Bild
Nästa artikel
Nyheter

GM sålde inte Saab till en lycksökare

26 januari 2010

Det blir alltså affär. Spyker får köpa Saab av GM. Det var inte oväntat även om man under det senaste året vant sig vid att den här affären kan ta i stort sett vilken vändning som helst, när som helst.


Det faktum att GM och Spyker förhandlade i Stockholm, granne med regeringskansliet, talade för att det verkligen kunde bli en uppgörelse.


Detta är förstås en stor lättnad för alla anställda i Trollhättan men jag tror att de, luttrade som de är, väntar ett tag till med att jubla. Mera information om vad GM och Spyker kommit överens om måste upp på bordet.


Dock kan man utgå från att GM inte gått med på att sälja Saab till en ren lycksökare; det skulle kunna slå tillbaka på GM och innebära en mycket större kostnad än en avveckling av Saab.


Trollhättan-personalen kan nog känna sig trygg tills vidare. Spyker och GM har säkert sett till att skapa förutsättningar för att driva tillverkningen av Saab vidare under minst något år framåt. Om inte så vore fallet skulle förstås ingen av parterna vara intresserad av att fullfölja.


Men frågan återstår fortfarande: vad händer när Spyker måste driva verksamheten helt på egen hand?


Jag känner att det inte är rätt opinionsläge att ge sig in på att försöka diskutera svaret på den frågan just i dag... Nu är det bara att säga: Grattis, Trollhättan!