23:49

Faktiskt en bra utväxling av synpunkter i den här debatten. Bara nära invektivgränsen några gånger men aldrig över - man bugar för AL m.fl (nej, jag är inte ironisk).

Hur som helst. Själv har jag lagt det hela på efaktura - inga papper som kommer bort och en påminnelse via banken i god tid. Vet kanske alla inte om att detta är möjligt.

#18
2011-02-02 11:20

Nej jag har inte sett undergången. Jag föredrar att hålla mig till fakta ...

Det är enkelt att visa på hur stor effekten blir av de där 500 kr på betalningsviljan och efterlevnaden. Inom finansbranschen används detta frekvent exempelvis (du vet det där med risker) om det nu inte duger med de offentliga inrättningarnas slutsatser.

MVH AL

#19
Roland P
2011-02-02 11:30

De borde öka trängselavgiften, den är fånigt liten. Och sänka påminnelseavgiften till normala ca 50kr.

#20
2011-02-02 11:42

Jag uttryckte mig fel när jag påstod att "Under tiden tjänar Transportstyrelsen grova pengar...". Böterna för försenad inbetalning av trängselskatt drivs visserligen in av Transportstyrelsen men går till statskassan.
Påminnelseavgiften var inte 100 kronor tidigare utan 200 kr, enligt Transportstyrelsen. Maximalt antal påminnelseavgifter per månad och fordon var 10 stycken, d v s 2 000 kronor. När beloppet höjdes till 500 kronor beslutades samtidigt att beloppet bara kan tas ut en gång per månad och fordon.

#21
2011-02-03 17:34

Anonymos, att "tjuvåka" i kollektivtrafiken, kan betyda att man hade sitt kort i jackan som hänger hemma. Kostar 1200 kr.
Att felparkera kan betyda att det tog oväntat lång tid hos tandläkaren.
Jag tycker 500 kr i detta sammanhang, inte är så mycket att tjafsa om.

#22
Anynomus
2011-02-06 12:02

Pender, om du inte kan legitimera din rättighet att åka kollektivt (för du t.ex. glömde kortet hemma) har du inte rätt att åka. Åker du ändå tjuvåker du - ingen kan kontrollera dig. Däremot kan polisen kontrollera dig om du har glömt körkortet, och med lite tur kan du slippa böter.

De vanligaste fallen till parkeringsböter är att man inte betalar alls eller att man parkerar bilen på otillåten plats redan från början. Tar sedan tandläkarbesöket längre tid än planerat är det inte parkeringsvaktens fel. Hela upplägget kan kanske undvikas om Pender borstar tänderna bättre. Sedan kan jag också rekommendera att betala parkeringsavgiften via SMS så långt det är möjligt. I vissa zoner får du efter 50 minuter en påminnelse om att tiden snart går ut och kan då välja med ett knapptryck om du vill förlänga tiden med ytterligare en timme eller avsluta. Sedan finns det även gratisparkeringar - om man orkar gå en bit.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.