Bild
Nästa artikel

Hela helgen är förstörd

MC-mässan På Två Hjul pågår i Älvsjö sedan i går torsdag och till och med söndag. Jag var där i går och i dag och ska dit i morgon.


Jag är ackrediterad och har fått biljett till pressparkeringen. I dag parkerade jag intill en skylt där det stod pressparkering.


När jag kom tillbaka till bilen hade jag fått en gul lapp från Stockholms Stads Parkerings AB, "Uppställt på p-plats för handikappade". Belopp 900 SEK.


Jag hade alltså gällande tillstånd och är helt övertygad om att jag parkerade på pressparkeringen. Självklart har jag skickat ett bestridande till Stockholms Parkerings AB med kopia på med P-tillstånd.


Nu vet jag av erfarenhet att det är som att slåss mot väderkvarnar när man har att göra med parkeringsbolag.


Ingenting gör mig så deppad som p-böter; det är alltid pengar i sjön. Ännu mera knäckt blir jag när är övertygad om att jag gjort allt rätt och ändå bestraffas.


Och 900 spänn, det är ju en summa helt utan rim och reson.

Taggar:

Kommentarer

#1
Roy
2009-01-23 21:07

Ett fotografi borde väl kunna räcka som om inte bevis, så åtminstone en förstärkning.
Drar mig till minnes en episod när min far ännu levde. Han led av lungemfysem och hade naturligtvis handikapptillstånd. Han besökte mig och bilen stod på handikapprutan alldeles bredvid. På insidan av vindrutan satt, som alltid, hans tillstånd. Trots detta fick han en p-bot. (Ja, rent tekniskt så ska det inte kallas för p-bot, utan förhöjd parkeringsavgift, gubevars.)
Man kan tycka att saken var solklar, men, nejdå! P-vakten hade inte sett lappen, alltså fanns den inte! Att den alltid suttit där och fortsatte med det även efter episoden hade inte med saken att göra. Min far far gav dem en möjlighet att retirera lite snyggt. Det regnade nämligen vid tillfället och det fanns en lågt placerad belysning som kunde speglat sig i vindrutans vatten och försvårat upptäckten om man stod på bilens vänstra sida, vilket i sammanhanget varit rimligt. De tog inte chansen och nappade på förklaringen, utan stod envist fast vid att lappen aldrig funnits. Så min far skulle alltså ha tagit bort lappen vid just detta enda tillfälle.
Men, egentligen spelar det väl ingen roll hur det var med lappen. Det väsentlgia måste väl ändå vara om han hade tillstånd eller inte - och det hade han ju! Nej, det var lappens befintlighet som var avgörande, inte om han verkligen behövde platsen eller inte.
På detta sätt trakasserade man per telefon en sjuk man med grava andningssvårigheter.
Det hände visserligen ingenting vidare - inget krav kom. Men nog kunde min far varit värd åtminstone en rejäl ursäkt! De meddelade inte ens att ärendet avskrivits. (För det hade det väl.)

#1
pa_forsrgen
2009-01-24 10:53

Har parkeringsbolaget fotat bilen? De brukar det. Om inte så har de inte mycket komma med om du överklagat. En Caddy som vi har på firman fick nämligen en p-bot 30mil från den plats där den skulle ha varit på juldagen för två år sedan.
P-bolaget hade inte fotat bilen men var säker på att de hade rätt. Nu hade vi ett ess i ärmen när vi hade en kameraövervakad parkering där bilen stod kall och frusen precis den tiden när boten skrevs ut (30mil från Södertälje - där boten utställdes). Då var inte p-bolaget intresserade av att gå vidare fast de hade "rätt"!? Har de foto på bilen så be att få en kopia, har de inte det - bestrid!

#1
Roger Bard
2009-01-24 13:00

P-vakt är ett "lågt" yrke och det krävs inte mycket mer än att du ska kunna läsa och skriva och i bästa fall på svenska, för att få jobbet. Med dessa krav på servicepersonal kommer det aldrig bli bättre för allmänheten i detta.

#1
Saabnisse
2009-01-24 16:48

Jag fick en sommar för ett antal år sedan en p-bot från Göteborg på min Golf som stod uppallad för rostbehandling 35 mil därifrån.
Trots en bevittnad skrivelse om att bilen omöjligen kunnat varit i Götet, måste jag omgående betala de 600:- som det kostade då och därefter komma in med skriftligt klagomål.
Efter sex månader med tre telefonsamtal, fick jag tillbaka pengarna med ursäkten(?) "Bristande bevisföring"!
Sedan började jag undra, kan det vara så att man tar in ett antal sommarjobbande ungdomar som får till uppgift att skriva ut fejkade felparkeringsboter och skicka ut dessa?
De pengar som man får in sätts in på ett räntebärande konto där de tas ut efter sex månader och återbetalas till de rättmätiga ägarna.
På detta sätt har man skaffat sig ett skapligt kapital som kan användas t.ex. till en trevlig firmafest.
Jag påstår inte att det går till så, men tänk om?

#1
Jag
2009-01-24 23:40

Jamen ROY, det finns ju orsaker till P-bot! Precis som hastighetsgränser har sina skär har P-bot sina. Kom inte här med någon döende släkting! Precis som man måste betala om man kör 115 på motorvägen så måste man betala om man burit in någon till sjukhuset! Varför skall ditt ärende avskrivas? Om P-vakten inte såg tillståndet finns väl inge att diskutera! Det fanns inget tillstånd, alltså böter. Jag kan inte förstå vad du klagar om....
Jag

#1
Kjell-Åke
2009-01-25 11:51

När det gäller regler för parkering är detta orättvist i grunden och har varit föremål för förslag om ändring flera gånger utan något hänt.
Parkering på allmän plats styrs av lagen om felparkeringsavgift. Efter att ha betalat in avgiften har man möjlighet om man anser P-avgiften är fel, betala den och begära rättelse och om denna avslås, bestrida. Därefter kan man överklaga i domsaga utan att man påförs någon rättegångskostnad. Givetvis bör man ha ett lagligt stöd och inte bara personligt tyckande. Får man rätt får man pengarna tillbaka.
Parkering på annan plats styrs av lag om kontrollavgift och övervakas av privata p-bolag. De är oftast omöjliga att få tag i och ännu svårare att få någon rätsida på. Betalar man avgiften för att slippa betalningsanmärkning hos Kronofogden, anser dessa bolag att det innebär erkännande varpå ärendet avskrives. Går man vidare måste detta drivas civilrättsligt och riskera att få betala rärregångskostnader på flera tusen kronor.
För att ytterligare förvirra kan Kommuner som t.ex. i Hammarby Sjöstad meddela att ett visst område skall vara "arbetsområde" och låta privata bolag sköta övervakning trots att det är allmänna gator.
Detta är verkligen något för motororganisationerna att ta tag i.

#1
Johan Kjellén
2009-01-25 14:11

Även om det svider ska man tänka positivt, pengarna går till Kommunen, och till skola, vård och omsorg, om det inte är något privat p- bolag förstås.
Ett tips kan vara att vänta på påminnelsen, p- lappar kan flyga bort och p- bolagen har inte rätt att ta extra betalt vid första påminnelsen.
En gång kom aldrig någon påminnelse, så jag slapp betala.
Kolla även p- boten, fel kan finnas som gör att man kan bestrida.
Jag har även råkat ut för att någon satt "sin" bot på min bil, den sortens människor som gärna låter andra betala för egna försyndelser, vilket man absolut inte vill.

#1
Håkan Bäcklund
2009-01-25 19:24

Tack för en del tips och goda råd! Men jag orkar inte ta striden; man måste välja sina krig.
Jag betalar och försöker förtränga att det någonsin hänt.

#1
Kjell-Åke
2009-01-25 20:04

Jo det är ju så de flesta gör. Förståeligt, men därför kan
parkeringsvakter och hela denna bransch spela kungar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.