Bild
Nästa artikel
Nyheter

Hedervärt besked av de rödgröna om bensinskatten

29 april 2010

Säga vad man vill om de rödgröna men de saknar inte mod. Att med ett knappt halvår kvar till valet gå ut och säga att man ska höja bensinskatten är närmast hedervärt.


Däremot är det förstås struntprat att det ligger miljöskäl bakom höjningen; pengar in till statskassan är vad det handlar om.


Av dagens literpris på 95-oktanig blyfri bensin, 14:47 kronor, är 61 procent, 8:20 kr, skatt. En 49-örig skattehöjning per liter ger normalbilisten en merkostnad på drygt 900 kronor per år inklusive moms.


Bilistorgansationerna rasar men bensinbolagen tar förslaget med ett uppgivet lugn.


Det finns få konsumenter som är så okänsliga för prishöjningar som bilister. Framför allt för att det för väldigt många människor inte finns något transportalternativ till bilen.

Men lite grann för att det finns rätt många som har råd och lust att unna sig bränsletörstiga prestandabilar. 50 öre mer i skatt när man har en bil som drar 1,5 liter milen - det är knappast en höjning som man står och faller med.


Bilismen är en snudd på oslagbar mjölkko för staten. Det är inte så mycket att säga om det när det handlar om ren lyxkonsumtion av svindyra miljöförstörande monster.


Men att under ett valår föreslå skattehöjningar när det gäller vanliga, snåla, bruksbilar som fyller ett nödvändigt transportbehov är onekligen modigt.

Eller ett politiskt självmål.