Bild
Nästa artikel

Hedervärt besked av de rödgröna om bensinskatten

Säga vad man vill om de rödgröna men de saknar inte mod. Att med ett knappt halvår kvar till valet gå ut och säga att man ska höja bensinskatten är närmast hedervärt.


Däremot är det förstås struntprat att det ligger miljöskäl bakom höjningen; pengar in till statskassan är vad det handlar om.


Av dagens literpris på 95-oktanig blyfri bensin, 14:47 kronor, är 61 procent, 8:20 kr, skatt. En 49-örig skattehöjning per liter ger normalbilisten en merkostnad på drygt 900 kronor per år inklusive moms.


Bilistorgansationerna rasar men bensinbolagen tar förslaget med ett uppgivet lugn.


Det finns få konsumenter som är så okänsliga för prishöjningar som bilister. Framför allt för att det för väldigt många människor inte finns något transportalternativ till bilen.

Men lite grann för att det finns rätt många som har råd och lust att unna sig bränsletörstiga prestandabilar. 50 öre mer i skatt när man har en bil som drar 1,5 liter milen - det är knappast en höjning som man står och faller med.


Bilismen är en snudd på oslagbar mjölkko för staten. Det är inte så mycket att säga om det när det handlar om ren lyxkonsumtion av svindyra miljöförstörande monster.


Men att under ett valår föreslå skattehöjningar när det gäller vanliga, snåla, bruksbilar som fyller ett nödvändigt transportbehov är onekligen modigt.

Eller ett politiskt självmål.

Taggar:

Kommentarer

#1
Conny Karlsson
2010-04-29 18:43

Bäcklund.
Men de är såpass smarta att de väljer att presentera de mer impopulära förslagen som höjd bensinskatt nu i början av valrörelsen i hopp om att de flesta (rättrogna) ska glömma att de presenterat detta förslag till valdagen. Sedan närmare valdagen trummar man in de mer populära förslagen man har som tex höjd a-kassa. Och kommer man till makten så kommer fler höjningar av skatter som man inte presenterat innan valet. Typisk socialdemokratisk taktik enligt mitt sätt att se. För mig är inte Mona Sahlin en trovärdig ledare för det Socialdemokratiska partiet. Än mindre samarbetsparterna.........

#1
marre
2010-04-29 18:49

det är ännu mer rakryggat att få mer pengar i plånboken för den som jobbar, än att delaut bidrag till höger å vänster med tobleronesmonas politik vad väntar mera bakom hörnet än höjd bensinskatt törs inte tänka på vad som händer om dom kommer till makten tvi dvale

#1
Max
2010-04-29 19:06

Hej, bara undrar om dagens bensinpris verkligen är 14,47kr? Har för mig att det är dryga kronan billigare.

#1
Skanör
2010-04-29 19:18

Bäcklund har fel vågar jag påstå.
Höjningen av bensin är 49 öre + moms så höjningen blir 61 öre.
Det är inte slutpriset dom höjer utan k-skatten och på den kommer momsen.
61 öre i höjning alltså.

#1
Carl-Eric Thörngren
2010-04-29 19:36

Detta bekräftar bara vad man misstänkt länge,att politiker inte har mycket bakom pannbenet. De fördummar svenska folket,genom att påstå att det är vi bilister som är miljöbovar, d.v.s. de vet att vi betalar snällt medan vi sitter hemma och ojar oss. Nej, Svenska folk sätt ned foten nu, och tala om för de pellejönsar som styr landet,oavsett om de är gröna,röda eller blå att vi svenskar har fått nog av skattebördor.
Ps. Varför talas det inte om flygplanens utsläpp. Vi skulle nog bli rätt så upprörda och förvånade då. Ds

#1
ischtar
2010-04-29 21:44

Bäcklund har rätt. Fånarna kommer att rösta tillbaka (s)-mörjan . Trist men sant. Stackars land.

#1
L
2010-04-29 21:52

Man ska inte glömma att alliansen också höjt skatten. På bensin så är höjningen 51 öre och på diesel så är höjningen hela 67 öre....

#1
Mats
2010-04-30 00:41

Före förra valet lovade Allinsen sänkta bensinskatter till skillnad från vänstersidan som aviserade höjningar även då.
Hur det blev vet vi alla, bensinskatten höjdes MER nu av alliansen än vad sossarna höjde den förra mandatperioden!!!
Rent bedrägeri av alliansen. s+v+mp är i alla fall ärliga och berättar att dom tänker fortsätta den inslagna vägen som allinsen redan inlett.
Alliansen vill ju inte dra fram sådana trista saker i en valrörelse, utan bättre lova sänkta skatter....
Men sedan ska nån betala de sänkta skatterna och det bli väl vi bilister som vanligt.
Vad man röstar på verkar inte längre spela någon roll, samma skit hur man än röstar.
Skillnade är hur man lägger fram sitt budskap och alliansen är betydligt bättre än vänstersidan på får fram positiva budskap och dölja de dåliga, därför blir det borgelig valseger igen!

#1
toe
2010-04-30 01:21

Kanon med höjd bensinskatt. Nu kan alla kasta bilen åt hell. Vi får ju annat istället. Ungarna måste tycka det vara ascoolt att komma till stallet eller ishallen eller vad det nu kan vara, med snabbtåg. Uttrycket "Toblerone-politik" kommer att bli en klassiker. Klockren beskrivning av de rödgrönas förslag.

#1
Saabnisse
2010-04-30 11:22

Den socialistiska politiken bygger ju på att se till att medborgarna har så lite som möjligt att spendera.
Det mesta ska gå till skatt som sedan kan fördelas via bidrag efter det att de rättrogna partimedlemmarna fått sitt.
Detta system gör det enkelt att styra medborgarna och det enklaste sättet att bli av med dissidenter är ju ett nackskott som den skyldige själv får betala.
Detta skräckscenario finns redan i en del länder och det finns risk för att vi så småningom hamnar där också om den rödgröna smörjan får bestämma.
Göran P. hade ändå så mycket vett att han inte släppte in några muppar i sin regering!
Får mupparna igenom sina förslag blir det till att gå så småningom för ingen får råd med bränsle till våra miljöförstörande fordon.
Eller man kan ju flytta över gränsen och fortsätta att köra.
För det är väl bara i Sverige som bilar förstör miljön?

#1
S-E S
2010-04-30 12:23

Kom i håg att det blir moms på skatten. Drygt 60 öre blir höjningen. Men ok, man kan ställa bilen och ta taxi i stället. Då belastas miljön med den sträcka du betalar för plus en lika lång onödig tomkörning. Det är därför billösa miljöpartister väljer taxi, för att i onödan dubbla koldioxidutsläppen och få in mera skattepengar. Eller varför inte använda en stor och klumpig buss som till större delen av dygnet kör runt med ett fåtal passagerare och förpestar omgivningen?

#1
S-E S
2010-04-30 12:32

Har ni hört att rödgröna röran, vid eventuell valvinst i september vill permanenta MONArkiet

#1
Lasse
2010-04-30 13:36

Tjyvar och banditer brukar ibland få genomgå rättspsykiatriska undersökningar för att bevisa att de är knäppa. Undrar hur många politiker som skulle klara en sådan undersökning?

#1
STEFAN
2010-04-30 15:01

Varför får vi inte tillbaka Trafikförsäkringskatten som den blå sörjan införde. Än har inget hänt med dom pengarna, det har bara blivit en renodlad smygskatt, för att hålla skattefuskande ROT & RUT firmor med skattfinansierat stöd.
Alla regeringar oavsett färg inför impopulära åtgärder i början av sin mandatperiod, sedan när det närmar sig val efter 3 1/2 år då kommer morötterna fram.
Och majoriteten av valmanskåren glömmer snart, så det är ju en lyckad strategi !
Men jag har inte glömt att " Kung Carl" = Bildt snodde två semesterdagar av mig 1993, och att han påtvingade mig karensdagen vid sjukdom. Men det är klart JAG skulle betala för att vi alla åkte Porsche, och drack massor av champange under de glada yuppieåren innan.

#1
S-E S
2010-04-30 16:05

Det fina med Rot och Rut förstår du STEFAN är att firmorna måste betala skatt på verksamheten för att få ut pengarna från staten, samt att de som betalar skatt till staten kan utnyttja denna förmån. Jag har ej heller glömt att Göran och Bosse (korven och pucko du vet) snodde 257 miljarder kronor från pensionsfonderna för att bättra på statens finanser, ett belopp så stort att de räcker till 25 % av den ekonomiska EU-hjälp Grekland nu behöver. Utan denna stöld från pensionärerna vore deras situation helt annorlunda i dag och någon sänkning av pensionerna hade inte behövts. Då hade kanske pensionärerna haft möjlighet att åka Porsche de också!

#1
Esset
2010-04-30 17:35

MMM vem var det som lovade sänka bensin skatten med 1.43kr förra valrörelsen jo tack det var kyrkopartisten oj nu blev det ju galet KD Hägglund!Vad blev det av det?Jo dom höjde skatten med vad det var nu igen tror det var runt 30 öre det är en viss skilnad och då var det inget miljöparti med.Har ingen betydelse vilka som styr alla är ute efter att dra in mer pengar till statens kassa.

#1
Seken
2010-04-30 21:48

Näst efter de som förlorat sin familj, ett ben och sitt hus i jordbävningen på Haiti, så är det nog mest synd om oss svenskar, som eventuellt, nån gång i framtiden, ska få betala några 10-öringar mer för en liter bensin.
Vi kunde väl be afrikaner och albaner starta nån slags insamling till bensin-gnällande svenskar.

#1
lauri
2010-05-01 00:26

håkan. du fattar ju noll. hela grejen är att ställa om bilparken i sverige till alternativa bränslen. om tio år kostar en liter bensin 25 spänn. den som redan ställt om kommer undan med hälften. du är en kortsiktig, jävla bilgnällare som vi har 4 miljoner för många av i världens rikaste land.

#1
REDIS
2010-05-03 00:29

Nu sitter Mona riktigt i tumskruvarna på miljöpartiet. Död åt bilismen. Åk tåg. Det är ett säkert färdmedel, nackdelen är att man inte vet när eller om man kommer fram. I alla fall inte i tid.

#1
Tompa
2010-05-03 03:41

Vid alliansseger jobbar jag på och tjänar bra, driver firma bredvid och åker schysst bil. Och betalar hög skatt! Rödgrön seger så lägger jag ner, säger upp mig och stämplar fullt 950kr/dag, jobbar svart och åker ännu schysstare bil. Och betalar väldigt lite skatt... Ta på MONAkortet och låt andra betala!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.