Bild
Nästa artikel
Nyheter

Från plus 23 till minus 6

7 december 2010

Åter efter en hojvecka i USA. Från plus 23 på Santa Monica Pier till minus 6 vid Odenplan. Vi körde från Las Vegas via Los Angeles och Highway 1 till San Francisco och det blev totalt 120 svenska mil. En upplevelse förstås och dessutom helt utan trafikincidenter. Några tankar:

1. Bagaget med all hojutrustning försvann vid mellanlandningen i New York. American Airlines klarade inte av skifta plan till Las Vegas för just våra bagar. (De kom tillrätta natten innan vi skulle sätta oss på motorcyklarna och då hade vi redan hunnit köpa ny utrustning.)

2. Första dagsetappen från Las Vegas mot Stilla havskusten sammanföll med sista dagen på Thanksgiving-helgen. ”Alla” skulle hem till Kalifornien och trafiken var närmast stillastående på Interstate trots tre filer. Det gick lite bättre när några amerikanska hojåkare körde förbi oss och visade att man kunde åka slalom mellan bilköerna.

3. Andra dagens morgon i Victorville, tre minusgrader. Betydligt behagligare när vi nådde Santa Monica Pier efter lunch, plus 23.

4. Dag tre: övernattning i Pismo Beach, balkong med utsikt mot Stilla havet och valar som frustade en bit ut i kvällssolen.

5. Dag fyra mot Carmel längs den slingrigaste delen av Highway 1. Fantastiska vyer med havet ner till vänster och bergskedjan till höger. Vi stannade och tittade på sjöelefanterna som landstigit för att slåss och fortplanta sig. De största hannarna är osannolika fläskberg, upp till 2,5 ton (honorna blir inte mer än 700 kilo).

En ensam amerikansk biker som rullade in på utsiktsplatsenn på en Electra Glide var också en stadig bit. Han tände en joint, fick syn på oss och erbjöd sina ”bröder” att röka på. Hans förvåning var stor när vi tackade nej.

6. Dag fem nådde vi slutmålet Fisherman´s Wharf i San Francisco. Innan vi kom till hotellet hann vi bocka av både Golden Gate-bron och Lombard Street. Ett besök på en Harley-butik ingick också i dagsschemat och vi började leta på internet. Upptäckte då att H-D-butiken var belägen tre våningar under vårt hotellrum…

7. Dricks-kulturen är helt annorlunda i USA jämfört med i Sverige. På krogen förväntas gästerna stå för en rätt stor del av servitörernas lön via dricks. Hur mycket ska man ge? Restaurang Pier Market, Fisherman´s Wharf , rätade ut frågetecknen genom att ge tre alternativ på notan.

”For your convenience tip calculator” stod det och därunder 16 procent (vilket i vårt fall skulle bli drygt 20 dollar), 18 procent (23) och 20 procent (26 dollar). Det där såg vi först efteråt och jag tror nog att det finns rätt många servitörer i USA som svär ve och förbannelse över snåla svenskar.