Bild
Nästa artikel
Nyheter

Gillbrand chockad över dammsugarens väghållning

13 december 2010

Såg en kul grej om Per Gillbrand, tekniksnillet bakom Saabs turbomotorer, i Dagens Industri i lördags. Gillbrand hade provat en av Electrolux dammsugare för första gången (det är 26 år sen) och var inte nöjd med produktens…väghållning!

I ett brev till dåvarande Electrolux-chefen Hans Werthén skrev Per Gillbrand bland annat:

”Bäste direktör Werthén, Häromdagen drabbades jag av en Electroluxdammsugare beroende på att vi nyss har flyttat till ett hus av sådan storlek att min hustru kallat på hjälp. Det blev för mig en utomordentligt chockartad upplevelse.

Väghållningen, herr Werthén, väghållningen är en pyramidal katastrof. Hur kan man åstadkomma ett fordon som:

a) fastnar i varje hörn på grund av att fronten är vinkelrät mot färdriktningen
b) välter och lägger sig på rygg som en död grävling vid minsta ojämnhet i vägbanan, såsom en tröskel eller den egna elsladden.

Hög prestanda utan goda vägegenskaper är en både farlig och på sikt osäljbar kombination. Jag vädjar härmed att Electrolux anställer en expert på chassifjädring och hjulupphängning så att även en ickehusmor kan handha aggregatet och fullt utnyttja dess utomordentliga egenskaper även vad beträffar acceptabel medelhastighet.”

Det skulle ha varit mycket intressant att veta vad Werthén svarade. Så jag ringde Per Gillbrand, 76 år i dag, för att höra.

– Jag fick inget svar av Werthén själv, säger Gillbrand, men fick veta att han delegerade frågan till någon utvecklingsavdelning på Electrolux. Inte så humoristiskt, kanske, men jag noterade i alla fall att dammsugarna blev lite rundare i formerna så småningom.

Därmed kanske det är så att Per Gillbrand inte bara är upphovsman till turbomotorer utan också till en förbättrad väghållning för dammsugare.